Kayserili Profesör'den çarpıcı İsrail yorumu, 'İsrail, Lübnan'ı işgal edecek'

Türkiye ile İsrail arasından gerilen dış politikanın nasıl sonuçlar doğurabileceğini Kayserili Profesör Derviş Boztosun yorumladı. Detaylar Kayseri Olay'da...

Kayserili Profesör'den çarpıcı İsrail yorumu, 'İsrail, Lübnan'ı işgal edecek'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Rize İl Teşkilatı ile yaptığı toplantıda İsrail'in Filistin'e yönelik yaptığı soykırıma sert bir yanıt vererek, "Biz çok güçlü olmalıyız ki bu İsrail Filistin'e bu akara makarayı yapamasın. Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl biz Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin İsrail'e benzer askeri müdahalelerde bulunabileceğini söylemesi, uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamalarına İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise sosyal medya platformu üzerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ile yan yana fotoğraflarını paylaşarak yaptığı açıklama ile ipleri iyice gerdi.

Karşılıklı gelen açıklamalar sonrasında Türkiye ile İsrail arasından gerilen dış politikanın nasıl sonuçlar doğurabileceğini Kayserili Profesör Derviş Boztosun yorumladı.

Profesör Boztosun, İsrail'in Suriye ve Lübnan politikalarındaki çıkar çatışmalarının iki ülkeyi doğrudan karşı karşıya getirebileceğini öngörürken özellikle İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesi durumunda, Türkiye'nin güvenliğinin ciddi şekilde tehdit altına gireceğini ve bu durumun düşman ülkelerin çevreleme stratejilerinin bir parçası olduğunu vurguladı.

Profesör Boztosun açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İsrail'le eninde sonunda karşı karşıya geleceğiz. Çünkü gerek Suriye politikası gerek Lübnan politikasındaki çıkar çatışması iki ülkeyi karşı karşıya getirecektir. İsrail yakın zamanda Lübnan'ı işgal edecek bunu da yıllarca beslediği Hizbullah üzerinden yapacaktır. Lübnan'da İsrail'in varlığı demek, Türkiye için ciddi tehdit demek olup düşmanlarımızın etrafımızı çevrelemesi politikasının bir parçasıdır. Zira İsrail'le Türkiye arasındaki mesafe sadece 250 km kalacak demektir. İsrail Lübnan'ı işgal ederse, Doğu Akdeniz'deki haklarımız ki Türkiye'nin saha alanına giren 4.2 trilyon fit küplük enerji alanının kaybedilmesi anlamına gelmektedir. Bundan dolayı Filistin ve Lübnan meselesi Türkiye için hayati derecede önemlidir. İsrail'in Filistin devletini komple ortadan kaldırma amacıyla başlattığı Gazze işgali, esasen Türkiye'ye ilan edilmiş örtülü bir savaştır. İsrail ve batı devletlerinin bunu uzun yıllardan beri planlıyorlar. Savaş yaklaşıyor, bakalım; ilk vuran mı kazanacak yoksa yıllardan beri plan yapanlar mı?"