Kayserili Profesör enflasyonla başa çıkmanın yolunu açıkladı

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, Türkiye'deki artan enflasyonun çözümünde üretimin önemine vurgu yaptı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Kayserili Profesör enflasyonla başa çıkmanın yolunu açıkladı

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, ülkede son yıllar hızla artan enflasyon konusunda dikkat çeken açıklamada bulundu. 

2020 yılındaki pandemi sürecinden sonra Türkiye'de artan enflasyon özellikle dar gelirli vatandaşların aile ekonomilerini bunaltmış ciddi bir geçim sıkıntısı olarak kendini göstermişti. Geçtiğimiz günlerde ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından mayıs ayı enflasyon rakamları açıklanmış  ve Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 75,45 aylık yüzde 3,37 arttığı görülmüştü. Yüzde 70 geçen yıllık enflasyon sonrasında çözümün ne olabileceği hakkında Kayseri Üniversitesi Akademisyeni Prof. Dr. Derviş Boztosun önemli bir açıklamada bulunarak üretimi işaret etti.

Profesör Boztosun, enflasyonla mücadelede temel çözümün üretim artışında olduğunu ifade etti. Açıklamasında, "Enflasyon ve para basma, mal ve hizmet fiyatlarının sürekli artmasına sebep olur. Enflasyonu kontrol altına almak için öncelikle üretimi artırmak, ardından piyasada dolaşımdaki para miktarını azaltmak gereklidir." şeklinde konuştu. Türk Lirası'nın değer kazanmasıyla fiyat artışlarının duracağını ve ekonomik rahatlamanın sağlanacağını belirtti.

Üretimin parasal büyüklükten daha hızlı artırılması durumunda, ekonomide bolluk ve ferahlık oluşacağını vurgulayan Boztosun, bu durumda fiyatların artmayacağını ve gelir artışının sağlanacağını dile getirdi. Geliri artan vatandaşların pahalılıktan şikayet etmeyeceğini, böylece ülkenin rahatlayacağını ifade etti.