KAYSERİLİLER GÜL İÇİN HAREKETE Mİ GEÇİYOR!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kendi adını taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi’ne (AGÜ) katkı sağlayan işadamları ile buluştuğu iftar yemeğinin yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün iftar yemeğindeki “Bundan sonraki görevlerim için millet ne derse o olur. Millete hizmete devam edeceğim. 12 senede çok işler yapıldı ama yapılacak da çok iş var” şeklindeki sözleri, Cumhurbaşkanı Gül’ün 28 Ağustos sonrası Başbakanlık için harekete geçeceği yönünde yorumlandı. Kulislerde de partinin eski isimlerinin ve Kayserililerin bu konuda harekete geçtiği konuşuluyor.
Görev süresi 28 Ağustos tarihinde sona erecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz hafta sonu Huber Köşk’ünde kendi adını taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi’ne katkı sağlayan işadamı ve siyasetçilerle iftar yemeğinde bir araya gelmişti. Aralarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, ARTAŞ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, İpek Grup Yönetim Kurulu Saffet Aslan’ın da bulunduğu işadamlarının bulunduğu toplantıda Cumhurbaşkanı Gül’ün daha önceki açıklamalarının aksine, “Bundan sonraki görevlerim için millet ne derse o olur. Millete hizmete devam edeceğim. 12 senede çok işler yapıldı ama yapılacak da çok iş var” yönündeki sözleri siyasi kulislerin hızlanmasına neden oldu. Kimi çevreler tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın arasının Cumhurbaşkanı Gül’ün cemaate karşı açık bir tavır almaması nedeniyle açıldığı öne sürülürken, söz konusu iftar yemeğine kamuoyunda cemaate yakınlığı ile bilinen işadamlarının olması da dikkat çeken bir başka noktaydı. Cumhurbaşkanı Gül’ün iftar yemeğindeki konuşması siyasi kulislerde, “Cumhurbaşkanı Gül köşesine çekilmeyecek ve Başbakanlık için mücadele edecek” şeklinde yorumlanmaya başladı. Gül’ün bu sözleri Kayserili işadamları ile buluştuğu iftar yemeğinde yapması ise “Kayserililerin Gül için harekete geçiyor” şeklinde değerlendirildi. Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Gazeteci Utku Çalıközer de dünkü köşesini Cumhurbaşkanı Gül ile işadamlarının buluştuğu iftar yemeğine ayırdı. Cumhurbaşkanı Gül’ün Nisan ayı içerisinde “Siyasi planım” yok şeklindeki sözlerini hatırlatan Çalıközer, Habertürk Gazetesi tarafından gündeme taşınan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yalanlanmayan, “Bundan sonraki görevlerim için millet ne derse o olur. Millete hizmete devam edeceğim. 12 senede çok işler yapıldı ama yapılacak da çok iş var” şeklindeki sözlerin bir görev değişimi olduğunu ileri sürdü. Çakırözer, köşesinde şu görüşleri dile getirdi:
“AKP kulislerinde en çok konuşulan sözleri ise bu hafta sonu geldi. Kendi ismiyle kurulan Abdullah Gül Üniversitesi’ne (AGÜ) katkıda bulunan işadamları onuruna verdiği yemekteki ifadeler önceki gün Habertürk’ün sürmanşetindeydi. Çankaya Köşkü tarafından yalanlanmayan o konuşmasında Gül şu ifadeleri kullandı: ‘Bundan sonraki görevlerim için millet ne derse o olur. Millete hizmete devam edeceğim. 12 senede çok işler yapıldı ama yapılacak da çok iş var.’
AKP’de onun da hissesi var
İlk okuduğumuzda bu sözlerin Gül’ün pozisyonu açısından önemli bir değişikliğe işaret ettiğini sezmiştik. Ancak bunun, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası döneme ilişkin çok önemli bir işaret fişeği olduğunu, o konuşmaya şahitlik eden işadamı ve siyasetçilerle konuşunca daha iyi anladık. Görüştüğümüz isimler, ‘Kayserililer Grubu’ da denilen işadamı ve siyasetçilerin de bulunduğu o yemekteki konuşmayı şöyle değerlendiriyor:
“Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse, Abdullah Gül’ün genel başkanlık ve başbakanlık için kenara çekilip sessiz kalmayacağının ilk işareti bu sözler. AK Parti’nin kurucusu olduğunu anımsatan bir önceki açıklamasıyla birlikte değerlendirildiğinde, tapunun sadece Erdoğan üzerine olmadığını, başka hisse sahiplerinin de bulunduğu mesajını veriyor partiye ve kamuoyuna!”
Gül nisan ortasındaki “Siyaset planım yok” şeklindeki duruşunu değiştirerek “Milletim ne derse o olacak. Millete hizmete devam edeceğim” pozisyonuna gelmiş gözüküyor. “Millet ne derse o” sözü boşuna söylenmiş bir söz olmayacaktır. Önümüzdeki günlerde art arda Gül’ün siyaset sahnesinde kalmasını isteyen açıklamalar gelirse şaşırmamak lazım.
Nasıl ve neden değişti?
Abdullah Gül’ü daha üç ay olmadan siyaset planlarını değiştirmeye iten koşullar ve sebepler ne olabilir? Birkaç tahmin sıralayalım:
1. Parti içinde kızışan ‘kurucular / gençler’ kavgasında, ilk grubun Gül’e yaptığı çağrılar. Partiyi Erdoğan ve Gül ile birlikte kuran Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, genel başkanlık ve başbakanlık için adayının Gül olduğunu belirtirken Başbakan’ın yakın çevresindeki isimler ve partiye sonradan katılan bazı isimler ısrarla Ahmet Davutoğlu ismini işliyor.
2. Başbakan Erdoğan, adaylık açıklaması ve sonrasındaki konuşmalarında çizdiği ‘Cumhurbaşkanlığı profili’ ile AKP kadrolarında “Gül’ün siyaset dışı kalmasını tercih edeceği” algısı yarattı.
3. Erdoğan’ın konuşmalarında Gül’ün Cumhurbaşkanlığı sürecini de, ‘kara vesayet dönemi’ içine sokması ve bazı icraatlarını (Mısır’da devlet başkanı seçilen darbe lideri Sisi’yi tebrik etmesi gibi) isim vermeksizin eleştirmesi de Gül cephesinde tepki yaratmış olabilir.”
Haber: Güler Ruhsar Aktaş Hatip