Kayserili iş adamının şirketi, yıllık kârının ne kadarını dağıtacak!

2023 yılının son günlerinde Borsa'ya açılan Kayserili iş adamının şirketi Kamu Aydınlatma Platformu üzerinden kâr dağıtım politikasını açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Kayserili iş adamının şirketi, yıllık kârının ne kadarını dağıtacak!

Kayserili iş adamı Süleyman Çetinsaya’ın sahibi olduğu Borsa’da işlem gören Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi kar dağıtım politikasını açıkladı.

Şirket yaptığı açıklamada kar dağıtım politikasıyla ilgili önemli bir konu ise, her yıl yıllık net dağıtılabilir kârın en az % 50’sini pay sahiplerine en fazla üç taksitte nakden dağıtacağının yer alması oldu. 

Öte yandan şirket halka arz izahnamesi 32. sayfasında yer alan “Kar dağıtım politikası hakkında bilgi” başlığında esas sözleşmesinde yürürlükteki ilgili mevzuata göre hazırlanmış mali tablolarındaki dağıtılabilir kârının %50’sini temettü olarak dağıtma taahhüdü vermişti.

Kayserili iş adamının şirketi, yıllık kârının ne kadarını dağıtacak!

Şirket, Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklama ile 20.10.2023 tarihli Genel Kurulu ile onaylanan yürürlükteki kâr dağıtım politikası şu şekilde: “Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi (Şirket) kar dağıtım politikası (Politika), 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK), 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPK), Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Kar Payı Tebliği (II-19.1), Sermaye Piyasası Mevzuatı ve esas sözleşmemiz hükümleri çerçevesinde hazırlanmıştır. 

Şirket, esas sözleşmenin 32. maddesi, TTK, SPK’ın, Kar Payı Tebliği (II-19.1) ve vergi düzenlemeleri uyarınca hesaplanan dağıtılabilir net dönem karının, genel kurul tarafından onaylanması ve ilgili mevzuat gereğince kar dağıtımının kısıtlanmaması şartıyla, her yıl yıllık net dağıtılabilir kârın en az % 50’sini pay sahiplerine en fazla üç taksitte nakden dağıtacaktır. Payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketlerin herhangi bir pay dağıtım kararı alma zorunluluğu bulunmamakla birlikte Şirket, süregelen kar payı dağıtımı geleneği oluşturma hedefindedir. Bu politikanın uygulaması ve dağıtılacak olan kar payının oranı, Şirket’in yatırım ve finansman stratejileri ile ihtiyaçları, ilgili mevzuatta gerçekleşen değişimler ve gelişmeler, piyasa beklentileri, Şirket’in orta ve uzun vadeli stratejileri, Şirket’in ve/veya iştirakler ile bağlı ortaklıkların sermaye ve yatırım gereksinimleri, karlılık, finansal durum, borçluluk ve nakit durumu ve ulusal ve küresel ekonomik şartlar da dahil olmak ve bunlarla sınırlı olmamak üzere bir takım unsurlara bağlıdır. Bu şartlar doğrultusunda ilgili yılda dağıtılabilir kar oluşması durumunda, dağıtılabilir karın oranı yıllık net dağıtılabilir kârın % 50’sinden az olmamak kaydıyla, her yıl yönetim kurulunun önerisi ve genel kurulun onayıyla belirlenecektir. 

Kayserili iş adamının şirketi, yıllık kârının ne kadarını dağıtacak!

Kar payları, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tamamına, bunların ihraç ve iktisap tarihlerine bakılmaksızın eşit olarak, yasal süreler içerisinde genel kurul onayını takiben genel kurulun tespit ettiği tarihte pay sahiplerine dağıtılacaktır. 
Şirket’in faaliyet dönemi sonunda tespit edilen gelirlerden, Şirketin genel giderleri ile muhtelif amortisman gibi şirketçe ödenmesi veya ayrılması zorunlu olan miktarlar ile şirket tüzel kişiliği tarafından ödenmesi zorunlu vergiler düşüldükten sonra geriye kalan ve yıllık bilançoda görülen dönem kârı, varsa geçmiş yıl zararlarının düşülmesinden sonra, sırasıyla aşağıda gösterilen şekilde tevzi olunur: 

Genel Kanuni Yedek Akçe 
a)    % 5’i kanuni yedek akçeye ayrılır. 
Birinci Temettü 
b) Kalandan, varsa yıl içinde yapılan bağış tutarının ilavesi ile bulunacak meblağ üzerinden, TTK ve sermaye piyasası mevzuatına uygun olarak birinci temettü ayrılır. 
c) Yukarıdaki indirimler yapıldıktan sonra, Genel Kurul, kâr payının, yönetim kurulu üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere, çeşitli amaçlarla kurulmuş vakıflara ve benzer nitelikteki kişi ve kurumlara dağıtılmasına karar verme hakkına sahiptir. 
İkinci Temettü 
d) Net dönem kârından, (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen meblağlar düştükten sonra kalan kısmı, Genel Kurul, kısmen veya tamamen ikinci temettü payı olarak dağıtmaya veya TTK’nın 521 inci maddesi uyarınca kendi isteği ile ayırdığı yedek akçe olarak ayırmaya yetkilidir. 

Genel Kanuni Yedek Akçe
e) Pay sahipleriyle kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısımdan, ödenmiş sermayenin %5’i oranında kâr payı düşüldükten sonra bulunan tutarın onda biri, TTK’nın 519 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca genel kanuni yedek akçeye eklenir. 

Yasa hükmü ile ayrılması gereken yedek akçeler ayrılmadıkça, esas sözleşmede pay sahipleri için belirlenen kâr payı nakden ve/veya hisse senedi biçiminde dağıtılmadıkça; başka yedek akçe ayrılmasına, ertesi yıla kâr aktarılmasına, yönetim kurulu üyeleri ile memur, müstahdem ve işçilere, çeşitli amaçlarla kurulmuş olan vakıflara ve bu gibi kişi ve/veya kurumlara kâr payı dağıtılmasına karar verilemez. 

Bu esaslar çerçevesinde ve Şirket paylarının halka arz edilmesinden ve borsada işlem görmeye başlamasından sonra Şirket her yıl yıllık net dağıtılabilir kârın en az % 50’sini pay sahiplerine en fazla üç taksitte nakden dağıtacaktır. Kâr payı, dağıtım tarihi itibarıyla mevcut payların tümüne, bunların ihraç ve iktisap tarihleri dikkate alınmaksızın eşit olarak dağıtılır. 

Yıllık kârın hak sahiplerine hangi tarihte ne şekilde verileceği, Sermaye Piyasası Kurulu'nun konuya ilişkin düzenlemeleri dikkate alınarak yönetim kurulunun teklifi üzerine genel kurul tarafından kararlaştırılır. Esas sözleşme hükümlerine uygun olarak dağıtılan kârlar geri alınmaz. Genel Kurul, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde pay sahiplerine kâr payı avansı dağıtılmasına karar verebilir. Kâr payı avansı tutarının hesaplanmasında ve dağıtımında ilgili mevzuat hükümlerine uyulur.”

Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi’nin KAP üzerinden yaptığı açıklama için TIKLAYINIZ