Kayserili madenci, Türkmen Dağı davasını kazandı!

Kayserili iş adamının şirketi CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. KAP üzerinden Sarıalan Altın Madeni Projesi ÇED Olumlu Kararı İptal Davalarında hakkında mahkeme sonucuyla ilgili açıklama yaptı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Kayserili madenci, Türkmen Dağı davasını kazandı!

Kayserili iş adamı Hüseyin Çevik'in Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da "CVKMD" koduyla işlem gören CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kamu Aydınlatma Platformu'ndan (KAP) şirkete ait Sarıalan Altın Madeni Projesi ÇED Olumlu Kararı İptal Davaları hakkında mahkeme sonucu ile ilgili özel durum açıklamasında bulundu.

Sarıalan Altın Madeni Projesi ÇED Olumlu Kararı İptal Davası hakkında açıklamada bulunan şirket, İdare Mahkemesi tarafından tebliğ edilen gerekçeli kararlar ile Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere "Davaların Reddine" karar verilmiş olduğunu ve ilgili davaların şirketin lehine sonuçlandığını açıkladı.

Şirketin KAP üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Şirketimiz CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılmakta olan Sarıalan Altın Madeni Projemizle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle İdare Mahkemesine davaların açıldığı ve açılan davalarda, davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yanında müdahil olunduğu bilgisine halka arz sürecinde paylaşılan belge ve dokümanlarda (İzahname, Bağımsız Hukukçu Raporu, vb.) yer verilmişti.

Şirketimize İdare Mahkemesi tarafından bugün tebliğ edilen gerekçeli kararlar ile Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere "Davaların Reddine" karar verilmiş olup ilgili davalar Şirketimiz lehine sonuçlanmıştır.

Sarıalan Altın Madeni Projemizle ilgili mevcut ÇED Olumlu Belgesi geçerliliğini korumakta olup davalarla ilgili gelişme olması durumunda kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kamuoyuna duyrulur. Saygılarımızla"

Şirketin KAP üzerinden yaptığı açıklama için TIKLAYINIZ

Kayserili madenci, Türkmen Dağı davasını kazandı!

Sarıalan Altın İşletmesi Projesi

Şirketin resmi internet sitesinde 'Sarıalan Altın İşletmesi Projesi' hakkında şu bilgilere yer verilmektedir;

"CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. Sarıalan Altın İşletmesi Projesi, Balıkesir ili Altıeylül ilçesi Sarıalan köyünün kuzeydoğusunda yer almaktadır. 1.562,84 hektar alana sahip işletme ruhsatlı sahada yeraltı ve yerüstü açık maden ocakları, idari binalar, üretim tesisi ve atık havuzunun bulunması planlanmaktadır. 2017 yılında devir alınan sahada resmi yükümlülükler yerine getirilmiş ve yatırımlara başlanmış olup proje kapsamında 2024 yılı sonuna kadar üretim tesisi ve atık havuzunun tamamlanması, 2025 yılı içerisinde üretimin başlaması ve yıllar itibari ile üretimin artırılarak devam etmesi planlanmaktadır. Bu çerçevede 2025 yılı için 10.000 ons, 2026 yılı için 20.000 ons ve 2027 yılı için 30.000 ons altın üretimi hedeflenmektedir.

Proje kapsamında ilk aşamada yönetim binası ile personel yemekhane ve yatakhane binalarını kapsayan ana kampüs alanı inşaa edilmeye başlanmış akabinde ise üretim tesisi ve atık havuzu yapımına yönelik yatırımlara başlanmıştır. Bu çerçevede ruhsat sahasında bulunan özel mülke tabi taşınmazların satın alma, kiralama ve kamulaştırma süreçleri tamamlanmış, atık havuzu yapımı konusunda bir firma ile anlaşma sağlanmış, maden atık depolama tesisi ve pasa depolama alanlarına ilişkin uygulama projesi başvurusu ilgili kurum tarafından onaylanmıştır. Ayrıca üretim faaliyetlerine yönelik olarak bir kısım iş makinesi ile üretim tesisi için gerekli olan bazı makine, ekipman ve sarf malzeme temini konusunda çeşitli firmalarla sözleşmeler imzalanmış ve siparişler oluşturulmuştur.

CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. 2023 yılı Nisan ayında paylarının %20’sinin halka arz etmek suretiyle elde etmiş olduğu net gelirin %70’ini proje kapsamında üretim tesisinin finansmanında kullanmayı planlanmaktadır. Şirketin ayrıca projenin finansmanı için yapmış olduğu yatırım teşvik belgesi başvurusu da ilgili kurum tarafından onaylanmıştır."

Kayserili madenci, Türkmen Dağı davasını kazandı!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği dava açmıştı

Bölge halkının itirazları sebebiyle Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Balıkesir'in Altıeylül ve İvrindi ilçelerindeki Türkmen Dağı çevresinde yer alan Sarıalan Altın Madeni Projesi ÇED Olumlu kararının iptali için dava açmıştı.

Bölge halkının itirazlarının yer aldığı 2021 yılının Ocak ayındaki Gazete Duvar'ın "Sarıalan köylüleri: Kuzey Ege'nin Türkmen Dağı yok olmasın" başlıklı haberi şu şekilde; "Evlerinin, tarlalarının yakınında altın ve bakır cevheri çıkarılmasını istemeyen Balıkesir'in Sarıalan köylüleri projeye, 'Türkmen Dağı’nın böğründe cehennem çukurları açılacak, zehirli atık dağları yükselecek. Tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek. Altın madenini istemiyoruz. Daha niye ısrar ediyorsunuz?' diyerek tepki gösterdiler.

Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular köylerini içine alan ve çoğu orman alanı olan 16 hektarlık arazide maden projesini başlatan CVK Madencilik, “ÇED Gerekli Değildir Kararı” ile işletme ruhsatını aldı. Firma sondaj faaliyetlerine devam ettikten sonra 1563 hektarlık ruhsat alanında 856 hektarlık bir alan için ÇED Raporu hazırladı.

Maden sahasına 230 metre uzaklıktaki Sarıalan Köyü’nde geçtiğimiz temmuz ayında düzenlenen halkın katılım toplantısında köylüler, maden şirketine sordukları sorulara cevap alamadı. “Türkmen Dağı’nın böğründe cehennem çukurları açılacak, zehirli atık dağları yükselecek. Tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek. Altın madenini istemiyoruz Daha niye ısrar ediyorsunuz?” diyen köylüler..."