Kayserili iş adamı, saate 1200 km'lik ulaşım aracı için yeni şirket kurdu

Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş., Hyperloop projesi için ENKA'nın iştiraki Çimtaş ile yeni bir ortaklık kurarak Blacksteel Teknoloji Yatırımları A.Ş.'yi hayata geçirdi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Kayserili iş adamı, saate 1200 km'lik ulaşım aracı için yeni şirket kurdu

Kayserili iş adamı Kamil Emre Erciyas’ın Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da "ERCB" koduyla işlem gören şirketi Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş., Kamu Aydınlatma Platformundan (KAP) yaptığı özel durum açıklamasında dünyada ilgiyle takip edilen üst düzey bir hızlı ulaşım aracı projesi olan Hyperloop ile ilgili önemli bir gelişme paylaştı. Erciyas Çelik, ENKA İnşaat’ın iştiraki Çimtaş ile birlikte yürüttüğü Hyperloop projelerinin bir yüksek teknoloji yatırım platformuna dönüştüğünü duyurdu.

Kayserili iş adamı, saate 1200 km'lik ulaşım aracı için yeni şirket kurdu

Yeni kurulan Blacksteel Teknoloji Yatırımları A.Ş., Erciyas Tech Ventures ve Çimtaş İleri Teknoloji Çözümleri ortaklığıyla hayata geçirildi. Bu ortaklık, iki grubun mühendislik yetenekleri ve teknoloji birikimlerini bir araya getirerek, global inovasyon projeleri ve yüksek teknoloji yatırımları yapmayı hedefliyor. Özellikle beşinci model ulaşım yöntemi olarak da belirtilen Hyperloop sektörü üzerine odaklanacak olan Blacksteel, ilgili bileşenlerin geliştirilmesi ve üretimi için proje ve Ar-Ge çalışmaları yürütecek. Bu gelişmeler, Türkiye’nin teknolojik ilerlemesine önemli katkılar sağlamayı amaçlıyor.

Kayserili iş adamı, saate 1200 km'lik ulaşım aracı için yeni şirket kurdu

Şirketin KAP üzerinden yaptığı açıklaamda şu ifadelere yer verildi:

"Blacksteel Teknoloji Yatırımları A.Ş.'nin Kuruluşu:

ENKA İnşaat ve San. A.Ş.'nin iştiraki Çimtaş Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Hyperloop projeleriyle 2022 yılında başlayan paydaşlığımız, bugün itibarıyla yüksek teknoloji yatırım platformuna evrilerek resmi bir boyut kazanmıştır.

Şirketimizin %55 oranında ortağı olduğu Erciyas Tech Ventures Teknoloji Yatırımları A.Ş. ile Çimtaş İleri Teknoloji Çözümleri A.Ş., 50%-50% hissedarlık oranıyla yeni bir ortaklık kurmuştur.  Bu ortaklık ile kurulan Blacksteel Teknoloji Yatırımları A.Ş., ileri teknoloji yatırımları yaparak ülkemizin teknolojik gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Blacksteel Teknoloji Yatırımları A.Ş.'nin Amaçları:  

  • Çimtaş ve Erciyas gruplarının operasyonel ve üretim  güçleri, AR-GE & ÜR-GE deneyimleri, teknoloji yatırımları konusundaki  bilgi birikimleri ve ileri mühendislik kabiliyetlerini birleştirerek global  inovasyon projeleri ile yeni teknolojiler geliştirmek.
  • Yüksek teknoloji alanlarında yurtiçi ve yurtdışında kurulu teknoloji şirketlerine uzun vadeli stratejik yatırımlar yapmak.
  • Her iki grubun stratejik know-how ve kaynaklarını en verimli şekilde birleştirerek Hyperloop sektörü başta olmak üzere farklı teknolojik alanlarda başarılı girişimler gerçekleştirmek.  
  • Hyperloop tubeları/boruları başta olmak üzere Hyperloop bileşenlerinin müştereken geliştiricisi ve üreticisi, Hyperloop konseptinin ve teknolojisinin geliştiricisi olmak üzere proje ve ARGE çalışmaları yapmak."

Şirketin KAP açıklaması için TIKLAYINIZ

Hyperloop sistemi nedir?

Hyperloop sistemi, vakumlu çelik tüpler içinde manyetik elektrikli motorlar tarafından hareket ettirilen vagonlardan oluşuyor. Vagonlar, manyetik kaldırma özellikli Maglev ray sistemi sayesinde zemine temas etmeden çalışıyor ve saatte 1200 km hıza ulaşabiliyor. Bu sistemle, örneğin Los Angeles ile San Francisco arasındaki 383 mil, sadece 30 dakikada, Ankara ile İstanbul arasındaki 442 kilometre ise 17 dakikada tamamlanabiliyor. Hyperloop, bekleme, durma ve hava koşulları gibi ulaşımın verimliliğini etkileyen faktörleri de minimize ederek daha etkin bir ulaşım çözümü sunmayı amaçlıyor.