- Haberler
- Güncel
- Kayseri'yi yakından ilgilendiren fayla ilgili çarpıcı açıklama! Sarız Fayı'ndan korkulmalı mı?
Kayseri'yi yakından ilgilendiren fayla ilgili çarpıcı açıklama! Sarız Fayı'ndan korkulmalı mı?
Kayseri'yi yakından ilgilendiren diri fay hatlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalar. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, 'Sarız Fayın'dan korkulmalı mı? Ne kadar şiddetinde bir deprem üretebilir? Diğer fay hatları ile benzerlik gösterir mi? Bu fayın geçmişi biliniyor mu?' sorularına yanıt verdi. 2012 yılından bugüne fayı yakın takibe aldığını kaydeden Evsen, 'Sürpriz fay' ifadesiyle de dikkat çekti.
Jeoloji Mühendisleri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen, Kayseri’deki fay hatları ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Olay Türk TV’de Sansürsüz programında Gazeteci Osman Çiftci’nin, sorularını yanıtlayan Evsen, Sarız Fayı ile ilgili olarak “Sürprizlere açık bir fay” ifadesini kullandı.
SARIZ FAYININ HANGİ BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETEBİLECEĞİ KONUSUNDA NET FİKİRLERİMİZ YOK. KEŞKE OLSAYDI! SÜRPRİZ FAYLARDAN BİRİ
Evsen, Sarız fayının hangi büyüklükte deprem üreteceğine yönelik bir verinin olmadığını belirterek, “Sürprizlere açık bir, sürpriz yaşatabilecek faylardan biri. Hangi büyüklükte deprem üretebileceği konusunda net fikirlerimiz yok. Keşke olsaydı. Sarız fayının geçmişi olmadığı için, tarihsel dönem, aletsel dönem kayıtları yok” dedi.
SARIZ FAYI TEK BAŞINA KIRILIR MI?
Sarız fayını 2012 yılından bugüne takip etmeye başladığını dile getiren Evsen, “Kırılmalara bakıyorum. Böyle ciddiye alınacak, kaile alınacak bir fay segmenti şeklinde gözükmüyor. 600 km uzunluğuna kadar segment uzunluğu devam ediyor. Bu tek başına zaten kırılmaz. Her ne kadar harita üstünde kesintisiz gözükse de bu kadar uzun mesafedeki bir fay tek başına kırılmaz. Kırılırsa da zaten Doğu Anadolu fayı gibi kırılır. Sarız fayı öyle değil. Hala buraların çalışılmaya ihtiyacı var. Eğer, Sarız fayı Malatya fayı ile benzer karakteristik özellik devam ettirirse, gösterirse 7 büyüklüğünde, Deliler fayı ile bağlantı içerisinde olursa, orayı tamamlarsa 5, 5-6’ya kadar düşebilir, ama bu sürpriz tabi. Çok çalışılması gereken bir fay. Üniversiteler ve kamu kuruluşları tarafından çok çalışılması gereken bir fay” diye konuştu.
BU FAYDAN KORKULMALI MI? MERAK EDİLEN SORUYA YANIT VERDİ?
Sarız, Ecemiş faylarının bilinmeyen, kesik bölümlerini netleştirilmesi gerektiğini kaydeden Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, “Orta Anadolu çok yavaş ilerleyen bir fay segmentine sahip. Çok yavaş. Bu 1000 yılda, 2 bin yılda bir gerçekleşecek olan büyüklükte bir deprem üretebilir. Bunlarında kayıtlıları zaten yok. Olur mu olmaz meçhul. Şuan ki kırılmalara bakıldığında bu faydan korkmamamız gerektiği kanaati bende hasıl oluyor” dedi.
“BELEDİYELER ÖNÜNE İMAR PLANLARINI AÇTIĞINDA FLU DURUMLAR OLMAYACAK”
Diğer yandan Evsen, Belediyelere de çağrıda bulunarak Belediyelerin fay hatları konusunda çalışma yapması gerektiğine dikkat çekti. Jeoloji Mühendisi ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri eski İl Temsilcisi Adnan Evsen, “Belediyeler önüne imar planlarını açtığında flu durumlar olmayacak” şeklinde konuştu.