Konu bağışlar…Nereden nereye?

Siyasilerin adlarını taşıyan üniversitelere yapılan bağışlarda dikkat çeken tablo!

Konu bağışlar…Nereden nereye?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sözcü Gazetesi Yazarlarından Sultan Uçar, “Hayırseverlerimiz işini bilir!..” başlıklı köşe yazısıyla siyasilerin adlarını taşıyan üniversitelere yapılan bağışlardaki düşündüren tabloyu gözler önüne serdi. Uçar, Türkiye’ye yılda yüz milyonlarca lira kazandıran ODTÜ’ye 19 milyon, Boğaziçi’ne 16 milyon lira bağış yapıldığını belirtti.
Uçar ayrıca, 209 üniversite içinde 201 milyon lirayla en fazla bağışı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne yapıldığını yazdı.  Abdullah Gül Üniversitesine yapılan bağış ise 22 Bin TL.
İşte Uçar’ın o köşe yazısında yer alan bir bölüm:
PATENT VE PARA
Üniversiteler işsiz değil, iş üretiyor. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'in, Time Dergisi'ne kapak olmasının temelinde, üniversite ve ekonomi arasındaki bu katı disiplin var. Bilimsel buluşların ülke ekonomisine katkısını görmek için Dünya Bankası Yüksek Teknoloji İhracatı verilerine bakalım. Son 1 yılda Çin 732 milyar, Almanya 230 milyar, Amerika 156 milyar dolar kazandı. 20 yıl önce 1.1 milyar dolar kazanan Türkiye, üniversite sayısı 3 kat artsa da buluş sayısı artmadığı için 3.1 milyar dolarda kaldı. Yine, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü patent başvurularında Çin 1.5 milyon, Amerika 515 bin, Almanya 200 binlerde iken Türkiye, 9.3 bin patent başvuruyla, 12 bin patent alan İran'ın gerisinde…
RTE'NİN ADI YETMİŞ
Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Bilkent, Sabancı, Koç gibi endüstriyel projeler yapan ve yüzlerce patent alan üniversiteler elbette var. Siyasetçileri bırakın, hayırseverler bile başarılarına ikna olmuyor. ‘İkna olmasalar ne olur?' demeyin. Çünkü, yıllık 36 milyar dolar bütçeli Harvard'da bile araştırmalar, John Paulson gibi iş insanlarının yaptığı 400 milyon dolarlık bağışlarla yapılıyor. YÖK, bağış ve buluş dahil 45 kategoriden oluşan üniversiteler raporunu yeni yayınladı. Türkiye'ye yılda yüz milyonlarca lira kazandıran ODTÜ'ye 19 milyon, Boğaziçi'ne 16 milyon lira bağış yapılmış. Hayırseverler, 209 üniversite içinde 201 milyon lirayla, en çok bağışı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne yapmış.
SIFIRCI BAŞKANLAR
Üniversitenin devlet büyüklerinin adını taşıması, bağış yapmaları için tek başına yetmemiş. Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Yıldırım Beyazıd gibi üniversitelere bir kuruş bile bağış yapılmamış. İnönü 19 milyon, Menderes 4.6 milyon, Osmangazi 3.2 milyon, Demirel 3.1 milyon, Binali Yıldırım 2 milyon, Celal Bayar 1.8 milyon, Ecevit 627 bin ve Abdullah Gül Üniversitesi 22 bin lira bağış alabilmiş. Tunceli, Hakkari, Şırnak, Ordu ve Harran gibi kısıtlı imkanlı onlarca üniversite mi? Listeye, ‘sıfır bağış' olarak girdi. Bağış miktarı kadar vergi muafiyeti alsalar da yoksulun yüzü hayırseverlere soğuk görünmüş. Demek ki; üniversitenin önce adı para etmeli…

Köşe yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN