Kuzey Irak'ta referandum başladı

Kuzey Irak'ta referandum başladı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye’nin de aralarında bulunudğu pekçok ülkenin karşı olduğu bağımsızlık referandumunu bugün gerçekleştiriyor.

Irak Federal Mahkemesinin anayasaya aykırı olduğunu ilan ettiği Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBYreferandumu için oy verme işlemi başladı.

IKBY’nin tek taraflı aldığı, Türkmen ve Arapların boykot ettiği referandum için Erbil, Süleymaniye ve Duhok illerinin yanı sıra statüsü tartışmalı Kerkük vilayetinin tamamı, Salahaddin’in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala’nın Hanekin ilçesi ile Celavla ve Karatepe kasabalarında sandık kuruldu.

Referandum, kısa bir süre önce terör örgütü DEAŞ’ın elinden alınan Musul vilayetinin Sincar, Mahmur, Telkeyf, Hamdaniye, Şeyhan ilçeleri ile Zummar, Rabia, Nemrud ve Bartilla kasabalarında da yapılıyor.

7 bini IKBY içinde, 5 bini de tartışmalı bölgelerde olmak üzere 12 bin noktada kurulan sandıklarda oy kullanma işlemi başladı.

IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonunun verilerinde, tartışmalı bölgeler dahil referanduma katılması beklenen seçmen sayısı yaklaşık 5 milyon 200 bin olduğu belirtiyor.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde:

-Erbil: 1 milyon 200 bin,

– Süleymaniye: 1 milyon 280 bin,

– Kerkük: 750 bin,

– Duhok: 800 bin,

– Musul Ovası: 750 bin

Diğer yerler: 420 bin.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran’da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül’de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY’nin tek taraflı referandum kararının “anayasaya aykırı” olduğunu belirterek, sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğunu ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında “seçilen yolun çok riskli olduğunu” kaydederek, kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

‘SONUCU TANIMAYACAĞIZ’

Yaklaşık 5 milyon 500 bin kişinin katılması öngörülen referandumla ilgili, Irak Başbakanı Haydar El İbadi yaptığı son açıklamada, ‘yasadışı ve anayasaya aykırı’ ifadesini kullandı ve sonucunu tanımayacaklarını kaydetti.

ABD, İngiltere, Fransa da referandumun IŞİD’le mücadeleyi zayıflatacağı gerekçesiyle ertelenmesini ya da iptalini talep etti. Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, referanduma ‘sert bir şekilde’ karşı olduklarını duyurdu. Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi de, referandumun ‘bölge için istikrarsızlığa yol açabileceği’ uyarısında bulundu.

TÜRKİYE DE REFERANDUMA KARŞI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Referandum iptal edilmese ciddi sonuçları olur

Türkiye de referanduma karşı çıkan ülkeler arasında. Ankara’dan yapılan açıklamalarda, referandumun tarihi bir hata olacağı ve beraberinde sadece bölgesel değil, küresel bir krizi getireceği uyarıları yapıldı.

Referandum öncesi ilk somut hamle iran’dan geldi. İran, Kuzey Irak’a uçuşları durdurdu, hava sahasını bölgesel yönetimin uçaklarına kapattığını duyurdu.

AÇIKÇA DESTEK VEREN TEK ÜLKE İSRAİL

Bağımsızlık referandumuna açıkça destek veren tek ülke ise İsrail.

BARZANİ’DEN AÇIKLAMA: BAĞDAT’LA DİYALOG DEVAM EDECEK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, dün yaptığı son açıklamasında, bağımsızlık referandumunun bugün yapılacağını tekrarladı. Barzani, “Referandum sınırların belirlenmesi değildir. Bağdat ile diyalog ve müzakere devam edecek” dedi.

‘BAĞDAT İLE İKİ İYİ KOMŞU…’

Barzani sözlerine şöyle devam etti: “Bağdat’a 1-2 yıl gereken zamanı vermeye hazırız. Asla başarısız ortaklığı görüşmek üzere Bağdat’a geri gitmeyeceğiz. Bundan sonra Bağdat ile o diyaloğumuz iki iyi komşu olmak esasında olacak”