Kayserili Profesörden Trump yorumu!
Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'yi bir şirket gibi yönetme eğiliminde olduğunu ve bu yaklaşımın uluslararası ilişkilerde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini açıkladı. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…
Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarını eleştirerek, "Devletler, şirketler gibi 'kâr maksimizasyonu' ile yönetilemez." dedi.
Trump'ın iş dünyasından gelen bir başkan olarak ABD'yi bir şirket gibi yönetme eğiliminde olduğunu belirten Boztosun, bu yaklaşımın uluslararası ilişkilerde tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Donald Trump, iş dünyasından gelen bir başkan olarak ABD'yi bir şirket gibi yönetme eğiliminde olduğunu sık sık dile getirdi. İş insanı geçmişinden gelen pragmatik ve kâr odaklı yaklaşımını siyasete de taşıdı.
Bir şirketin amacı kâr etmekken, devlet yönetimi sosyal refah ve ulusal çıkarları gözetmek zorundadır. Devletler, şirketler gibi ‘kâr maksimizasyonu’ ile yönetilemez. Devletlerin ekonomik çıkarları elbette önemlidir, ancak stratejik kararlar, sadece ekonomik hesaplamalara indirgenemeyecek kadar karmaşık ve çok boyutludur.
Trump’ın Ukrayna’dan madenleri talep etmesi, Gazze ile ilgili planı, Grönland ve Kanada’yı ilhaka zorlaması uluslararası ilişkilerde çift standartların ve çıkar odaklı politikaların ne denli tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini açıkça ortaya koyuyor.
Trump yönetiminin izlediği strateji, geleneksel ABD çıkarlarıyla tam olarak örtüşmeyen adımlar içeriyor. ABD dış politikasında son yıllarda yaşanan çalkantılar, küresel güç dengelerini yeniden şekillendiriyor.
Trump yönetiminin uyguladığı dış politika adımları, ABD’nin yumuşak gücünü de ciddi anlamda aşındırma riski taşıyor. Yumuşak güç, ülkelerin sadece askeri ya da ekonomik kuvvetlerine değil, aynı zamanda kültürel, diplomatik ve ideolojik etkilerine de dayanır. Bu alanlarda yaşanacak erozyon, ABD’nin dünya sahnesindeki liderlik pozisyonunu zayıflatabilir. Küresel güç dengeleri yeniden yazılırken, Trump yönetiminin attığı adımlar sadece ABD’nin değil, tüm dünya güvenlik mimarisinin yeniden sorgulanmasına yol açıyor. Geleneksel ittifakların ötesine geçilmesi, eski Sovyet coğrafyasına yakın ülkelerin güvenlik algısını sarsarken, bölgesel aktörlerden daha temkinli ve stratejik hamleler bekleniyor. Ekonomik çıkarların ötesinde, devletlerin uzun vadeli güvenlik, diplomasi ve kültürel etkileşim alanlarında sağlam adımlar atması, geleceğin belirsizlikleri karşısında en büyük güvencesi olacaktır." dedi.