KAYSO Başkanı Büyüksimitci:ÖNLEM ALMAZSAK BİRBİRİMİZİ YERİZ!

KAYSO Başkanı Büyüksimitci:ÖNLEM ALMAZSAK BİRBİRİMİZİ YERİZ!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 2020 yılından umutlu olduklarını dile getiren Büyüksimitci, orta gelir tuzağına dikkat çekti. “2017 yılında gayri safi milli hasıla kişi başı 12 bin dolarlara çıkıyordu”  diyen Büyüksimitci, “Şimdi tekrar 9 bin dolarlara düştük.” dedi. Önlem alınması gerektiğine vurgu yapan Büyüksimitci, “Yoksa bir 10-12 yıl sonra birileri gelip sizi sallayacak, kafanıza vuracak. Büyüme kaybınız olacak” şeklinde konuştu.

Kayseri’de firmaların kurumsallaşamadığını ve bunun da önemli bir sorun olduğunu kaydeden Başkan Büyüksimitci, “Biz bir türlü üç, beş firmayı yan yana getiremiyoruz ve güçleri birleştiremiyoruz. Biz belli bölgelerde yoğun satışlar yapıyoruz.  Eğer güçleri birleştiremiyorsak, artık pazar çeşitlenmesini  mutlaka yapmalıyız. Yoksa birbirimizi yeriz.  Bunu sonu yok” dedi. Diğer yandan Büyüksimitci, hibe kredisi ile model fabrika çalışmalarına da başladıklarını da söyledi. KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, savunma sanayi konusunda da çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Kayseri’de  altyapı var. Bu konu olmazsa olmazımız” diye konuştu.

 

 

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Olay Türk TV’de Sansürsüz programına katıldı. Gazeteciler Osman Çiftci ve Cem Atakan’ın sorularını yanıtlayan Büyüksimitci, ekonomideki gelişmeleri de değerlendirdi. “2017 yılında gayri safi milli hasıla yurt içi kişi başı 12 bin dolarlara çıkıyordu.  Şimdi tekrar 9 bin dolarlara düştük” diyen Büyüksimitci, orta gelir tuzağına dikkat çekti.

“BİRİLERİ GELİP SİZİ SALLAYACAK, KAFANIZA VURACAK”

Büyüksimitci,” Orta gelir tuzağını aşmakla ilgili yeni hamleler yapıyordunuz. Yok kardeşim sen biraz daha burada dur diyorlar. Tabii bizim de burada yapmış olduğumuz yanlış politikalar olabilir. Devlet tarafından da olur, özel sektör tarafından da olur, kişisel harcamalarımızdan olur, yanlış tüketim sorunu olur. Hep birlikte bu dönemi aşmamız durumundayız.  Yoksa bir 10-12 yıl sonra birileri gelip sizi sallayacak, kafanıza vuracak. Büyüme kaybınız olacak. Bizim genç nüfusumuzla bunları  aşmamız gerekiyor.  Türkiye’de ben bu uyanışın olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

“FİRMALARIN SORUNU KURUMSALLAŞAMAMA”

Kayseri’nin önemli marka  ve firmalarının olduğunu ifade eden Büyüksimitci, şunları söyledi,  “Bunların da şimdi yeni yatırımları var. Orada daha da büyüyeceğiz.  Bu çok daha önemli en az 30-40 uluslararası firmaya fason ürün yapan firmalarımız var. Bu da bizim çokta karamsar olmamamız gerektiğini söylüyor.  Firmaların ana problemi, özellikle küçük ölçekli firmalarımızın kurumsallaşmaması.  Biz bir türlü kurumsallaşmayı çözemedik.  Bu Anadolu’nun birçok şehrinde de var. Türkiye genelinde yüzde 99,2 küçük aile şirketleri veya KOBİ’ler dediğimiz.  Bu iyi bir şey avantaj, ne zamanki onu kurumsallaştırırsanız, finansman yönetiminizi, nakit akışınızı, pazar yönetiminizi, ihracat yönetiminiz ne zaman doğru dürüst yönetebilirseniz, bir de tabii bir araya gelme kültürü. Biz bunu çokça konuşuyoruz.  Biz bir türlü üç, beş firmayı yan yana getiremiyoruz.  Bunun çeşitli örneklerini Sanayi Odasında ilgili Meslek Komitelerinde konuştuk.  İllaki kümelenme Avrupa’daki  gibi olacak diye bir şey de değil. Güçleri birleştirme diyoruz ya, o güçleri birleştirmeyi bir türlü beceremiyoruz.  Aksine birlikte olursam şu işi yaparım, şu masayı kaldırırımdan ziyade, onun kaldırdığı masanın üzerine oturuyoruz.  Böyle bir sıkıntı var. Özellikle iki sektörümüz, çelik kapı ve mobilyada bunu çok görüyoruz.  Özellikle ihraç pazarlarında görüyoruz. Yurt içindeki rekabetleri adi bir derece normal görelim diyelim. Yurt dışında müşteri bulmuş, pazar bulmuş sanayi o ürünü satıyor. Bir başka arkadaşımız gidiyor aynı modeli ben size yaparım, o 4 TL’ye yapıyorsa ben 3 TL’ye yaparım diyor.  Aslında Milli Serveti götürüyoruz, şehrimizin gücün azaltıyoruz, firmamızın gücünü azaltıyoruz. Bu işe artık mutlak suretle bir çözüm yolu bulmamız lazım. Bulamıyorsak da artık değişik pazarlar bulmamız lazım. Biz belli bölgelerde yoğun satışlar yapıyoruz.  Dünya çok geniş yeni modeller bulmamız lazım. Ürün çeşitlendirmesini mutlaka yapmalıyız. Pazar çeşitlenmesini  mutlaka yapmalıyız. Yoksa birbirimizi yeriz.  Bunu sonu yok.  Sonra da diyoruz firmalar sıkıntıya giriyor. Normal inşaatlarda da böyle oluyor.  Bu böyle giderse mutlaka sıkıntıya gireriz. Sınırsız bir kaynak hiç bir yerde yok. Öncelikle kendimize bakmamız lazım.”

