KÜLTÜR YOLU DÖKÜLÜYOR
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve turizme yönelik en önemli projesi olarak açıkladığı Kültür Yolu Projesi’nin yol kısmı, kentte prestij katmak yerine kentin prestijini bozdu. Yüzyıllar öncesinden günümüze gelen eserlere giden yol, tanıtımına katkı sunmayı hedeflediği tarihi yapıtların aksine daha yapılalı birkaç ay olmasına rağmen bozulmaya başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki 25 Eylül 2014 tarihinde, yani bundan sadece 5 ay önce, Selçuklu Uygarlığı Müzesi'nden başlayarak Kayseri Mahallesi'ne uzanan Kültür Yolu'nda incelemelerde bulunmuş, yetkililerden bilgi almıştı. Kültür Yolu Projesi, aradan geçen 5 ayda tarihi güzellikleri olmasa da yapılan işlerin baştan savmalığını gözler önüne serme başarısını gösterdi.
Kayseri farklı kimlikleri olan bir kent… Bu kimliklerden biri de hiç kuşkusuz tarihi yapıtları. İşte bu noktadan hareketle Kayseri Büyükşehir Belediyesi kültür ve turizme yönelik en önemli projesi olarak Kültür Yolu Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında, Selçuklu Uygarlığı Müzesi'nden başlayarak Kayseri Mahallesi'ne uzanan ve yol güzergahındaki tarihi yapılara uğrayan bir yol yapılacaktı. Projeye büyük önem veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de 2014 yılının Eylül ayında bürokratlarıyla; Gevher Nesibe'den başlayan, Cumhuriyet Meydanı'ndan Yoğunburç'a doğru devam eden ve Kiçikapı'dan Kayseri Mahallesi'ne uzanan Kültür Yolu'nda yapılanları yerinde görerek ilgililerden bilgi aldı. Projenin bir parçası da söz konusu güzergahta, yolculuk yapacaklara rehberlik yapacak olan yol çalışmasıydı. Bunun için mevcut yollar bozularak, yeniden taşlar döşendi, yol üzerine uyarılar konuldu. Ancak kente prestij katması düşünülen bu yol çalışması, kısa sürede bozularak istenilenin aksine bir görüntü ortaya çıkardı. Bir yandan yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan yapıtlar varken, bu yapıtları göstermeyi amaçlayan yol daha tamamlanalı birkaç ay olmadan bozulmaya başladı. Yol üzerindeki taşların bir bölümü kırılmış, bir bölümü gevşemiş. Gevşeyen taşlar özellikle yağışlı havalarda yayalar için hem yürümeyi zorlaştırıyor hem de altına biriken su birikintilerinin sıçramasıyla yayaların zor anlar yaşamasına neden oluyor. Olayın düşünülmesi gereken en önemli boyutu ise işçilik olarak görülüyor. Bir tarafta yüzyıllardır dimdik ayakta duran tarihi binalar varken, bu tarihi binalara rehberlik etmesi düşünülen yolun daha birkaç ayda bozulması, ortaya konulan işçiliğin sorgulanmasını da beraberinde getiriyor.
HAYAT AĞACI ELDEN GEÇTİ
Bundan birkaç hafta önce de Kültür Yolu Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ve çevresinde başlatılan cephe düzenleme çalışmaları doğrultusunda Cumhuriyet Meydanına bakan bir binaya boyu 16, eni 12 metre olarak yapılan ve Selçuklu Medeniyeti’nin simgelerinden Hayat Ağacı’nın dökülmesini gündeme taşımıştık. Haberimizin adeta Hayat Ağacı’na can suyu oldu ve tadilat yapıldı. Bakalım Kültür Yolu Projesi’nin yol kısmındaki dökülmelere ne zaman el atılacak? Haber: Nejdet KALA