Kayserilileri de tedirgin eden 'maymun çiçeği' hastalığı ile ilgili yeni gelişme!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü nedeniyle ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Peki maymun çiçeği virüsünün belirtileri neler? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayserilileri de tedirgin eden 'maymun çiçeği' hastalığı ile ilgili yeni gelişme!

1970’li yıllarda Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarla ilk kez tespit edilen maymun çiçeği, Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülüyor.    Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında, büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en yüksek alarm seviyesi olan küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olmuştu. DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını söyleyerek acil durumu sona erdirmişti.

Kayserili vatandaşları da tedirgin eden bu hastalık dünya genelinde 524 kişinin ölümüne yol açtı. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili vaka sayısı her gün artarken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir kez harekete geçti. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması sonucu DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. 

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri neler?

Maymun çiçeği hastalığı insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan bir hastalıktır. Ataş, bel ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk gibi belirtileri olan hastalığın tipik belirtisi olan döküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda ortaya çıkarken bir süre sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür. 

Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?

Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ten teması, yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme, virüsle kirlenmiş, giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda ya da hayvanların salyaları, ısırması veya o hayvanın etinin yenmesi halinde de bulaşıyor.

Türkiye’de maymun çiçeği virüsü görüldü mü?

DSÖ’nün Kayserilileri de tedirgin eden bu açıklamalarının ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, dün basın mensuplarıyla bir araya gelerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu açıklamasında, “Maymun çiçeği ve Covid ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” ifadelerini kullanmıştı.