Kayserili Yazar Karakaya'dan 'Gez Köyü'

Kayseri Pınarbaşılı Yazar Mehtap Karakaya, Kayseri köyleri için de örnek alınabilecek bir tarzda Bayburt'un Gez köyünü anlatan 'Bayburt'ta Bir Köy Örneği: Tarihi, Ekonomisi ve Kültürüyle Gez Köyü' adlı kitabı kaleme aldı.

Kayserili Yazar Karakaya'dan 'Gez Köyü'

Kayseri Pınarbaşılı Yazar Mehtap Karakaya'nın kaleme aldığı "Bayburt'ta Bir Köy Örneği: Tarihi, Ekonomisi ve Kültürüyle Gez Köyü" kitabı, köylerin hafızasını kayıt altına alma amacıyla önemli bir adım oldu.

Bayburt'un tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Gez köyünün tüm yönleriyle incelendiği kitap, köylerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yazar Karakaya, kitabıyla sadece Gez köyünü değil, tüm köylerin kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğine vurgu yaptı.

Dünya gündemini yakından takip etmeye çalışan Mehtap Karakaya, gerek World Economic Forum gerek Birleşmiş Milletlerin ajandası gerekse The Economist gibi dünya çapındaki yayın organlarının makalelerinde, 2025 sonrasında dünya genelinde iklim kaynaklı bir gıda krizinin yaşanacağı uyarılarının yapıldığına dikkat çekti.

Karakaya kitabıyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü; “Ülkemiz, bu süreçte hangi önlemleri alacaktır, hangi politikaları uygulayacaktır, sürece çiftçiyi dâhil edecek midir, nasıl bir yol izleyecektir, bunlar merak ettiğimiz sorulardır.  Ancak kırsal kalkınma sadece afakî durumlarda hayatta kalabilmek için değil, bir ülkenin her dönemde ayakta kalabilmesi için önemlidir. 

Halen ülkemiz nüfusunun yüzde 93’ü kentlerde, yüzde 7’si ise kırsalda yaşamaktadır. Mevcut şartlarda bu yüzde 7’lik kısım, yüzde 93’ü taşıyamaz. Hatta kırsal, kendi kendini bile taşıyacak güçte değil.

Şu hâlde köyler, her zamankinden daha da önemli hale gelmektedir. 2025 ve sonrası, dünya için bambaşka bir dönüşümün arifesi iken ülkemizin bu dönüşümden kârlı çıkmasının yegâne yolu, kırsal kalkınmaya önem vermesi ve ivedilikle tedbir almasıdır. Köylerin cazibesinin artırılması, tarım ve hayvancılıkta üreticilere azami desteğin verilmesi, köy kültürünün yeniden canlanması uygulanacak politikaların önceliği olmalıdır.”