"KÖTÜLERLE SAVAŞTIK!"
Büyükşehir Belediyesi Kale İçi Müze ve Kültür Sanat Merkezi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Kayseri'nin kültür ve sanatıyla da ayağa kalktığını belirtti. Özhaseki ayrıca, “Yolsuz insanlara fırsat vermedik. Kötülerle savaştık. Bu şehrin hakkını yedirmedik" dedi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Kayseri'nin değerini artıran bir projenin temel atmasında bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi.
Kale İçi Müze ve Kültür Sanat Merkezi temel atma törenine, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yanısıra, Vali Orhan Düzgün, AKP Milletvekilleri; Yaşar Karayel, Ahmet Öksüzkaya ve İsmail Tamer, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, merkez ilçe belediye başkanları, bürokratlar, dernek ve odaların başkanları ile vatandaşlar katıldı.
Kayseri kalesinin meydan kapısı önünde gerçekleştirilen törende, ilk konuşmayı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Cengiz Tekinsoy yaptı. Proje hakkında bilgi veren Tekinsoy, projenin 75 çalışmanın katıldığı ulusal çaptaki bir yarışmayla belirlendiğini ifade etti. Kültür Sanat Merkezinin bodrum ve asma katında 7 bin m² büyüklüğünde Arkeoloji Müzesinin olacağını dile getiren Tekinsoy, 30 milyon lira harcamayla yapılacak olan projede, sosyal alanlar, cafeler, sanatçılar sokağı, konferans salonu, seyir terasları gibi bölümlerin bulunacağını söyledi.
Proje Başkanı Prof. Dr. Zafer Ertürk de konuşmasında 50 yıllık öğretim üyeliğinin en heyecanlı gününü yaşadığını belirtti ve bu projenin mimarlık yaşamının en önemli eseri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ertürk, "Burada beş yıllık bir emek hayata geçiriliyor. Bu süreçte kararlılığı, sabrı ve inanılmaz çabası ile bize destek veren ve bu projeye en büyük emeği gösteren Başkanımız Sayın Özhaseki'ye teşekkür ediyorum" dedi.
"BU ŞEHRİN HAKKINI YEDİRMEDİK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise sözlerine belediye başkanlığına başladığı il günlerde dile getirdikleri Kayseri'yi bir dünya kenti yapacaklarına dair sözlerini hatırlatarak başladı. Göreve geldiklerinde şehrin yarısının gecekondu bölgesi olduğunu ve altyapısının bulunmadığını vurgulayan Başkan Özhaseki, "Kimseyi eleştirmek adına söylemiyorum. Bu şehre emek veren herkesten Allah razı olsun; ama o günkü tablo böyleydi. Yıllardır binlerce iş yapıldı. Bir çalışmasını yaptık, tam 10 bin yerde belediyelerimizin yaptığı iş var. Bu nasıl oldu? Çalıştık, çalıştık, çalıştık. Yolsuz insanlara fırsat vermedik. Kötülerle savaştık. Bu şehrin hakkını yedirmedik" dedi.
Dünya kenti olmak için önce alt ve üst yapıdaki problemleri çözdüklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, şöyle devam etti: "Altyapıda bir eksikliğimiz kalmadı. Üstyapımızda da yüzlerce park yapıldı, yollar açıldı, çok modern tesisler yapıldı. Sonra, eğitimde, sağlıkta, sanayide çok önemli noktalara gelindi. Dünya kenti olmak için bir şey daha gerekiyordu. Size özel güzellikleriniz olacak, bunları açığa çıkaracaksınız ve insanlığın hizmetine sunacaksınız. İşte bunlar yapılıyor. Tarihi eserleri ayağa kaldırarak ve içerisine fonksiyon yükleyerek dünya kenti olabilirsiniz. Doğrusu ben çok önemli mesafeler aldığımızı düşünüyorum. Kayseri kültürü ve sanatıyla da ayağa kalkıyor."
Vali Orhan Düzgün de törende bir konuşma yaptı ve bir ticaret-sanayi kenti olarak bilinen Kayseri'nin kültürel anlamda da önemli değerlere sahip olduğunu söyledi. Vali Düzgün, müzelik konumda olan Arkeoloji Müzesi'nin buraya taşınacak olmasının kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti ve Kayseri'ye, hem şehir merkezindeki hem de ilçelerdeki turistik değerleriyle birlikte turizm alanında yeni bir ivme kazandıracak çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
"KAYSERİ'NİN DEĞERLERİNİ ARTIRAN BİR PROJE"
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da konuşmasına Kayseri'nin değerlerini artıran bir projenin temel atma töreninde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek başladı. Geçmişe dönük tarihle geleceğe dönük modernliğin birleştirilmesi gerektiğini dile getiren Bakan Yıldız, "Burada sadece tarihi varlık ayağa kalkmayacak, aynı zamanda gençlerin tarihsel hafızasına da katkı yapılacak. Bir turistin amacı, gittiği ilin tarihi dokusunu anlamaktır. Bu projeler bunu sağlayacaktır. Kayserimize hayırlar getirmesini diliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
IŞIK OYUNLARI VE LAZER GÖSTERİLERİYLE RENKLİ AÇILIŞ
Öte yandan Kaleiçi Kültür Sanat Merkezi temel atma töreni etkinlikleri kapsamında Kayseri Kalesi'nde muhteşem ışık oyunları ve lazer gösterileri yapıldı. Müzik eşliğinde başlayan gösteriye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Kayseri Kalesi Kültür Sanat Projesine ilişkin görüntüler başta olmak üzere kale duvarlarına yansıtılan görüntüler büyük ilgi gördü. Cumhuriyet Meydanı'nda bu görüntülere şahit olan pek çok vatandaş bu anı ölümsüzleştirerek fotoğraflar çektirdi. Şehrin kilometrelerce uzağından görülen ışık oyunları ve lazer gösterilerini Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de izledi. Her zaman olduğu gibi vatandaşların büyük ilgisiyle karşılanan Başkan Özhaseki fotoğraf çektirme taleplerini kırmadı ve farklı yaş grubundan pek çok kişiyle fotoğraf çektirdi.
15 FARKLI NOKTADA STAND AÇILDI
Açılış töreni kapsamında ayrıca Cumhuriyet Meydanı, Kale etrafı ve şehrin önemli noktalarında stantlar oluşturuldu. Herbirinde çeşitli müzik türlerinden mini konserlerin düzenlendiği stantlarda ayrıca heykel, resim, ebru gibi çeşitli sanatsal faaliyetler icra edildi.