Kayserili Profesör, 'Çiftçiler çok mutsuz ve öfkeli'
Kayseri'de 2024 üretim sezonu hububat hasadı başladı ancak çiftçiler mutsuz. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…
Kayseri’de 2024 üretim sezonu hububat hasadı başladı, ancak çiftçilerin yüzü gülmüyor. Artan maliyetler nedeniyle sezona buruk bir başlangıç yapan çiftçiler, düşük alım fiyatları karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; Mart 2024 sonu itibarıyla Kayseri çiftçisinin borcu 12 milyar 364 milyon 600 bin lira olarak açıklandı.
Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun, çiftçilerin zor durumunu vurgulayarak acil destek çağrısında bulundu. "Çiftçinin sesini duymaz, tarlada yardım etmezseniz, harmanda yüzünüz olmaz" diyen Profesör Boztosun, çiftçilerin ciddi borç yükü altında üretime devam ettiğini belirtti.
Profesör Boztosun açıklamasında, "Çiftçinin sesini duyun: Çiftçiler çok mutsuz. Taban fiyatlarına çok öfkeliler. Geçen yılki fiyatla karşılaştırıyorlar, fiyatlar %20 artarken girdi maliyetleri (gübre, mazot, ilaç) %100 artmış. Hesaplıyorlar, işin içinden çıkamıyorlar. Ayrıca ciddi borçlanmışlar, ürünlerine para etmeyince, TMO parayı erken ödesin ya da devlet bankalarına olan borçlarımız ertelensin diyorlar. Çiftçinin sesini duymaz, tarlada yardım etmezseniz, harmanda yüzünüz olmaz. Benden söylemesi..." ifadelerini kullandı.
Çiftçiler, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle zor günler geçirirken, yetkililerden acil çözüm bekliyor. Girdi maliyetlerindeki astronomik artış, çiftçilerin borç yükü altında ezilmelerine sebep olurken, üretimin sürdürülebilirliği konusunda da ciddi endişeler oluşuyor. Profesör Boztosun’un bu çağrısı, tarım sektörüne yönelik uzun vadeli desteklerin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Girdi maliyetlerinin kontrol altına alınması, borçların yapılandırılması ve alım fiyatlarının iyileştirilmesi, çiftçilerin talepleri arasında başı çekiyor.