Kayserili sanayicilerin kabus haftası!

Haziran ayının son günleriyle birlikte Kayserili sanayicilerin kabus haftası başladı. Birçok sanayicinin devre sonu dönem faizini ödeyebilmek için piyasaya olan borçlarını ötelediğini ifade eden iş dünyası, bu durumun piyasalarda zincirleme bir reaksiyona neden olabileceği endişesi dile getiriyor. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Kayserili sanayicilerin kabus haftası!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haziran ayının son günleri kredi kullanan iş dünyası için adeta bir kabus haftasına dönüyor. Bankalar,  ticari kredi kullanan müşterilerinden, yılda 4 kere (31 Mart, 30 Haziran, 30 Eylül, 31 Aralık) devre sonu dönem faizi adı altında kullandırdıkları kredinin faizini istiyor. Bu rutin bir uygulama ancak bu rutin uygulama piyasalardaki durgunlukla birleşince ortaya iş dünyası için kabus dolu bir tablo çıkıyor. Konuyla ilgili olarak Olay’a konuşan sanayiciler, piyasadaki durgunluk nedeniyle, devre sonu dönem faizini ödemesi gereken iş insanlarının, piyasaya olan borçlarını ötelediğini belirterek, ‘Çekler dönüyor, insanlar alacağını alamadığını için bu kez kendi de borcunu ödemiyor. Bu da zincirleme bir reaksiyonun ortaya çıkmasına neden oluyor.’ endişesini dile getiriyor. Bazı firmaların konkordato ilan etmesinin de piyasalardaki dengeleri değiştirdiği ifade eden iş dünyası, bazı firmaların çarkları döndürmek için mücadele etmek yerine bu durumu fırsata çevirmeye çalıştığı için piyasaların olumsuz etkilendiğini söylüyor. 

Kayseri’de karşılıksız çek tutarı 200 milyona dayandı    

Yılın ilk dönem devre sonu faiz ödemesinin yapıldığı Mart 2024’te ortaya çıkan durumda bunun bir göstergesi: 
Türkiye’de karşılıksız çek sayısı 2024 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,5 artış ile 48 bin 672 adet oldu. Kayseri’de ise aynı dönemde ise yüzde 4,2 artış ile 527 adet olarak gerçekleşti. Türkiye’de karşılıksız toplam çek tutarı 2024 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 228,9 artış ile 27 milyar 967 milyon 364 bin lira oldu. Kayseri’de ise aynı dönemde ise yüzde 76,5 artış ile 194 milyon 943 bin lira oldu.  2023 yılı ocak-Mart döneminde Kayseri’de karşılıksız çek tutarı çek başına 218 bin lira olurken, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde ise çek başına tutar 370 bin lira olarak rakamlara yansıdı. İlk çeyrekte karşılıksız çek miktarı 200 milyon olan Kayseri’de ikinci çeyrekte nasıl bir tablonun çıkacağı merak ediliyor. 
Kayserili sanayicilerin kabus haftası!