KTO Başkanı Hiçyılmaz:
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türk Ticaret Kanunu’nun 272 ve 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddelerine Göre Esas Sermayesi 250 Bin TL ve daha fazla olan anonim şirketler ile üye sayısı 100 ve üstü olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat çalıştırma zorunluluğuna ilişkin açıklama yaptı.
Hiçyılmaz, "Şu anda ihtiyacı olsun olmasın, sermayesi 250 bin TL ve üzerinde olan bütün anonim şirketler ve ilgili kooperatifler bir avukatla sözleşme yapmak zorundadır. Avukatların ücretlerini baro belirlemektedir." diye konuştu.
Avukatlık Yasası’nın getirdiği mükellefiyetten dolayı, firmaların yıllarca hiçbir fayda sağlamayan sözleşmeli avukata maaş ödemek zorunda kaldığını vurgulayan Hiçyılmaz, "Kanun gerekçesinde ’işletmeler avukat bulundurmazsa yanlış işler yapıyorlar’ deniliyor. Eğer bu mantıkla gidersek, bizim veya her bir avukatın ilerde alacağı evin depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol etmesi için şimdiden bir inşaat mühendisiyle sözleşme yapması lazım. Böyle bir mantığın kabul edilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Avukatı olmayan şirketlere her ay için yürürlükte bulunan ve onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası uygulandığını hatırlatan Hiçyılmaz, “Şirketlerimizin ürettikleri malları ihraç etmek ve acımasız küresel rekabet pazarlarında tutunmak için çırpınmaktadırlar. Artan döviz kuru nedeni ile özellikle sanayi sektöründe üretim yapmanın maliyeti ciddi ölçüde artmıştır. Üretimin ve istihdamın üzerindeki yüklerin azaltılmasının büyük önem taşıdığı bu günlerde firmaların böylesine yüklerle karşılaşmaması gerekmektedir. SSK primi, vergi oranlarının düşürülmesi gibi konulardaki düzenlemelerin yapıldığı bir ortamda avukat çalıştırma zorunluluğuna ilişkin de mutlaka yeni düzenleme yapılmalıdır.” dedi.
Başkan Hiçyılmaz, kanun kapsamına giren üyelerden gelen tepkiler olduğunu belirterek, ilgili yasanın değiştirilmesi için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Hiçyılmaz, yasa değişikliği ile ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Türk Ticaret Kanunu’nun 272. ve Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesinin iptal edilmesi en doğru çözüm olacaktır. Bunun yapılmaması durumunda, şirket sermayesi sınırı 1 milyon TL’ye yükseltilmelidir. Yapılacak sözleşmede belli bir ücret ödenmemeli, şirket eğer avukattan hizmet talep ederse, bu hizmet için baro tarafından belirlenen ücret ödenmelidir.”