Pazar sabahının olmazsa olmazı

Hamur deyince ilk akla gelen, Kayserili ailelerin de pazar günlerinin kahvaltılarında olmazsa olmazıdır. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Pazar sabahının olmazsa olmazı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Hamur deyince ilk akla gelen, Kayserili ailelerin de pazar günlerinin kahvaltılarında olmazsa olmazı pişi’dir. Farklı bölgelerde farklı isimlerle de anılsa da genel olarak Kayseri’de pişi olarak bilinmektedir. Kahvaltılarda, çay saatlerinde, ara öğünlerde tercih edilen bir lezzettir. Zevkinize göre pişilerin içine peynir, sucuk, pastırma gibi malzemeler de koyup yapabilirsiniz.


Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1,5 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı şeker
2 silme tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
4.5 su bardağı un

Kızartmak için
Sıvı yağ

Yapılışı
Hamuru yoğurmak için kabımıza unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek karıştıralım. Unumuzun ortasını havuz şeklinde açalım ve instant mayayı, şekeri, ılık sütü ve suyu ekleyerek 5 dakika mayalandıralım. Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım. Hamurunuzu toparlarken zorlanırsanız ellerinizi ıslatarak toparlayabilirsiniz. Eğer hamur cıvık diye un ilavesi yaparsanız katı bir hamur elde ederseniz. Hamurunuz katı olursa da pişiniz yumuşak olmayacaktır. Hamurumuzu yoğurduktan sonra kabın üzerini temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım. Mayalanan hamurumuzu un serptiğimiz tezgahın üzerine alalım ve biraz daha yoğurarak havasını alalım. Daha sonra hamurumuzdan küçük bezeler oluşturalım. Küçük ve pofuduk pişiler elde etmek için bezelerimizi küçük alalım. Daha sonra elimizle üzerlerine bastıralım ve yayvanlaştıralım. Sonrasında ucunu una batırdığımız oklava ile bezelerimizin ortalarına delik açalım. Bu delikler sayesinde hamurlarımızın içerisi daha güzel pişecektir. Şekil verdiğimiz pişilerimizi kızdırdığımız yağa alalım ve çevirerek arkalı önlü kızarana kadar pişirelim. Tüm hamurlarımız bitene kadar pişirdikten sonra pişilerimizi dilediğimiz gibi servis edelim. Afiyet olsun.