Kayseri ve tüm Türkiye Salı günü açıklanacak kararı merakla bekliyor!

4 aydır repo faizini yüzde 50'de sabit tutan Merkez Bankası'nın Ağustos ayı kararı bu hafta açıklanacak. Detaylar Kayseri Olay'da...

Kayseri ve tüm Türkiye Salı günü açıklanacak kararı merakla bekliyor!

Kayseri'de iş dünyası, yatırımcılar ve vatandaşlar, ekonomik takvimdeki verileri yakından takip ediyor. Özellikle bu hafta açıklanacak olan Ağustos ayı repo faiz kararı, piyasalar tarafından büyük bir merakla bekleniyor. Orta ölçekli işletmeler, yüksek faiz oranlarının etkisiyle sıkıntılı günler geçirirken, Merkez Bankası'nın alacağı yeni kararlar büyük önem taşıyor.

Türkiye Perakende Satışlar ve İşsizlik Oranı açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan en güncel veriler, ekonomik durumu daha da netleştiriyor. Haziran 2024'e ait ticaret satış hacmi verileri, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 azaldı. Motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı gibi sektörlerde satış hacmi sırasıyla %12,5 ve %2,5 oranında geriledi. Buna karşın, perakende ticaret satış hacmi %8,6 oranında artış gösterdi. Ayrıca, Haziran ayında bir önceki aya göre ticaret satış hacmi %1,0 artarken, motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin satış hacmi %0,8, toptan ticaret satış hacmi %0,8 ve perakende ticaret satış hacmi ise %1,7 oranında artış gösterdi.

TÜİK'in iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı Haziran ayında bir önceki aya göre 0,7 puan artışla %9,2'ye yükseldi. İşsiz sayısı ise 3 milyon 305 bin kişi olarak kaydedildi. Bu durum, iş gücü piyasasındaki mevcut zorlukları ve ekonomik belirsizlikleri gözler önüne seriyor.

Gözler Merkez Bankası'nın kararında olacak

Gözler, 20 Ağustos Salı günü açıklanacak Merkez Bankası'nın faiz kararında olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Yaşar Fatih Karahan başkanlığındaki Para Politikası Kurulu (PPK), Ağustos ayı için bir hafta vadeli repo faiz oranını belirleyecek. Ocak ayında politika faizi %42,5'ten %45'e çıkarılmış, Şubat ayında bu oran sabit tutulmuş, Mart ayında ise %45'ten %50'ye yükseltilmişti. Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında faiz oranı %50'de sabit kalmıştı. Kayseri ve tüm Türkiye, Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararını merakla bekliyor.

İşte gelecek hafta ekonomik takvim

Kayseri ve tüm Türkiye Salı günü açıklanacak kararı merakla bekliyor!