Kayserili Genel Başkan yeniden seçildi!

Türkiye Haber-İş Sendikası'nın 14. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Sendikanın Kayserili Genel Başkanı Veli Solak, yeniden seçilerek, güven tazeledi.

Kayserili Genel Başkan yeniden seçildi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türkiye Haber-İş Sendikası 14. Olağan Genel Kurulu 16-17 Ekim 2021 tarihinde Büyük Anadolu Otel de yapıldı.

Genel Kurula, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat, Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, Arnavutluk Telekom Sendikası Genel Başkanı Renato Mukaj, Başkan Yardımcısı Zenel Mukak Kosova Telekom Sendikası Genel Başkanı Lamih Balaj, Başkan Yardımcısı Haim Haliti sendika yöneticileri  ve delegeler katıldı. Genel Kurulu Başkanlığını Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak’ın, Yardımcılıklarını Türkiye Tarım-iş Genel Başkanı İlhami Polat ve Güvenlik-İş Genel Başkanı Ömer Çağırıcı’nın, Katip Üyeliklerini ise İstanbul Marmara Şube Başkanımız Nuh Galip Topak ile sendikanın Bursa Şube Başkanı Akif Kılıç’ın yaptığı Divan Heyeti yönetti.
YARGI SÜRECİ HAKKINDA DA BİLGİ VERDİ
Genel kurulda konuşan Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak,  “Genel Kurulumuzun, başta üyelerimiz, çalışanlarımız ve sendikamız olmak üzere Türk işçi hareketine, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını yürekten temenni ediyorum. “ dediSolak, 2017 yılında yapılan 13. Olağan Genel Kurulda alınan karara istinaden kapatılan İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası Şubeleri ve yargı süreci hakkında da bilgi verdi. Solak,   “Yaklaşık 1.100’e yakın üyemize Ankara’da Sendika Genel Merkezimizde sendikal eğitim verdik. Ancak pandemi sebebiyle ara vermek zorunda kaldık. Normalleşme sürecinde döndüğümüzde eğitimlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz.  Türk Telekom A.Ş. , PTT A.Ş. , RTÜK Başkanlığı ve Türk Telekom A.Ş.nin taşeron firması Erkaya A.Ş. ile toplu sözleşmeler imzaladık. Mesan A.Ş. sözleşmesi Yüksek Hakem kurulunda. Orman Ltd. Şti.- Yüngül İnş. A.Ş. Adil Ortaklığı firması ile arabulucu aşamasındayız.
 2007 yılından itibaren mücadelesini verdiğimiz,  çok emek harcadığımız Çağrı Merkezleri 01 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak “İletişim İş Koluna” tanımlandı. Tüm Çağrı Merkezlerinde çalışan işçi kardeşlerimizi de İletişim İş Kolunun en büyük sendikası olan sendikamız çatısı altında buluşturmak için üyelik çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir” dedi.
“1 OCAK 2022 TARİHİNDEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK”
“2017 yılında 11.500 olan üye sayımız, bugün itibariyle 20.000 sayısına ulaşmıştır. Bu sayımız aramıza katılan yeni üye arkadaşlarımızla her geçen gün artmaktadır” diyen Solak, şu ifadeleri kullandı: Türk Telekom A.Ş. ve PTT A.Ş.’de taşeron firmada çalışan arkadaşlarımızın da sendikal üyeliklerini yapmak adına çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. PTT A.Ş. nin taşeron firmalarından Kırtur Ltd. Şti. ’de yeterli çoğunluğu alarak, çoğunluk yetki tespitimizi aldık. Yargı süreci devam etmektedir. Toplamda 13 taşeron firmada örgütlenme çalışmalarımızı tamamladık ve yasal süreçleri devam etmektedir. Bahsettiğim yaşanan bu olumsuzluklara rağmen, Türk Telekom A.Ş. ile yapılan 14. Dönem Toplu İş Sözleşmesini Türkiye’nin en iyi sözleşmesi olarak sizler adına imzalamanın haklı gururunu yaşamaktayım. Bu sözleşmemizde bir önceki sözleşmemize göre ücretlerde %70 oranında artış sağladık. Birinci altı ay için, 850 TL,  ikinci altı ay için 450 TL aldık. Aylık çıplak ücretleri 4200 TL’nin altında olanların aylık çıplak ücretleri 4200 TL’ye yükseltilerek, iyileştirme yapıldı. İşe giriş ücretleri 4250 TL olarak belirlendi. Böylelikle, en düşük ücrete yıllık % 53,7; ortalama ücrete ise % 28,3 oranında artış sağladık. Sosyal yardımlarda birinci yıl için ortalama % 40 artış sağladık. Bir önceki sözleşmemizde bir bayrama geçici madde olarak alınan bayram harçlığını, bu sözleşmede her iki bayramda ödenmek üzere 1000’er TL ile kalıcı madde olarak sözleşmeye dahil ettik. 2013 yılına kadar hiç olmayan promosyon ödemelerini bu yıl madde olarak toplu sözleşmeye dahil ettik. Dün hesaplarınıza yatan 1670 TL promosyon ücreti ananızın hak sütü gibi helaldir. Yemek ücretinde 26,47 TL’den, birinci yıl için 33,50 TL; ikinci yıl için 38,00 TL artış sağladık. Giyim yardımında brüt 217 TL’den, birinci yıl için net 350 TL, ikinci yıl için net 500 TL olarak artış sağladık. İşverenin olmazsa olmaz teklifi olan ve 1 yıl önce pilot uygulamasına başladığı çalışana araç verilerek yol parasının kesilmesi ve evden çalışma yapılması ile yapılacak olan yol, yemek ücret kesintileri teklifi kabul edilmemiştir. Kapsam maddesini daraltarak, teknik sorumluların sendikal üyeliğe geçebilmelerini kendi tercihlerine bıraktık. İstanbul farkı ile ilgili işverenle anlaşma sağlanmıştır. Yapılacak çalışma sonrası 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
“EMEĞİN SÖMÜRÜSÜNÜN DİĞER BİR YOLU TAŞERONLAŞMADIR”
Taşeronlaşma konusunda da açıklama yapan Solak, “Hepimizin bildiği gibi emeğin sömürüsünün diğer bir yolu taşeronlaşmadır. Taşeronlaşma örgütlenmenin önündeki en büyük engeldir. Sayıları her geçen gün katlanarak artan ve taşeron şirketlerin işçisi olarak çalışan işçi kardeşlerimiz; asgari ücret karşılığı, primsiz, yan ödemesiz, pek çok sosyal hak, güvence ve örgütlenmeden yoksun olarak çalıştırılmaktadır. Taşeronlaşma istisna olmaktan çıkmış, adeta emek sömürüsünün temel kuralı haline getirilmiştir. Hükümetimizin bu konuda çalışmalar yaptığını titizlikle takip ediyoruz. Temennimiz en kısa zamanda bu sorunların talepleriz doğrultusunda kökünden çözülmesidir. Bir ülkede sendikalar toplumun nabzının attığı kurumlardır. Sendikalar demokrasinin, birlik ve beraberliğin, üretimin, verimliliğin, hakça rekabetin, sürdürülebilir bir kalkınmanın adil gelir dağılımının bir teminatıdır. Bu nedenle sendikamıza sahip çıkmak asli görevimizdir. Bugüne kadar birçok zorluğun üstesinden geldiğimiz gibi bundan sonra da her türlü problemi birlik ve beraberliğimiz sayesinde çözeceğimizden hiç şüphem yoktur.
ATALAY: İNSANLARIN GÖÇ ETME SEBEBİ DAHA İYİ BİR YAŞAM ELDE ETMEKTİR
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Kurulda bir konuşma yaparak şunları söyledi: Teşekkür edilmesi gereken diğer kesim ise pandemi döneminde hizmetleri aksatmadan vatandaşa hizmet götüren siz değerli Telekom işçileridir. İşçi olmazsa, emek olmazsa üretim de olmaz hiçbir kurumun değeri de kalmaz. İnsanların göç etme sebebi daha iyi bir yaşam elde etmektir. Biz bütün etnik kimliklerle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Fakat bizi rahat bırakmıyorlar. Türkiye’yi Suriye gibi, Irak gibi yapmaya çalışıyorlar fakat buna güçleri yetmeyecek. Basına baktığımızda sendikalardan bahseden hiçbir yayın organı yok. Hep aynı haberler ve hep aynı kişiler bunun bir oranı olmalı. Bizden sadece toplu sözleşme döneminde bahsediliyor ya da hatamızı arayıp bulduklarında bahsediyorlar o yüzden sıfır hata yapmalıyız.
KAVLAK: BİZE DUYULAN GÜVEN NEDENİLE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Divan Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, divan teşekkülünde kendisine ve arkadaşlarına gösterilen ilgi ve güvenden dolayı genel kurula teşekkür etti.
Kavlak konuşmasında “Genel Kurulunuzu yönetmek üzere, bana ve arkadaşlarıma duyduğunuz güven nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum. Değerli dostum, kardeşim Veli Başkan her genel kurulda bu öneriyi bana getiriyor. Yanlış hatırlamıyorsam üçüncü kez genel kurulunuzda Divan başkanı oluyorum. Belki de bu nedenle, kendimi artık Haber-İş Sendikası'nın doğal bir üyesi, gerçek bir Haber-İş'çi gibi hissediyorum.” dedi.

KİMLER GÖREV ALDI?
Buna göre sendikanın yönetim Kurulu şu şekilde oluştu: Genel Başkan Veli SOLAK,
Genel Başkan Yardımcılığı-Genel Sekreter Hüseyin ÖZÇOBAN,
Genel Başkan Yardımcılığı- Genel Mali Sekreter A. Gökhan AYDIN,
Genel Başkan Yardımcılığı-Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreterliğine de Tagi İŞ yeniden seçildi.

BAŞKAN SOLAK, TEŞEKKÜR ETTİ

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Genel Başkanımız Veli Solak, kendisi ve ekibine gösterilen güvenden dolayı herkese teşekkür ederek, oy veren vermeyen herkese teşekkür etti. Genel Başkanımız Veli Solak, bu günden sonra birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek önümüzde duran tüm sıkıntıları hep birlikte aşarak Türkiye Haber-İş Sendikasını daha ileriye taşımanın gayreti içinde olunacağını söyledi.