Köylünün kum ocağı isyanı!

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi Gülbayır Mahallesi'nde bir firmanın köylünün hayvanlarını otlattığı bölgede işletmeye açtığı kum ocağı tepkileri de beraberinde getirdi.

Köylünün kum ocağı isyanı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesi Gülbayır Mahallesi’nde bir firmanın köylünün hayvanlarını otlattığı bölgede işletmeye açtığı kum ocağı tepkileri de beraberinde getirdi. Bölge sakinleri ‘Otlaklarımız ve tarım alanlarımız tehlikede’ diyerek kum ocağı yanında eylem yaptı.

 Yeşilhisar ilçesine bağlı Gülbayır Mahallesi’nde toplanan kalabalık, daha sonra Büyükkum diye tabir edilen bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Burada kalabalık açılması planlanan kum ocağına tepki gösterdi. Bölge insanının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını ve bu nedenle de hem tarım alanlarının hem de hayvanlara otlak olan alanların yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını dile getiren vatandaşlar, yetkilileri göreve davet etti. Zor şartlarda tarım ve hayvancılık yaptıklarını ifade eden vatandaşlar, kum ocağının faaliyete geçmesi halinde bölgede çiftçinin büyük zarar göreceğini söyledi.

‘BURALARIN YOK OLMASINI, ÇİFTÇİNİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Bölge sakinlerinden Mehmet Genç, ‘Burası eskiden mera arazisiydi, tarıma elverişli alandı. Sonradan dönüştürüldü ve bir beton firmasına kiralandığı belirtildi. Önce Küçükkum mevkiine bir kum ocağı yapıldı. Halk buna pek tepki göstermedi, ancak daha sonra aynı şekilde genişlemek istediler ve Büyükkum mevkiine de benzer bir ocak kurma çalışması başlattılar. Hatta maden arandığı da köyde konuşuluyor. Bu konuda ilgili firma belirli bir parseli almış. Böyle olunca bu duruma tepki gösterdik. Çünkü burası bizim için geçim kaynağı. Burada tarım alanları da var ve bunun yanında hayvanların otlağı. Burası zarar görürse köylü biter. Bu nedenle yetkililerden bu duruma el atmalarını istiyoruz. Buraların da yok olmasını istemiyoruz’ diye konuştu.

‘KEŞKE HEP KÖY KALSAYDIK’

Büyükşehir yasası ile birlikte köy özelliklerini yitirdiklerini ve Büyükşehir’e bağlandıklarını belirten Genç, ‘Keşke hep köy kalsaydık ve Büyükşehir’e bağlanmasaydık. Bağlandık bağlanalı bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz. Köy iken daha rahattık ve böyle dertlerimiz yoktu. Şimdi ise tarım alanlarımız, hayvanlarımızı otlattığımız alanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Ekmeğimiz tehlikede. Biz bu alanlar yok olursa nasıl geçineceğiz, nasıl nefes alacağız?’ sözleriyle de dikkat çekti.

‘BURAYI DA GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Bazı köylüler de video çekerek sosyal medya üzerinden yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı. Bir kadın çektiği videolarla tepki eylemini yani seslerini kamuoyuna duyurmaya çalıştı. Videoda Büyükkum denilen bölgede toplanan kalabalığın, kum ocağı açma faaliyetine başladığı belirtilen firmaya tepki gösterdiği görüldü. Bir kadın da tepkili vatandaşları görüntülediği sırada, şu ifadeleri kullandı, ‘Büyükkumumuz burası. Burayı da götürmeye çalışıyorlar. Koyunlarımızın otlak yerleri.  Köyde insanlar ya tarım ya da hayvancılık yapıyor. Hayvanlarımızın otlak yerlerini istimlak ediyorlar.  Lütfen duyarlı olsun ilgili kişiler. Cumhurbaşkanına duyurulur ilgili yerlere duyurulur.’

‘BÖLGEDE 2 KUM OCAĞI FAALİYETTE, ÜÇÜNCÜSÜ AÇILMAK İSTENİYOR, KONUYU VALİLİK ARAŞTIRIYOR’

Diğer yandan Yeşilhisar Belediyesi yetkilileri de ruhsatın Ankara’dan Maden İşleri Genel Müdürlüğünden  alındığını belirterek, ‘Konu Valiliğe de iletilmiş. Valimiz bir yetkiliyi konunun araştırılması için görevlendirmiş. Orada iki tane aktif kum ocağı var ve bir üçüncüsünün açılması için de ruhsat alınmış. Yani belediyeyi ilgilendiren bir durum yok. Ankara’dan alınan ruhsat neticesinde çalışma yapılıyor. Valiliğimiz konuyla ilgili şikayetler üzerine çalışma yapıyor’ ifadelerini kullandı.  Haber: Cafer ZENGİN