Kayserili vatandaşlar dikkat! Tehlike oluşturabilir

Kayseri'de pazartesi günü akşam saatlerinde getirilen bant kısıtlaması sürerken vatandaşlar çözümü VPN adı verilen sanal özel ağda buldu. Peki VPN kullanmak tehlike oluşturuyor mu? VPN'in avantajları ve dezavantajları neler? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayserili vatandaşlar dikkat! Tehlike oluşturabilir
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'de pazar günü yaşanan gerginlikler ve bazı şiddet olaylarının ardından pazartesi günü akşam saatlerinde internete kısıtlama getirildi. Kısıtlamanın ne zaman kaldırılacağına dair henüz resmi bir açıklama gelmezken vatandaşlar duruma isyan ederek çözüm yolları aramaya başladı. 

Özellikle işi internet üzerinden olan vatandaşlar zor bir süreç yaşarken çözümü VPN ya da sanal özel ağ adı verilen uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisinde buldu. 

Peki VPN kullanmak ne kadar sağlıklı?

Kayseri’de kısa sürede vatandaşlar tarafından benimsenen ve kullanılan VPN’nin avantajları da dezavantajları da bulunuyor. Gizlilik, güvenlik, erişim engellerini aşma, coğrafi kısıtlamaları aşma gibi artıları olan VPN’in, hız kaybı, güvenilirlik ve yasal durumlar ile ilgili de dezavantajları bulunuyor. 

VPN’in avantajlar;

“VPN, internet trafiğinizi şifreler ve IP adreslerini gizler, böylece çevrimiçi etkinlikleriniz izlenemez hale gelir. 
Özellikle halka açık Wİ-Fİ ağlarının kullanırken, VPN kullanmak verilerinizi kötü niyetli kullanıcıların saldırılarına karşı korur. 
Bazı web sitelerine veya servislere erişim engelleri olan ülkelerde VPN kullanarak bu engelleri aşabilirsiniz.
Farklı ülkelerdeki içeriklere erişmek için VPN kullanabilirsiniz, örneğin farklı ülkelerin Netflix içeriklerine erişmek gibi.”

VPN’nin dezavantajları;

“VPN, internet bağlantınızı bir aracı sunucu üzerinden yönlendirdiği için bağlantı hızınızda düşüş yaşanabilir. 
Tüm VPN servisleri aynı güvenlik seviyesini sunmaz. Bazı ücretsiz VPN servisleri veri toplayabilir veya yeterli güvenlik önlemleri sunmayabilir. 
Bazı ülkelerde VPN kullanımı yasal değildir veya sınırlandırılmıştır. VPN kullanmadan önce yerel yasaları kontrol etmek önemlidir.”

Güvenilir bir VPN nasıl seçilir?

Güvenilir bir VPN seçmek için yapılan ödemeler, şifreleme, gizlilik politikası ve bağımsız denetimler önemlidir. Ücretsiz VPN servisleri yerine ücretli ve tanınmış VPN servislerini tercih etmek genellikle daha güvenlidir. Güçlü şifreleme protokollerini (OpenVPN, WireGuard, vb.) kullanan VPN servislerini tercih edin. VPN servisinin gizlilik politikasını inceleyin ve kullanıcı verilerini kaydetmediklerinden emin olun. VPN servislerinin bağımsız denetimlerden geçtiğini ve bu denetim sonuçlarının kamuya açık olduğunu kontrol edin. 

VPN kullanmak, güvenlik ve gizlilik açısından önemli avantajlar sağlar ancak doğru servisi seçmek ve bilinçli kullanmak bu avantajlarından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Güvenilir VPN servislerini tercih etmek genelde daha güvenlidir. Eğer güvenilir bir VPN kullanmıyorsanız sizi de bir tehlike bekliyor olabilir. Herhangi bir olumsuz yaşamamak adına doğru tercihler yapmak fazlasıyla önemli.