Kayserili Profesör, yakından takip edilen 3 yıllık programı değerlendirdi
Türkiye'nin ekonomik hedeflerinin ve yol haritasını detaylandırıldığı Orta Vadeli Programı hakkında Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun değerlendirmede bulundu... Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tanıttı. İş dünyası ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen OVP, Türkiye'nin ekonomik hedeflerini ve yol haritasını detaylandırıyordu.
Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun Orta Vadeli Program hakkında önemli değerlendirmede bulundu. Profesör Boztosun: "Orta Vadeli Program (OVP), hükümetin 3 yıllık dönem için ekonomik hedeflerini ve yol haritasını belirleyen bir plandır. Ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik, bütçe dengesi gibi kritik göstergeleri içererir" dedi.
OVP 2025 – 2027, tabloları ve ekleri de dâhil olarak 100 sayfalık bir metin. Metinde hedefler ortaya konulduktan sonra bu hedeflere varılması için yapılması gerekenler atılması gereken adımlar sıralanıyor.
OVP’de reform olarak öngörülen yedi konu yer alıyor:
- Makroekonomik ve finansal istikrarın kalıcı hale getirilmesi
- Kamu mali reformlarının hayata geçirilmesi
- Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin genişletilmesi
- Yeşil dijital ekonomiye geçişe yönelik teknolojik dönüşümün sağlanması
- Beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi
- İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine devam edilmesi
- Ekonomide kayıt dışılığın azaltılması
2025 yılı büyüme oranının yüzde 4 seviyesine ulaşmasını bekleniyor. 2026 - 27 yıllarında sırasıyla yüzde 4.5 ve 5 seviyesine çıkmasını planlanıyor.
2023 yılında işsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşmişti. 2024 yılı işsizlik oranını 10.3 olarak belirlemişti. Yıl sonu itibarıyla bunun 9.3 oranında gerçekleşmesini bekleniyor. 2025 yılında işsizlik oranının yüzde 9.6 seviyesinde olacağı, 2026-27 yıllarında işsizlik oranlarının 9.2 ve 8.8 seviyelerine gerilemesi beklenmektedir.
OVP döneminde 2.3 milyon ilave istihdam oluşturulması öngörülmektedir. Bu hedef büyüme potansiyeli artırırken işsizliği düşürecektir.
2023 enflasyon oranı yüzde 64.8 seviyesinde gerçekleşmiştir 2024 yılı için enflasyon oranını yüzde 41.5'e gerilemesi, 2025 yılında 17.5'e, 2026 da ise tek haneli enflasyon 9.7'ye düşmesi, 2027 de ise yüzde 7'ler civarında düşen bir enflasyon oranı öngörülüyor.
Geçen yılı yüzde 4 oranında cari işlemler açığı, bu yıl sonu itibarıyla cari işlemler açığınin yüzde 2'nin altına gerileyerek yüzde 1.7 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir."