Kayserili Finans Profesörü, 'Türkiye ekonomisinin notu süper'

Kayserili Finans Profesörü Derviş Boztosun,  uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notu ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Kayserili Finans Profesörü, 'Türkiye ekonomisinin notu süper'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notu “B+”dan “BB-”ye çıkarılırken, not görünümü “durağan” olarak belirlendi.

Kayseri Üniversitesi Akademisyeni Prof. Dr. Derviş Boztosun, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notu ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin notunun süper olduğunu belirten Kayserili Finans Profesörü Boztosun açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Türkiye 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşları tarafından notu artırılan tek ülke oldu. Fitch, geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çevirmişti.

Bu sene mart ayında da ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Şimdi ise Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiği, not görünümünün ise "durağan" olarak belirlendiği aktarıldı.

Açıklamada, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Parasal sıkılaştırmanın, yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olan liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığı kaydedilen açıklamada, "Fitch, sıkı bir parasal politika duruşunun öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açıkların ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyuyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Enflasyonun bu yılı yüzde 43'te tamamlamasının beklendiği, 2025 sonunda da yüzde 21'e düşeceğinin öngörüldüğü belirtilmektedir. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te de yüzde 2,8 büyümesini beklenmektedir."