KAYSERİ'YE DÜĞÜN POLİSİ GELİYOR!

KAYSERİ'YE DÜĞÜN  POLİSİ GELİYOR!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Yazın gelmesi ile birlikte sokak düğünlerinin sayısı de arttı. Ancak bu artış her yıl olduğu gibi yine şikayetleri beraberinde getirdi. Düğünlerde aşırı gürültü çıkardıkları gerekçesiyle idari para cezası uygulaması tüm hızıyla sürerken yeni önlemlerin alınması için de ilgili kurumlar harekete geçti. Şikâyetlerin artması ile birlikte sokak düğünleri konusu İl Mahalli Çevre Kurulu’nun da ilk gündem maddesi haline geldi.  Bu kapsamda göreve gelir gelmez harekete geçen çiçeği burnunda Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’ın ise yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığı “Düğün Polisi” projesi için çalışmalarına hız verdiği belirtildi.

Havaların ısınması ile birlikte düğün sezonu da başladı. Ancak özellikle sokak düğünleri her yıl olduğu gibi bu yıl da şikâyetleri beraberinde getirdi. Son günlerde artan düğünler nedeniyle ilgili kurumlara şikâyetlerini ileten vatandaşlar,  hastalarının, sınava girecek çocuklarının olduğunu belirterek, ortaya çıkan aşırı gürültüden yana dert yanıyor. Başta ekonomik sıkıntılar olmak üzere değişik nedenlerle sokak düğünü yapmak zorunda kalan vatandaşlar ise bu konuda komşularından anlayış bekliyor. Ancak her şeye rağmen şikâyetler bitmek bilmiyor. Sokak düğünleri ve gürültü, İl Mahalli Çevre Kurulu’nun da ilk gündem maddesi konumunda. Yapılan toplantılarda bu konuda yaşanan sıkıntılar masaya yatırılırken kimseyi mağdur etmeden çıkış yolu aranıyor.

SOKAK DÜĞÜNLERİ BAZI BÖLGELERDE YASAK!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir süre önce yapılan yazılı açıklamada, "Düğün, işyeri açılışları gibi açık hava faaliyetlerinin düzenlenmesi esnasında vatandaşlarımızın gerek sokak aralarında gerekse evlerinin bahçelerinde ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla düğün faaliyetlerini gerçekleştirmesi ve havai fişek kullanımı nedeniyle özellikle vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı alanlarda gürültü konulu şikayetler gerçekleşmektedir. Gürültü konulu şikayetler; özellikle sınav dönemleri olması, evlerde hasta ve küçük yaşta (0-5) çocuk bulunması ve vefat durumlarından kaynaklanmakta olup, Mahalli Çevre Kurulunca vatandaşlarımızdan gelen yoğun şikayetleri değerlendirmek üzere yapılan toplantılar neticesinde bazı bölgelerde sokak düğünlerinin yasaklandığı” ifadelerine yer verilmişti.

YENİ MÜDÜR ŞİKAYETLERİ DİKKATE ALDI VE PROJE İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADI

İşte kentte son yıllarda ortaya çıkan  ve büyüyen bu sorun Kayseri Emniyet Müdürlüğü’nün de yakın takibinde. Göreve başlar başlamaz bu alandaki vatandaş şikâyetlerin artmasını dikkate aldığı ifade edilen Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’ın,  “Düğün Polisi” projesini, hayata geçirmek için yoğun çaba harcadığı ifade edildi.

İlgili kurumlarla işbirliği yaptığı ve projenin hayata geçirilmesi için görüş alışverişinde bulunduğu da belirtilen Kulular’ın, vatandaşlardan da duyarlılık beklediği dile getiriliyor. Sorunun ancak vatandaşlarla yapılacak karşılıklı anlayış ve işbirliği ile çözülebileceğini her fırsatta dile getiren Kulular’ın, “Düğün Polisi” uygulaması ile de toplumsal anlayış köprüsünü kurmak istediği belirtiliyor.

 PEKİ DÜĞÜN POLİSİ NASIL OLACAK?

Projeye göre şikayet edilen düğün için oluşturulan sivil kıyafetli polisler harekete geçecek. Düğün esnasında düğün sahipleri ile bir araya gelecek ve yapılan şikâyeti ilgililere iletecek. Seçilen ekipler, bu alanda hizmet verecek. Düğün esnasında vatandaşla kurulacak sağlıklı iletişim sayesinde olumsuzlukların da önüne geçilecek. Polis, sivil kıyafet sayesinde düğünde çevredekilerin de dikkatini çekmeyecek. Böylece hem düğün sahipleri hem de davetliler, yanlış anlaşılmalarla birlikte ortaya çıkabilecek tedirginlikleri de yaşamayacak.

VATANDAŞTAN DESTEK GÖRMESİ BEKLENİYOR

Uygulama henüz tam manasıyla hayata geçmedi ancak çiçeği burnunda Emniyet Müdürü İbrahim Kulular’ın, sokak düğünleri konusunda artan şikâyetlere yönelik ilerleyen günlerde de daha detaylı bir şekilde açıklamayı planladığı öne sürülen  proje daha şimdiden kamuoyundan büyük destek görecek gibi.

Kısacası Toplum Destekli Polislik uygulaması ile de örtüşen “Düğün Polisi” projesinin vatandaşlardan da ilgi ve destek göreceği ifade ediliyor.

GÜRÜLTÜ ÇIKARANLARA CEZA DA YAZILIYOR, ALO 181’E ŞİKYETLER İLETİLİYOR

 Diğer yandan 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 14'üncü maddesine istinaden hazırlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, çevre ve gürültü kirliliğinin önlenmesi için bazı cezai yaptırımlar da uygulanıyor. Valilik öncülüğünde ve Emniyet Müdürlüğü nezaretinde yapılan denetimlerle birlikte yönetmelik hükümlerine aykırı şekilde gürültü seviyesini aşan kişi ve işletmeler hakkında kanun gereğince idari para cezası uygulanıyor.

Gürültü kirliği konusunda vatandaşlar, Alo 181 olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ihbar hattının da şikayetlerini iletebiliyor.  Haber: Cafer ZENGİN