Kayserili aile, İrlandalı dev şirketi satın almak için sözleşme imzaladı!

Çimsa Çimento, İrlandalı çimento üreticisi Mannok Holdings DAC'yi 330 milyon Euro karşılığında satın almak için anlaşma imzaladı. Detaylar Kayseri Olay'ın Kayseri haber bülteninde…

Kayserili aile, İrlandalı dev şirketi satın almak için sözleşme imzaladı!

1906 yılında Kayseri'nin Talas İlçesi Akçakaya köyünde doğan ve yaya olarak gittiği Adana'da iş hayatına başlayan Hacı Ömer Sabancı'nın temellerini attığı Sabancı Holding'in çimento kolu olan Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., büyük bir satın alma anlaşmasına imza attı. Şirket, İrlandalı çimento devi Mannok Holdings DAC’yi 330 milyon Euro karşılığında satın almak üzere anlaşma sağladı.

Borsa İstanbul'da "CIMSA" koduyla işlem gören Çimsa, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla yaptığı açıklamada, bu satın almanın şirketin sürdürülebilir yapı malzemeleri alanındaki büyüme stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. Çimsa’nın bağlı ortaklığı olan Sabancı Building Solutions BV'nin (%100 sahibi olduğu) Cimsa Ireland Ltd aracılığıyla gerçekleştirilen bu satın almanın, uluslararası yapı malzemeleri pazarında önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Mannok Holdings DAC, çimento ve çimento bazlı ürünlerin yanı sıra yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışı yapıyor. 30 Haziran 2024 itibarıyla Mannok, 293,7 milyon Euro net satış ve 57,5 milyon Euro faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) elde etti. Şirketin İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve İngiltere’de üretim ve satış ağları bulunuyor.

Çimsa'nın bu satın almayla, mevcut iş kollarında büyümeyi sürdürmenin yanı sıra yeni iş kollarına girerek sinerji yaratmayı ve coğrafi ile sektörel çeşitliliği artırmayı hedeflediği belirtildi. Bu stratejiyle, döviz bazlı gelirlerin toplam gelir içindeki payının %70’in üzerine çıkarılması planlanıyor.

Sözleşmeye göre Mannok'un toplam değeri 330 milyon Euro olarak belirlenmişken, kapanış tarihinde yapılacak finansal düzeltmelerle birlikte nihai alım bedeli netleşecek. İşlemin, sözleşmedeki şartların yerine getirilmesi ve ilgili otoritelerden onay alınmasının ardından tamamlanacağı ifade edildi. 

Şirketten konuyla ilgili KAP açıklaması

Şirketin konuyla ilgili yaptığı KAP açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Şirketimizin sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında büyüme ve global ayakizini genişletme  stratejisi doğrultusunda, uluslararası yapı malzemeleri yatırımlarımızın konsolide edildiği büyüme platformu olan bağlı ortaklığımız Sabanci Building Solutions BV'nin ("SBS") paylarının %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Cimsa Ireland Ltd tarafından İrlanda Cumhuriyeti'nde yerleşik çimento, çimento bazlı (kremit, precast beton gibi) ürünler ile yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışı alanlarında faaliyet gösteren Mannok Holdings DAC'nin ("Mannok") paylarının %94,7'sinin satın alınmasına ilişkin olarak 27.08.2024 tarihli hisse alım sözleşmesi imzalanmıştır.

Bağımsız denetimden geçmemiş finansal tablolarına göre, 30.06.2024 itibarıyla sonra eren geçtiğimiz 12 aylık dönemde konsolide 293,7 milyon Avro net satış ve 57,5 milyon Avro faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) elde eden Mannok'un, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'da üretim tesisleri ve İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve İngiltere'de satış ve dağıtım ağı bulunmaktadır.

Çimsa'nın global yapı malzemeleri pazarında büyüme stratejisinin bir parçası olan bu satın alma ile birlikte, Şirketimizin mevcut iş kollarındaki büyümesinin sürdürülmesi ve yeni iş kollarına girilerek ortak sinerji yaratılmasının yanısıra, faaliyet gösterilen coğrafya ve sektörlerin çeşitlendirilerek döviz bazlı gelirlerimizin toplam içerisindeki payının da %70'in üzerine çıkarılması hedeflenmektedir.

Sözleşmeye göre Mannok'un toplam şirket değeri 330 milyon Avro olup, kapanış tarihindeki finansal borçlar düşüldükten ve diğer düzeltmeler yapıldıktan sonra sermayenin %94,7'sine isabet eden nihai hisse alım bedeli belirlenecektir. 

İşlem, satın alma sözleşmesindeki koşulların yerine getirilmesi ve ilgili otoriterlerden onay alınmasına müteakip tamamlanacak olup, konuyla ilgili gelişmelere ilişkin kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir."