Kooperatif mağdurlarından AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'a tepki
AK Parti İl Danışma Toplantısına katılmak için Kayseri'ye gelen AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, kooperatif mağduru vatandaşların tepkisinin hedefi oldu. Elitaş, Danışma Toplantısı'nda gürültüden vatandaşların duyamadığını belirterek, toplantı sonrası vatandaşlarla bir araya geleceğini söyledi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…
Yoğun mücadeleleri sonucu çıkarılmasını sağladıkları yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından Kayseri’deki kooperatif mağdurları seslerini duyurmak için AK Parti’nin Hacılar’da yapılan İl Danışma Toplantısı’na geldi. Mağdurlar ilk olarak salon dışında, AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu’na sorunlarını anlattı. Çopuroğlu, vatandaşın şikayetlerini tek tek dinledi. Bazı vatandaşlar iptal edilen yasanın yeniden Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alt komisyona gönderildiği ancak devreye giren bazı kişilerin yasa teklifini geri çektirdiklerini ifade etti. Kimi vatandaşlar ise yasa teklifinin AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından geri çekildiğini öne sürdü.
Kooperatif mağdurları salon dışında beklerken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç toplantının yapılacağı salona geldi. Araçtan inen Elitaş’ı partililer meşalelerle karşılarken, mağdur vatandaşlar da sorunlarını Elitaş’a iletmek istedi. Elitaş’ın beklemeden salona girmesinin ardından kooperatif mağdurları Elitaş’a tepki gösterdi. Çevik Kuvvet ekipleri vatandaşların önüne keserken vatandaşlarda, ‘Mağdurlar burada iktidar nerede?’ şeklinde slogan attı.
Bazı kooperatif mağdurları da salonun içerisinde tepkilerini dile getirirken, AK Parti İl Başkanı Fatih Üzüm, vatandaşların yanına giderek, toplantı sonrası kendileriyle bir araya geleceklerini ifade etti. Toplantının divan başkanlığı görevini yürüten AK Parti önceki dönem milletvekili İsmail Tamer, yaşananları provokasyon olarak değerlendirirken, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, kürsüde yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Salona girişi sırasında meşaleler ve gürültü nedeniyle vatandaşların taleplerini anlayamadığını ifade eden Elitaş, toplantı sonrasında mağdurlarla bir araya geleceğini söyledi.
Kooperatif mağdurlarının yaşadığı sorunla ilgili süreci de anlatan Elitaş, 2022 yılında yasanın çıkması sürecinde AK Parti Grup Başkanvekili olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile mağdurlarla bir araya geldiklerini belirtti. Sonrasında muhalefetle bir araya gelerek bir yasa hazırladıklarını ancak yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Elitaş, iddiaların aksine Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının tek gerekçesinin ‘Kayseri’ ibaresi olmadığını belirtti. Elitaş, ‘Niye Kayseri koydunuz, diye soruyorlar. Kayseri konulur mu bir kanuna diyorlar. Bakın, muhakkak bu arkadaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tutanaklarını ve kanunları çok incelemişlerdir. Diyelim ki Artvin Yusufeli Barajı'yla ilgili bir hareket çiziliyorsa orası yazılır.
Antalya'da herhangi bir alan çiziliyorsa Antalya'nın Ilıca ilçesi Akseki ilçesi neyse şu mahallesindeki bu diye tarif edilir yazıdır. Biz de buna Kayseri yazdık. Anayasa Mahkemesi Kayseri diye iptal etmedi. İptal sebeplerinden sadece Kayseri odaklı diye ifade etmedi. Başka şeyler de var.’
Vatandaşların konunun yeniden gündeme geldiği yönündeki iddialarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Elitaş, ‘Çevre Şehircilik Bakanlığı ve biz sadece Kayseri'deki olayı gördüğümüz için başka vilayette Konya'daki, Afyon'daki, Isparta'daki, İstanbul'daki, Sivas'taki Yozgat'taki kooperatifleri düşünmediğimizden, sadece bunu yaptığımız için Ticaret Bakanlığı diyor, ki bu böyle olursa şu olabilir.
Adalet Bakanlığı diyor ki, ‘Bu kanunu böyle çıkarırsanız anayasa mahkemesi yeniden iptal edebilir.’ Sadece konut kooperatifleri yok o kanun içerisinde. O kanun içerisinde tarım kooperatifleri var, süt birlikleri var. Diğer konular var. Belki onlarca kooperatif var. Ama tek kanun içerisinde toplanmış bu. Yaklaşık 200-300 maddelik bir kanunda genel kooperatifler kanunun içerisinde tarım kooperatifleri var. Efendim konut kooperatifleri var. Değişik değişik kooperatifler var. Onların hepsine etkileyecek değil sadece bu konuya özel bir yapı bir madde düzenleyelim diye ifade etmeye çalışıyor. Maalesef Mahkeme aslında bu insanların mağduriyetini görüp onlara göre iradesini beyan etse o insanlar mahkemeye gidip ilgili mahkemeye gidip üst mahkemede dava açan ta okulu olacak ama mahkemelerden ısrarla bu kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıyı yasa böyle diye iptal etmeye çalışıyor. Değiştirdiğimiz anayasa metninin anayasa mahkemesine götüren mahkeme yani iki kişi arasında kişiler arasında yapılan bir ticari faaliyetten dolayı ortaya çıkan bir sorumluluğu kanunla düzeltmeye çalışıyoruz. Niye? Bu arkadaşlarımızın haklı olduklarına inandığımız için bu arkadaşlar kandırıldıklarını bildiğimiz için bir ticari faaliyetle, bir alışverişte bundan sonra herkes ben kandırıldım, bana bir kanun çıkar diye gelir mi? Gelmesi mümkün mü? İşte onun için biz bunu özel olarak yaptığımız çalışma ile sadece bu konuya matuf aldatıldığını düşündüğünüz ve inandığımız arkadaşların problemlerini çözmek için bir düzenleme yapmaya gayret edeceğiz.’
Elitaş, il başkanı Fatih Üzüm’ün toplantı sonrasında mağdur vatandaşlarla bir toplantı organize ettiğini ve mağdur vatandaşlarla görüşeceğini de sözlerine ekledi.