“HİBE KREDİSİ İLE BİR MODEL FABRİKA YAPIYORUZ”

Avrupa Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası,  Sanayi Bakanlığı destekleri ile hibe kredisi ile bir model fabrika  yaptıklarını da dile getiren KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Sanayicilerimiz gidip  orada üretimde neler yapmaları gerektiğinin eğitimlerini alacaklar. Elemanlarını gönderecekler, daha sonra da kendi firmalarında uygulamasını yapacağız. Büyük Mobilya firmalarımızın pek çoğu bu çalışmaları çok yaptılar.  Kiminin söylediği yüzde elli civarında iyileştirme,  iyileştirmeden kasıt, bir birimle yaptığınız bir işi bir birimle iki iş yapar hale getiriyorsunuz.  Türk insanı inanılmaz zeki, pratik zekaya sahip, ama biz sistem koyamıyoruz. Köyden vatandaşımız 60’lı yıllarda Almanya’ya gitti. Orada da hep alışkan insan, en dürüst insan seçildiler. Bir Alman’ın yanına gittiğinizde de bizim Memet abiyi, Ahmet abiyi gururla anlatır. Bu benim en alışkan adamım diye. Türkiye’de de bu insanların mayası aynı. Siz işletmeniz de sistem koyamazsanız, nasıl çalışacağı ile ilgili bir şey yapamazsanız. Almanya’da aynı insan iki birim üretirken, aynı insanlar ancak Türkiye’de bir birim üretebiliyor.  Dolayısı ile siz rekabet edemiyorsunuz. Rekabet edemeyince  parada kazanamıyorsunuz ve büyüyemiyorsunuz.  Verimlilik bu anlama ok önemli. Japon modelleri var, Finlandiya modelleri var. Özellikle Japonlar’ın bir takım sistemleri var. Bunların uygulanacağı, bunların anlatılacağı yerinde de bizzat uygulayacağınız bir yapı oluşturuyoruz.  Bu işi Ticaret Odası ve Abdullah Gül Üniversite ile birlikte yapacağız. Bir de yine Ticaret Odası ile yaptığımız bir projemiz var.  Kalkınma Ajansı destekli  burada da 40-50 civarında firmaya ihale sonucu  verimlilikle ilgili ciddi danışmanlıklar vereceğiz. Bu da çığ gibi büyüyecek. Biz görmeden, dokunmadan bazı şeyleri anlamıyoruz. Fiili olarak bazı şeylere dokunmamız gerekiyor.  Ocak ayında ihalesi olacak. Başvurularımızı aldık. Kalkınma Ajansı’nda da onaylandı hızlıca başlayacağız. Şu anda ihale sürecinde.  Model fabrikada da şimdi şirket kuruyoruz. Bu şirket içerisinde  bir takım makine yatırımları olacak, Endüstri 4-0 bunun bir ayağı olacak.  Bir tarafta verimlilikle ilgili yalın faaliyetler, daha sonra da dijitalleştirip  Endüstri 4-0’ı  net anlatabileceğimiz iki ayrı bölüm olacak ama birbiri ile bütünleşmiş olacak.  Türkiye’nin batısındaki büyük sanayicilerin uyguladığı bir sistem. Biz birazcık bu işi gecikmeli yapıyoruz. Hiç bir şeyde geç kalınmış değil” diye konuştu.

“BU İŞ OLMAZSA OLMAZIMIZ”

 4. OSB’de Savunma Sanayi ile ilgili fizibilite çalışmaları yaptıklarını da anlatan Büyüksimitci, Kayseri’nin hem havacılıkta, hem de savunma sanayisinde ciddi bir şansının olduğunu söyledi. “Bizim köklü ve devasa, Anatamir ve Hava İkmalimiz var. Buradan yetişen insanları, emekli olan insanları dahi düşündüğünüzde bu bilgi birikimi, çok az şehre nasip olur” diyen Başkan Büyüksimitci, “Bunları değerlendireceğimiz, burada Teknoloji Geliştirme Merkezi gibi  bir alt yapı oluşturabilmek  için bir çalışmamız var. Burada da şehrin bütün dinamikleri beraber hareket etmekte. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan,  Bakanımızdan, Siyasilerimize kadar herkes bu iş için destek veriyor. Bu iş olmazsa olmazımız. Destekçilerimizden biride özellikle havacılık konusunda Milli Savunma Bakanımız.  Bizim bunları sanayicimize anlatabilmemiz bazen zor oluyor. Tabii bu bazen bizim eksikliğimizden de oluyor.” dedi. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