Kayserili ailenin milyon dolarlık bankası gündem oldu!
Ülke ekonomisine yaptığı katkılarla unutulmaz izler bırakan Demirbank'ın kurucusunun Kayseri'de ticaretle uğraşan ve bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayan köklü ve saygın bir aile olduğunu biliyor muydunuz? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.
Türkiye’de insanların aklına ‘ticaret’ deyince ‘Kayseri’, ‘Kayseri’, deyince de ‘ticaret’ geliyor. Ticari zekaları ile ön plana çıkan Kayserililer ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. İşte onlardan birisi de Cıngıllıoğlu ailesi…
Cıngıllıoğlu ailesi tarafından 1953 yılında kurulan Demirbank, en zor zamanlarda bile kazanmayı başardı. Zamanında Türkiye’nin en büyük 5. bankası olan Demirbank, ekonomiye önemli katkıda bulundu.
Demirbank nasıl kuruldu?
Geçmişte ‘Demir gibi bir banka’ olarak anılan Demirbank’ın hikayesi pazarlardaki demir tüccarlarına kadar uzanıyor. Ekonomiye yönelik haberler yapan Finanhub’dan yer alan habere göre; Cıngıllıoğlu ailesi, 19. yüzyılın sonlarından itibaren Kayseri’de ticaretle uğraşan ve bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan köklü ve saygın bir aileydi. Kayserili aile hem Anadolu’da hem de Kayseri’de önemli başarılara imza atarak derin izler bırakmışlardı. Aile, özellikle inşaat malzemeleri ve demir ticaretiyle tanınmış ve bu alanlarda uzmanlaşmışlardı.
İnşaat malzemeleri ve demir ticareti ile uğraşan Cıngıllıoğlu ailesinden Ömer Cıngıllıoğlu ve ortakları 1907 yılında ‘Mahdumlar’ adlı bir şirket kurdu. Şirket kısa sürede bölgede tanınırken, ticaret ağlarını da genişleterek ailenin ticari etkinliğini artırdı.
Cumhuriyet’in ilanı ile Cıngıllıoğlu ailesi Ankara’ya taşındı ve işlerine orada devam etti. Cumhuriyet’in ilanı süreci önemli bir dönem olurken Cıngıllıoğlu ailesi yeni Türkiye’nin inşa sürecinde inşaat sektöründe önemli bir yer edinmiştir.
Yine aile bireylerinden Nuri Cıngıllıoğlu’nun çabaları da büyüme süresinde göz ardı edilemez. Cıngıllıoğlu, dönemin en önemli ticaret merkezlerinden olan Perşembe Pazarı’nda demir inşaat malzemeleri ve çimento ticareti yaparak işleri iyice büyütür.
Demirbank nasıl kuruldu?
1950 yıllarında Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle ülke ekonomisi özel sektör önceliğide büyüme başlarken o dönede orta ve küçük ölçekli girişimciler kendi bankalarını kurma yoluna giderler.
İnşaat sektöründe önemli bir yer edinen Cıngıllıoğlu ailesinden Nuri Cıngıllıoğlu, Galip Cıngıllıoğlu ve Ziya Alacan, 1953 yılında 79 ortakla birlikte Demirbank’ın kuruluşuna öncülük etmişlerdir. Demirbank, ilk yıllarında emin adımlarla ilerleyerek hızla büyümüş ve sektörde önemli bir konum elde etmiştir.
1960 yılında ise Demirbank’ın yönetimini Nuri Cıngıllıoğlu devralarak, Anadolu’da şubeler açmış ve bankanın daha da büyümesini sağlamıştır. 1970’li yıllarda ise Demirbank, Tükiye’nin önde gelen sanayi şirketlerine yatırım yaparak büyümeye devam etmiştir. Demirbank, bu dönemde Kayseri ve Niğde’nin aralarında yer aldığı birçok önemli sanayi kuruluşuna sermaye sağlamıştır. Bu yatırımlar, bankanın sektördeki yerini sağlamlaşmıştır.
1980’lerde yaşanan darbe ve 24 Ocak kararları, Türk bankacılığı ve ekonomisi için önemli bir dönüm noktası olmuştur. 24 Ocak kararları ile Türkiye, dışa açılma ve ihracatını artırma yoluna giderken, bankacılık sektöründe de daha önceden var olan katı faiz düzenlemeleri ve sınırlamalar kalkmış, bankalar arasında faiz rekabeti başlamıştır.
Demirbank yükselişe geçti
Bankanın yükselme dönemi ise Halit Cıngıllıoğlu ile olmuştur. İsviçre ve Amerika’da eğitimini tamamlayarak Türkiye’ye dönen Halit Cıngıllıoğlu, babasının yarı emeklilik dönemine girmesiyle birlikte Demirbank’ın genel müdürü olmuştur. Halit Cıngıllıoğlu öncülüğünde Demirbank, hızla büyüyerek 1990’lı yılların sonuna doğru Türkiye’nin en büyük özel bankalarından biri haline gelmiştir.
1991’de sadece 15 şubesi olan banka, 2000 yılına gelindiğinde 193 şubeye ulaşmıştır. Bu dönemde bono ve tahvil portföyünde büyük başarılar elde eden Demirbank, 1994’teki ekonomik kriz sırasında doğru pozisyonlar alarak büyük kazançlar sağlamıştır. Bu başarıda Cıngıllıoğlu’nun dönemin siyasi figürleriyle olan ilişkilerinin de etkili olduğu söylenmektedir.
1990’ların sonlarına doğru DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti döneminde IMF ile yapılan stand-by anlaşması ve sabit kur sistemi ile Türkiye ekonomisinde enflasyon düşmüş, faiz oranları azalmıştır. Hazine düşük faizle borçlanırken, Demirbank hazine bonolarının en büyük müşterisi olarak büyük kârlar elde etmiş ve Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası olmuştur.