Korkutan rakam! İlk 7 ayda faize bakın, ne kadar para gitmiş

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, 2024 yılında Türkiye ekonomisinde faiz ödemelerinin önemli bir maliyet unsuru haline geldiğini belirtti. Detaylar Kayseri Olay'da...

Korkutan rakam! İlk 7 ayda faize bakın, ne kadar para gitmiş

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, 2024 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisinde faiz ödemelerinin önemli bir maliyet unsuru olarak öne çıktığını belirtti. Boztosun, 2024 bütçesindeki faiz giderlerinin, bir önceki döneme göre %113 oranında artarak 7 ayda 700 milyar TL'ye ulaştığını vurguladı. Bu durumun, mali sürdürülebilirlik açısından büyük bir baskı oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Boztosun, faiz ödemelerindeki bu yükselişin başlıca sebeplerini şöyle sıraladı:

  • "TCMB'nin Faiz Artışları: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele amacıyla politika faizlerini kademeli olarak artırması, devletin iç borçlanma senetleri ve Hazine bonoları üzerindeki faiz ödemelerini de artırmıştır.  
  • Artan Borç Stoku: Türkiye’nin hem iç hem de dış borç stokunun artması ve yükselen faiz oranları, borçlar üzerinden ödenecek faiz miktarını artırmaktadır.  
  • Döviz Kuru Dalgalanmaları: Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, döviz cinsinden borçların faiz ödemelerinde de artışa neden olmaktadır."  

Prof. Boztosun, bu faktörlerin bir araya gelerek Türkiye’nin bütçe üzerindeki faiz yükünü artırdığını ve mali sürdürülebilirlik açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Prof. Boztosun, “İşin özü 2024 yılının ilk 7 ayında ülke olarak tüm enerjimizi ve potansiyelimizi faiz lobisine aktardık. Görülen uzun sürede bunlara çalışacağız” dedi.