KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi:

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi:
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Ağustos ayı meclis konuşmasında, yerli otomobil yatırımı için en uygun ilin Kayseri olduğunu söyledi.
KAYSO Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Maliye Bakanlığı’nın üreticileri sıkıntıya sevk eden KDV konusunda bir takım değişiklikler yapmayı gündemine aldığını belirterek, “KDV bir tüketim vergisidir. Üretim safhalarında yatırım ve üretim yapanlar KDV’den muaf tutulmalıdır. Farklı oranlarda uygulanan KDV’ler daha sade hale getirilmeli ve işlemler basitleştirilmelidir. İhracatçıların devreden KDV’lerine çözüm bulunmalıdır” dedi.
Meclis Başkanı Özkaya, bir süredir devam eden mobilya, elektrikli ev aletleri ve konuttaki vergi indiriminin ekonomiye bir canlılık kattığını belirterek, bu indirimlerin devam etmesini istediklerini söyledi.
Reel sektörle bankalar arasındaki ilişkilerin çok iyi olmadığını ifade eden Özkaya, bir takım fırsatları bankacıların kendi lehine kullanarak son yıllarda en yüksek karlılık oranlarına ulaştıklarını, bu konuda tüm çaba ve ikazlara rağmen herhangi bir fedakarlık yapılmadığını hatta kredi şartlarının daha da ağırlaştırıldığını belirterek, bankalardan reel sektör temsilcilerine fadakarlık göstermelerini istedi.

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ise ASPİLSAN’ın yerli otomobil bataryalarını üretme kabiliyetine sahip Kayseri’nin önemli bir değeri olduğunu ifade etti. Büyüksimitçi, Kayseri Sanayi Odası olarak yerli otomobil yatırımının Kayseri’de yapılması konusunda ısrarcı olduklarını belirterek, bu konuda neden ısrarcı olduklarını bir sunum eşliğinde katılımcılara aktardı.
Yerli otomobilin tamamen elektrikli araç olarak üretilmesi gerektiğini belirten Başkan Büyüksimitci, “Eğer biz bir dünya markası olacaksak, bu rekabet şartlarının içerisine gireceksek, bunun mutlak suretle elektrikli otomobil olması lazım. Yatırımın Kayseri’ye yapılmasını istiyoruz çünkü ana maliyet unsuru olan lityum iyon hücresini Kayseri’de üretme yeteneğine sahip firmalarımız var. Şehrimizde faaliyet gösteren havacılık ve savunma sanayi ile yerli otomobil üretimine destek sağlayacak altyapı yatırımları ve kalifiye işgücümüz hazırdır” dedi.
Geleceğin ulaşım araçlarının elektrikli olacağını ve burada ana maliyetin yüzde 35’lik gibi bir bölümünü kapsayan batarya konusunun son derece önemli olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, zamanında elektrikli araç üretimine başlanabilmesi durumunda, oluşacak yeni sektörle Türkiye’nin çok ciddi kazançlı çıkacağını söyledi.
Başkan Büyüksimitçi, Kayseri’nin 5 bin yıllık ticaret, 90 yıllıkta sanayi kültürüne sahip olduğunu, üç OSB ve bir serbest bölgede 1700 civarında işletmesi ile dünyanın 156 ülkesine ihracat yaptıklarını ve ihracatın yüzde 60’ını gelişmiş ülkelere yaptıklarını söyledi. Kayseri’nin merkezi bir konumda olmasının endüstrinin dağılımı için çok önemli olduğunu belirten Başkan Büyüksimitçi, bu yatırımın Kayseri’de yapılması durumunda etrafındaki 15 ili direk etkileyeceğini, dolaylı olarak tüm Türkiye’yi etkileyeceğini söyledi.
Büyük ölçekli yatırımların birçoğunun Marmara Bölgesinde olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitçi, “Doğal afet yada başka tehditler karşısında oluşabilecek kayıpları önleme adına bu yatırımın stratejik olarak Anadolu’nun ortasında bir yere yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kayseri’den başlayan endüstri hamlesi bölgesel gelişmişlikle ilgili farkları kısa sürede ortadan kaldıracaktır” diye konuştu.
KAYSO Başkanı Büyüksimitçi, otomobil fabrikalarının limanda kurulması gerektiği yönünde yanlış bir görüş olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu tür yatırımların daha çok iç bölgelerde olduğunu belirterek, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması için, büyük yatırımların ülke geneline yayılması gerektiğini kaydetti.
Bu ay itibari ile Kayseri’de Ar-Ge merkezinin 7 olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitçi, “Benimde mensubu olduğum Güven Makine Kayseri’nin yedinci Ar-Ge merkezi oldu. Bu konuda emeği geçen arkadaşlarımı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. İnşallah yılsonuna kadar bu sayıyı ilk etapta en az 15’e çıkarmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
Başkan Büyüksimitçi, son ödeme tarihi 31 Ağustos olan SGK Temmuz ayı prim ödeme süresinin, Kurban Bayramı arife günü olması nedeniyle, 5 Eylül’e kadar uzatıldığı yönünde meclis üyelerine hatırlatma yaptı.

Meclis toplantısında katılan ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Kayseri’nin teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek olan böyle bir yatırımın Kayseri’de yapılması için ASPİLSAN olarak ellerinden gelen desteği göstereceklerini söyledi.
ASPİLSAN olarak, batarya yönetim devreleri (BMC), batarya yönetim sistemleri (BMS), bataryalar, şarj cihazları, uçak aküleri ve hücreleri, enerji depolama sistemleri ürettiklerini açıklayan Genel Müdür Özsoy, Kayseri’ye ve Türkiye’ye çağ atlatacak birçok Ar-Ge çalışmasına imza attıklarını, Türk Silahlı Kuvvetleri ve sivil sektöre yönelik milyon dolarları bulan birçok yerli ürününün ASPİLSAN bünyesinde üretildiğini açıkladı.
Elektrikli araçlar için batarya yönetim sistemi, enerji yönetim sistemi ve şarj istasyonları alanında TUBİTAK başvurularını yaptıklarını, alt yapı hazırlıklarını tamamlayarak çalışmalara başladıklarını açıklayan Özsoy, “Bu coğrafyada yerli elektrikli otomobil yatırımının gelecek açısından stratejik ve kritik olduğu görülmektedir. ASPİLSAN Enerji’nin ise batarya üretimindeki tecrübeleri, kuruluş vasıf ve misyonu, coğrafi konumlanması, şehir ekonomisi ve ülke sanayisine lokomotif olması açısından yerli otomobil üretimindeki en kritik component olan pil hücresi ve batarya üretiminde en uygun nokta olarak Kayseri’yi öne çıkaran bir unsur olacaktır” diye konuştu.