Kayseri olarak taşın altına elimizi koymalıyız
Kayseri Ticaret Odası’nın (KTO) Şubat ayı Meclis Toplantısı, yapımı tamamlanan yeni hizmet binasında gerçekleştirildi. KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "İşsizlikteki yükselme eğilimini önlemek, iş dünyası olarak hepimizin üzerine düşen görevdir" dedi.
KTO Şubat ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan KTO Meclis Başkanı Ömer Gülsoy, "Bütün işletmeler gücü yettiği kadar fazla zor durumda kalmadan istihdama katkı vermesi gerekir. Bu bizim sosyal sorumluluğumuzdur. Bu ülkemizin gelişmesi için şart ve elzemdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı istihdam seferberliğine katkı verilmesi için bir çağrıda bulundu. Bizde Kayseri olarak buna duyarsız kalmayacağımızı ve Kayseri’ye yakışır bir şekilde en üst düzeyde istihdama katkı sağlayacağına eminim. Buna da inanıyorum. Cumhurbaşkanımızın çağrısına hiçbir zaman duyarsız kalmadık" ifadelerini kullandı.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da, yeni istihdam kapılarının açılması için üretimin artması gerektiğini söyledi. Başkan Hiçyılmaz, "15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonomik bir dar boğaza sokulmak istenen ülkemiz, bu yöndeki saldırılara karşı koymaktadır. Sıkıntılı süreçte; üretimin ve istihdamın artması, ihracat kapasitemizin yükselmesi, bu karşı koyuşta büyük önem arz etmektedir. Yeni istihdam kapılarının açılabilmesi için üretimin artması şarttır. Bu koşulu sağlayabilmek için de iş dünyasının özellikle de KOBİ’lerimizin ihtiyaç duyduğu sermaye finansmanının karışlanması gerekmektedir. Hükümetimiz bu olanağı sağlamak adına KOSGEB eliyle kredi destekleri sağlamaktadır. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından bugün önemli bir haber kamuoyuna açıklandı. KOSGEB aracılığıyla gerekli şartları sağlayan KOBİ’lere 3 yıl vadeli ve faizsiz 50 bin liraya kadar kredi verilmesi kararlaştırıldı. Bu karar iş dünyası olarak bizleri heyecanlandırmıştır. 460 bin 167 işletmeye bu krediden yararlanma imkanı getirilmiştir" ifadelerini kullandı.
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu karar ile tüccara, küçük işletmelere yaklaşık 11 milyar lira nakit kaynak sağlanacaktır. İşletmelerimizin ilk yıl ödemesiz ve 2 yılda faizsiz geri ödenecek olan bu krediden faydalanacak olması ekonomimizin seyri açısından önemlidir. İç piyasadaki tüketimi harekete geçirecek bir karar alınmıştır. Hükümetimize alınan bu karardan ve sağlanan kredi desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Piyasadaki hareketliliğin sürmesi, üretimin artması ve işsizliğin çözüme kavuşması noktasında bu tür kredi desteklerinin devam etmesi beklentimizdir. Bu ölçekte yeni bir kredi desteği imkanının sağlanması ülkemizin büyümesindeki ivmenin artması için önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra, TOBB tarafından başlatılan Nefes Kredisi uygulaması da üyelerimizin sermayeye ulaşması bakımından büyük bir fırsat olmuştur. Önce 1 milyar TL ile başlayan ve sonrasında 5 milyar TL’ye yükseltilen Nefes Kredisi hacmi, üyelerimizin finansa ulaşma noktasındaki taleplerini TOBB’da yapılan toplantılarda aktarmamız sonucunda 15 milyar TL’ye yükseltilmiştir. KOBİ niteliği taşıyan üyelerimizin yıllık 9,9 faiz oranı ve 12 ayda geri ödemesi olan bu kredi imkanından yararlanması, şehrimizdeki yatırımların artmasına ve işsizlik seviyesinin aşağıya çekilmesine yardımcı olacaktır. Bu zor dönemde işsizlikteki yükselme eğilimini önlemek, iş dünyası olarak hepimizin üzerine düşen görevdir. Öncelikle olarak; çalışan işçi kardeşlerimizi işten çıkarmamak, işletmelerimize en az bir işçiyi daha almak için gayret göstermek çok önemlidir. 15 Temmuz’da nasıl canımızı ortaya koyarak istiklal mücadelesi vermişsek, aynı anlayışla hareket etmeliyiz. İş dünyası olarak, ekonomik istiklal mücadelesini vermeli, elimizi taşın altına hep beraber koymalıyız. Türkiye’nin her yıl 1 milyon insanına iş bulması gerekmektedir. İstihdam sağlayabileceğimiz kadar işçi almalı, istihdam konusunda sağlanan desteklerden ve teşviklerden yararlanmalıyız. Bu zor günleri fırsata çevirmek hepimizin elindedir."