Koramaz Vadisi ile ilgili endişeli bekleyiş! Cuma günü bilir kişi keşif yapacak...

Bölge halkı mahkemenin görevlendirdiği bilir kişi heyetinin yapacağı keşif öncesi çağrıda bulundu: Koramaz Vadisi ve yaşam alanlarını çevreleyen hinterlantlarındaki dönüşüm ve değişime karşı içinden geçilen süreçte son derece hassas bir bekleyiş içinde olduğumuzu, verilecek kararlarda aklı selimin, bilimin ve kamu yararının galebe çalacağındaki umudumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Koramaz Vadisi ile ilgili endişeli bekleyiş! Cuma günü bilir kişi keşif yapacak...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Koramaz Vadisi’nde bölge halkının tepkisiyle gündeme gelen taş ocağı konusu yargıya taşınmıştı. Vatandaşlar doğaya ve su kaynaklarına zarar verildiğini belirterek, bu konuda birkaç defa eylem yapmıştı. CHP ve İYİ Parti’nin de vatandaşlara destek vermesinin ardından gündeme gelen tartışmalar sonrasında Kayseri  Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ise vatandaşların tepkilerini anlayışla karşıladıklarını ve onların çevre, doğa, su kaynakları gibi endişelerine yönelik de her detayın incelendiğini belirtmişti.

KEŞİF 27 MAYIS 2022 CUMA GÜNÜ YAPILACAK
Yaşanan bu sürecin ardından Koramaz Vadisi ile ilgili dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Mahkeme bölgede keşif yapılması için yeni bilir kişi heyeti görevlendirdi. Buna göre mahkemece görevlendirilen bilir kişi heyeti 27 Mayıs Cuma günü bölgede inceleme yapacak. Bölge sakinleri, yapılacak keşif öncesinde çağrıda bulundu. 
“AKLI SELİMİN, BİLİMİN VE KAMU YARARININ GALEBE ÇALACAĞINDAKİ UMUDUMUZU KAMUOYUYLA PAYLAŞIYORUZ”
Çağrıda, “UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan, ülke ve kentimize doğal ve kültürel olarak değer katan parlayan yıldızımız Koramaz Vadisi’nin sahipleri çocuklarımız, kadınlarımız, bölge halkımız ve Kayseri’li hemşehrilerimiz bugünlerde geleceklerini etkileyecek kararları merak içinde beklemekteler. Sahip olunan bu eşsiz değerlerin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması adına Koramaz Vadisi ve yaşam alanlarını çevreleyen hinterlantlarındaki dönüşüm ve değişime karşı içinden geçilen süreçte son derece hassas bir bekleyiş içinde olduğumuzu, verilecek kararlarda aklı selimin, bilimin ve kamu yararının galebe çalacağındaki umudumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz” denildi.


“KORAMAZ VADİSİ’NİN SAHİPLERİ ÇOCUKLARIMIZ, KADINLARIMIZ, BÖLGE HALKIMIZ VE KAYSERİ’Lİ HEMŞEHRİLERİMİZ BUGÜNLERDE GELECEKLERİNİ ETKİLEYECEK KARARLARI MERAK İÇİNDE BEKLEMEKTELER”
Kültepe-Koramaz Derneği adıyla yapılan çağrıda şu ifadeler kullanıldı: UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan, ülke ve kentimize doğal ve kültürel olarak değer katan parlayan yıldızımız Koramaz Vadisi’nin sahipleri çocuklarımız, kadınlarımız, bölge halkımız ve Kayseri’li hemşehrilerimiz bugünlerde geleceklerini etkileyecek kararları merak içinde beklemekteler. Bölgede açılmaya çalışılan tartışmalı taş ocağının devam eden mahkeme sürecinde, mahkeme tarafından tayin edilen yeni bir bilirkişi heyetinin yapacağı keşif ziyareti 27 Mayıs 2022 Cuma günü gerçekleşecektir. Koramaz Vadisi sakinleri gelecek heyete Anadolu’nun sinesinden kadim misafirperverliklerini göstermek için hummalı bir hazırlığın heyecanını yaşamaktalar. Sahip olunan bu eşsiz değerlerin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması adına Koramaz Vadisi ve yaşam alanlarını çevreleyen hinterlantlarındaki dönüşüm ve değişime karşı içinden geçilen süreçte son derece hassas bir bekleyiş içinde olduğumuzu, verilecek kararlarda aklı selimin, bilimin ve kamu yararının galebe çalacağındaki umudumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz.

KORAMAZ VADİSİ…
Kayseri İli sınırları içerisinde yer alan Koramaz Vadisi, doğu batı doğrultusunda 12 km. boyunca uzanmaktadır. Bölgenin tümünü oluşturan yumuşak kayaçlar aşınarak vadilerin oluşmasını sağlamıştır. Binlerce yıldır yörede yaşayan insanlar tarafından kayalara oyularak mezar, mesken, depo, ibadethane olarak kullanılan mekanların kullanımı günümüzde de sürdürülmektedir. Vadi içerisinde antik dönem yerleşimleri de yer almaktadır. Bunların içerisinde sayıları yüzlerce olan güvercinlikler, columbariumlar (Roma döneminde yakılmış bedenlerden kalan küllerin saklandığı toplu mezarlar), anıt mezarlar, tümülüsler, yer altı savunma yapıları, yaşam alanları, ibadet alanları (antik tapınaklar ve kiliseler), ağıllar, gözetleme noktaları gibi çok sayıda farklı kullanım amaçlı yapı bulunmaktadır. Bölgede birçok medeniyetin izine rastlamak mümkündür. Örneğin, başlangıçta barınma amaçlı kullanılan bir mağara daha sonra Roma döneminde detaylandırılarak kaya mezar olarak işlenmiştir.  Hristiyanlığın serbest kalmasıyla beraber geç Roma veya erken Bizans’ta bu mağaralar kilise olarak yeniden şekillendirilmiştir. Selçuklu ve Osmanlı hâkimiyeti ile beraber ise kiliselerin bir kısmı yine dini yapı olarak kullanılmaya devam etmiştir ki bu durum vadiyi oldukça değerli kılmaktadır. Bölgedeki bazı columbariumların güvercinliğe dönüştürülmesi ve yaygın güvercinlik kültürü yine bu vadiye has bir özelliktir. Yüzlerce yıldır farklı medeniyetler tarafından inşa edilmiş kaya oyma yapılar incelendiğinde her birinin ayrı mühendislik hesapları barındırdığı görülmektedir. Bu niteliklerinden dolayı “Koramaz Vadisi” (v). kriter kapsamında Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.