Lezzetli günler başladı: Yarın 1 ton sucuk ikram edilecek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 2. Gastronomi Günleri düzenlenen törenle başladı. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ndeki Gastronomi Günleri'ni takip edecek vatandaşlara yarın (5 Ekim Cumartesi) bir ton sucuk ikram edilecek. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Lezzetli günler başladı: Yarın 1 ton sucuk ikram edilecek
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin damat çatlatan lezzetlerini tanıtarak, gastronomi turizmini güçlendirmek amacıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gastrnomi Günleri’nin ikincisi düzenlenen törenle başladı. Açılış törenine Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ve Sayın Bayar Özsyon, Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Ersun Acar, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Türkiye’nin tanınmış şefleri, şehir protokolü ve vatandaşlar katıldı. 

Lezzetli günler başladı: Yarın 1 ton sucuk ikram edilecek
Açılış töreninde konuşan Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, geçtiğimiz yıl bir kazanda 1 ton Kayseri Mantısı hazırlayarak ziyaretçilere dağıttıklarını hatırlatarak, bu yıl da  bir ton sucuğu döner şeklinde pişirerek dağıtacaklarını ifade etti. 

Başkan Büyükkılıç’a Kayseri Bölgesi Regalyası verildi!

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz'ü ise konuşmasında dünyanın en büyük gastronomi festivalinin Kayseri’de Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde yapılabileceğini söyledi. Konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı kürsüye davet eden Açıköz, meslek büyüklerine verilen aşçılık regalyasını Kayseri’nin gastronomisine katkılarından dolayı Başkan Büyükkılıç’a takdim etti. 

Lezzetli günler başladı: Yarın 1 ton sucuk ikram edilecek
Bizler de konuşmalarını yapmak üzere Ticaret Odası Başkanımız sayın Ömer Gürsoy'u kürsüye davet ediyoruz alkışlarınızla efendim.
Kayseri'nin sadece tarih, ticaret ve sanayisiyle değil, aynı zamanda damak çatıdan lezzetleriyle de öne çıkan nadide illerden bir tanesi olduğunu ifade eden Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da konuşmasında, ‘Mantısından yağlamasına, pastırmasından, fırın ağzına, nevzinesinden gilaburusuna kadar da bu şehrin zengin bir mutfak kültürü var. Büyüklerimizin elinde bu yiyecek ve içecekler müthiş güzellikte bir damak tadı olarak da sofra kültürümüze yansımıştır Bu şehir ilçeleriyle birlikte çok zengin bir yiyecek içecek kültürüne sahip. Bu organizasyon işte bu mirası koruma ve geleceğe taşıma adına atılmış önemli bir etkinlik. Emeği geçenlere ve tüm katkı verenlere de buradan teşekkür ediyorum.’ dedi. 

‘Sucuk’ tartışmaları hatırlattı

Lezzetli günler başladı: Yarın 1 ton sucuk ikram edilecek

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımı ile Erciyes İrtifa Kamp Merkezi’nin tanıtım etkinliğinde ikram edilen sucuklar üzerinden yapılan tartışmalara değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ‘Tabii şehirler değişik şekilde anılır. Örneğin Adana dersiniz kebap ön plana çıkar. Antep dersiniz, baklavamız ön plana çıkar. Çorum dersiniz Ne çıkar dediniz? Leblebi… Kayseri denince akla ne gelir? Sucuk akla gelir, sucuk. Pastırma da gelir, mantar da gelir. Ama bir numara sucuktur. Malumunuz geçenlerde Erciyes Dağında Yüksek İrtifa Merkezimizin açılışı vesilesiyle her yerde yaptığımız etkinliklerde olduğu gibi sucuk dağıttık. Bundan daha doğal bir şey olur mu? Ama yemediğimiz dayak kalmadı. Şehrimize sahip çıkmalıyız. Kültürümüze sahip çıkmalıyız. Ürünlerimize sahip çıkmalıyız. Buradan sesleniyorum Kayseri denilince akla sucuk gelir. Bizim ikramımız sucuktur, pastırmadır, mantıdır. Bundan daha doğal bir şey olamaz. O açıdan işte biz Kayseri'mizi tanıtma açısından el ele vermek suretiyle valiliğimizle, belediyelerimize, odalarımıza bu şehri en güzel şekliyle tanıtmayı amaçlıyoruz ve gayret gösteriyoruz. Şehrimize konukların geliyor. Bakanlarımız geliyor. Efendim yurt dışından gelenlerimiz oluyor. Konsoloslar geliyor, büyükelçiler geliyor. Alıyoruz, nereye götürüyoruz? Pastırma sucuğu ortamına, Kazancılar bölgesine, Kalemizin oraya… Ne yapıyoruz? Pastırma doğrattırıyoruz. Sucuk kestiriyoruz. Kendisi yiyor mu? Yemiyor. Yese ne olur? Yemedi de. Tadına da bakmadı. En doğal bir yaklaşım. Ama birileri tutuyor, ‘Yiyin, efendiler yiyin’ diyor. Allah'tan korkar insan, Allah'tan. Vicdanının sesini duyar insan. Vicdanının sesini. Hem şehri temsil edenler açısından, hem dışarıda konuşanlar açısından biz bunu burada belirtmek durumundayız. Burada borsamıza ben teşekkür ediyorum. Ne zaman bu konuda destek istesek bizlere gereken desteği sağlar.’

Pazarlamada eksiğiz

Kayseri’nin ürünlerini pazarlama konusunda eksiği olduğuna dikkat çeken AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ise bir fast food markasının köfte ekmekle milyonlarca kişiyi istihdam eden, milyarlarca lira ciro elde eden bir marka olduğunu belirterek, ‘Maalesef Erciyes'imize ve şehrimize sayın büyükşehir belediye başkanımızın çok önemli gayretleri, sayın valimizin çok büyük çabalarıyla Soğanlımıza, müzelerimize Kültepemize çok önemli sayıda turist gelmesine rağmen biz bu turistlere istediğimiz gibi doğru ürünü, doğru formatta sunarak onların harcama yapmasını temin edemiyoruz. Biraz buralara odaklanmamız gerekiyor. Belki yüzyıllardır bu topraklarda mantı var ama mantıyı sadece biz yiyerek veya mantı diye gelen insanları bir restorana yönlendirerek yapacağımız pazarlamanın şehre ve mantıya çok fazla faydası olmayacak.’ dedi. 

Bir yılda turist sayısı 115 bin kişi arttı

Lezzetli günler başladı: Yarın 1 ton sucuk ikram edilecek

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise konuşmasında, bu tür etkinliklerin şehrin ekonomisine büyük katkı sağladığını belirterek, ‘Ben şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki yapılan bu tanıtımlar, yapılan bu organizasyonlar, gastronomi festivalleri, turizmimize şehrimizin ekonomisine gerçekten büyük katkı sağlıyor. Bazıları israf diye değerlendiriyor olabilir, tanıtım programlarını. İlimizi tanıtmak için yapılan organizasyonlarla ilgili ne gereği var diye cümleler söylenebilir. Ancak ben sadece şimdi birkaç şey söylemek istiyorum. Arkadaşlar 2023-2024 yılları arasında şehrimize gelen turist sayısında 115 bin artış var. Niye arttı? Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri tanıttığı için attı. Yoksa şehirde tanıtmasak artar mı? 2 yıl içinde sadece Yatak sayısında iki bin artış var iki bin. On bir bine ulaştı yatak sayımız. Bunların hepsi bu tanıtımlarla oluyor. Bu tanıtımlar olmadan bunların artmasının imkanı yok.’ diye konuştu.