Belediye cami, okul ve sağlık merkezi arsalarını vergi borcuna karşılık veriyor!

Vergi borcunu ödeyemeyen belediye çareyi cami, okul ve sağlık alanı arsalarını borca karşılık Vergi Dairesine vermede buldu.

Belediye cami, okul ve sağlık merkezi arsalarını vergi borcuna karşılık veriyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Kocasinan Belediye Meclisinin yılın ilk toplantısında mülkiyeti belediyeye ait dört adet cami, bir adet okul ve bir adet sağlık merkezi arsası Vergi Dairesine verilerek, belediyenin geciken borcuna sayılması için girişimde bulunuldu. Bu konuda Encümene yetki verilmesi talebi muhalefetin karşı çıkmasına karşın, oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, girişimin kanuna uygun olduğunu  savunarak, muhalefetin eleştirisini dikkate almadı.

"ETİK VE HUKUKİ DEĞİL"

Diğer yandan konuyla ilgili açıklama yapan CHP'li Belediye Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, "İlgili gündem maddesi etik değildir. Hukuki hiç değildir." dedi. Karakoçluoğlu, talebin Sayıştay denetimine de takılacağını ve "usulsüz" bulunacağını savundu.

BELEDİYE 8.908.500 TL VERGİ BORCUNA KARŞI MAHSUPLAŞMAK İSTİYOR 

2021 yılı ocak ayı birinci oturumunda Kocasinan Belediye Meclis toplantısında konunun gündeme geldiğini ifade eden Karakoçluoğlu, "21 maddeden oluşan gündem maddeleri içerisinde bulunan 17 sıra numaralı gündem maddesi tüm karşı çıkışlarımıza rağmen oy çokluğu ile malesef geçmiştir. Kocasinan İmar İnşaat Temizlik Danışmanlık Turizm Gıda Sanayi Ticaret AŞ. isimli belediye şirketimizin, Gevher Nesibe Vergi Dairesine olan gecikmiş vergi borcuna karşılık, yürürlüğe giren vergi borçlarını yapılandırma yasasından faydalanılarak, mülkiyeti belediyemize ait dört adet cami, bir adet okul ve yine bir adet sağlık merkezi arsası maliye idaresine verilerek, geciken 8.908.500 TL vergi borcuna mahsuplaşılmak üzere belediye encumeni yetkilendirilmiştir. İlgili gündem maddesi etik değildir. Hukuki hiç değildir.
Bizler belediye meclis üyeleri olarak belediyenin menfaatlerini korumak ile sorumlu olmamızın da yanında devletimizin tüm menfaatlerini de koruyup gözetmek zorundayız. Ticari hiç bir karşılığı bulunmayan, manevi olarak ise pahası biçilemeyen kamusal alan arsası olan taşınmazların maliyeye, belediye şirketinin borcuna karşılık mahsuplaşmak maliyeyi zarara sokmak anlamına gelir. Tabi bu gündem maddesine ilişkin bir çok soru ve itirazımız mevcuttur. Her ne kadar belediye kendi şirketine cari olarak borçlu olsa bile, bir şirkete ait vergi borcu, kamu malı olan taşınmazlar ile mahsuplaşılamaz. Okul, cami, sağlık ocağı gibi kamusal mülkler üretilirken ifraz işlemleri karşılığı gerek vatandaş mülklerinden, gerekse vakıf ve hazine taşınmazlarından kesilmek sureti ile ayrılır ve bölge planlarına dahil edilir. 


BUNLAR VATANDAŞ VE DEVLET MÜLKÜ GÖRÜLMELİ
Yani okul, cami, sağlık ocağı, park vs gibi parseller esasında vatandaş ve devlet mülkü olarak görülmelidir. Bir şirket borcuna karşılık devredilmesi veya mahsuplaşılması dolayısıyla ticarete konu edilmesi doğru değildir.  Vergi dairesi bir kamusal alan olan taşınmazları vergi borcuna karşılık mahsup olarak kabul ediyor ise, hazineyi zarara sokma suçuna ortak oluyor demektir. 
SAYIŞTAY BU İŞLEMİ USULSÜZ OLARAK DEĞERLENDİRECEKTİR 
Yapılacak bir Sayıştay denetimi bu işlemi usulsüzlük olarak değerlendirecektir. Sayıştay, Meydana gelen kamu zararına, gündem maddesine evet diyen meclis üyelerine ve maliye mensuplarına rücu kararı VERMELİDİR. Şayet iktidar bizdendir, birşey olmaz düşüncesi hakim ise, bilinmeli ki hiç bir iktidar sonsuz ve baki değildir. Devletin ana gelir kalemi vergilerdir; 
Devlet tüm hizmet ve faaliyetlerini bu vergiler ile gerçekleştirir. Yani kaçırılan vergiler yada mâli değeri olmayan, alınıp satılmasına imkan olamayan taşınmazları vergi borcuna karşın vermek ve verileni kabul etmek kul hakkıdır. Beytül mal'ı hiçe saymaktır. Yetim malını korumamak can yakmaktır. İslam dininin aziz peygamberi; 'Canı yanan sabretsin, can yakan canı yanacak günü beklesin' buyurmaktadır.
Kurumlar vergi dilimi % 20 oranında ise Kimaş şirketi 45 milyon kar etmiş ve 9 milyon vergi yansımıştır. Neden karının 1/5 oranındaki vergisini ödeyemiyor. Belediye Meclisinin denetimine tabi olmayan plan ve bütçe komisyonu ve denetim komisyonu denetimine girmeyen, hiç bir faaliyeti meclise dahil olmayan bir şirketin sorumluluğunu bizler üstlenemeyiz ve kararımız bu maddeye millet ittifakı olarak red olmuştur. Millet ittifakı bileşenleri olan İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyelerine kararlarından ötürü teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum.