Kayserili ünlü işadamı uyardı: Mülteci sayısı 30 milyona ulaştı

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olarak Kayserili iş adamı Tuncay Özilhan, 'Mülteci sayısı 2015 yılında 16 milyondan 2023 yılında 30 milyona ulaştı' dedi. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Kayserili ünlü işadamı uyardı: Mülteci sayısı 30 milyona ulaştı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Sanayici ve İşinsanları Derneği (TÜSİAD) olağan Genel Kurul toplantısını yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını ise TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı, Kayserili Tomarzalı İş adamı Tuncay Özilhan yaptı. Konuşmasında ekonomik tabloyu değerlendiren Özilhan, “Ekonomide yüksek enflasyon, istikrarısızlık, düşük katma değerli üretim, orta gelir tuzağı, yeşil ekonomiye uyum ihtiyacı ve orta gelir tuzağı önemli başlıklar olarak duruyor" dedi. Göreve başladığı 2015 yılında enflasyonun yüzde 9, kişi başı gelirin 11 bin dolar, cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 3 olduğunu hatırlatan Özilhan, son verilere göre, enflasyonun yüzde 65, kişi başı gelirin 10 bin 659 dolar, cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının da yüzde 3,6 olduğunu belirterek, “Yüksek enflasyon ve refah üretmeyen büyüme geçim sıkıntısını getirir. 2024 yılında Türkiye hala gelir adaletsizliğiyle mücadeleye devam ediyor. Refahı artırmak için istihdamı artırmak gerekiyor. 2015 yılında işsizlik 10,3'tü geçen yılın kasım ayında yüzde 9 oldu. 2024 yılında Türkiye hala vatandaşlarına iyi işler oluşturma mücadelesine devam ediyor. İşsizlik sorunu yaşarken bir de nitelikli insan kaynağı sorunu yaşıyoruz" dedi. 
Mülteci sayısının 2015 yılında 16 milyon iken 2023 yılında 30 milyona ulaştığını ifade eden Özilhan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Türkiye tüm dünyada İran ile birlikte en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülke oldu. Bu tür olumsuz tabloya dünyanın hemen her yerinde tepkiler geldi. Toplumsal olaylar tırmandı. Türkiye'nin batı ve doğu arasında bir köprü olduğuna ve Avrupa Birliği üyelik sürecinin önemine işaret ettim. Küresel riskler, bölgesel tehditler, ekonomik çıkarlar dikkate alındığında Avrupa Birliği Türkiye için vazgeçilmez öneme sahip. 2024 yılında Türkiye hala terörle mücadeleye devam ediyor. Göreve geldiğimde 1999 Gölcük depreminin üzerinden 9 yıl geçmişti. Geçen sene yaşadığımız depremin yaralarını hala tam olarak saramadık."