Kayseri toplu taşımada hesaplı çözümler sunuyor: İşte karşılaştırmalı analiz
Kayseri, öğrenci abonmanında uygun fiyat, yaygın kullanım, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek ve düşük aktarma ücretleriyle öne çıkıyor. Tam abonman uygulaması birçok büyükşehirde yokken Kayseri'de avantajlı fiyatlarla sunuluyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma tarifeleri ve uygulamalarıyla diğer büyükşehirlerle kıyaslandığında önemli avantajlar sunarak öğrenci dostu ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlıyor.
Öğrenci abonman uygulaması
Kayseri, 30 büyükşehir arasında yalnızca 15 şehirde bulunan Öğrenci Abonman uygulamasını sunan illerden biridir. Bu uygulama, Kayseri’yi öğrenci dostu şehirlerden biri yapmaktadır.
Öğrenci taşıma ücretleri
Kayseri’de öğrenci abonman kartı ile biniş başına sadece 2,5 ₺ ödenmektedir. Bu oran, Kayseri’yi en uygun öğrenci ulaşımı sunan şehirlerden biri yapmaktadır.
Diğer şehirlerle kıyaslandığında:
- İzmir’de bir öğrenci binişi 8,78 ₺, 100 biniş abonman ücreti ise 480 ₺’dir.
- Kayseri’de 150 biniş*lik öğrenci abonman ücreti *375 ₺’dir.
- İzmir’de bir öğrenci abonman kullanmazsa ayda 44 biniş yaptığında minimum 386 ₺ harcama yaparken, Kayseri’de 150 biniş hakkına sahip öğrenci abonmanla bir ay boyunca 375 ₺ ile seyahat edebilmektedir.
Öğrencilere ulaşım desteği
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi aylık ortalama 2000 öğrenciye abonman kart desteği sağlayarak 2024-2025 eğitim döneminde yaklaşık 5 milyon ₺’lik ulaşım yardımı yapmayı planlamaktadır.
Tam abonman uygulaması
Tam abonman uygulaması, 30 büyükşehir içinde yalnızca 9 büyükşehirde bulunmaktadır. Kayseri’de 150 binişlik tam abonman ücreti 1.080 ₺ olup, düzenli toplu taşıma kullanan vatandaşlar için biniş başına sadece 7,2 ₺’ye ulaşım imkânı sunulmaktadır. Kayseri bu avantajla birim biniş ücreti açısından en uygun şehirlerden biridir. Ankara ve Kocaeli gibi memur ve sanayi çalışanının yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde ise tam abonman uygulaması bulunmamaktadır.
Abonman kartların geçerliliği
Kayseri abonman kartları, şehir içindeki tüm ulaşım araçlarında geçerlidir. Bursa örneğinde olduğu gibi, 15 km üzeri otobüs hatları "uzun hat" olarak kabul edilmekte ve abonman ücreti bu hatlarda farklılık göstermektedir. Bursa’da uzun hat abonmanı, kısa hat abonmanından %30 daha pahalıdır. Kayseri'de ise böyle bir fark bulunmamaktadır. Üstelik Kayseri’deki otobüs hatlarının %70’i 15 km’nin üzerindedir.
Minibüs ücretleri
Kayseri’de minibüs hatları bulunmamakta, tüm mahallelere belediye otobüsleri hizmet vermektedir. Emsal büyükşehirlerden Konya’da şehir merkezi ve nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu mahallelerde minibüsler de hizmet vermektedir. Burada minibüs ücretleri, mesafeye göre 23-25-27 ₺ arasında değişmektedir. Bir örnekle: Konya’da ki bir vatandaş, istediği noktaya bir minibüs ve bir otobüs kullanarak ulaştığında 44,5₺ ulaşım ücreti ödemiş olacak.
Benzer örneklemle Kayseri’deki yolcu, otobüs-otobüs veya otobüs-tramvay gibi iki ulaşım aracı değiştirerek ulaşım hizmeti kullandığında aktarma ücreti dahil 31,25₺’ye erişim sağlamış olacak. *Bu oran Kayseri’yi, emsal büyükşehirlere göre %42 daha ekonomik kılmaktadır.
Aktarma ücret politikaları
Kayseri’de aktarma ücreti, biniş ücretinin %25’i kadar olup, ring otobüs hatlarında ücretsiz aktarma devam etmektedir. Diğer büyükşehirlerde aktarma ücreti %33 ila %71 arasında değişirken, Kayseri bu oranlarla en uygun aktarma ücreti sunan şehirlerden biridir.
Bir ailenin aylık ulaşım gideri karşılaştırması
İki öğrenci ve bir çalışandan oluşan bir ailenin abonman kart kullanarak aylık ulaşım masrafı şu şekildedir:
- Konya: 1.730 ₺
- Mersin: 2.545 ₺
- İstanbul: 2.882 ₺
- Bursa (uzun hat): 3.440 ₺
- Bursa (kısa hat): 2.600 ₺
- Samsun: 2.610 ₺
- Kayseri: 1.830 ₺ ile Türkiye’nin en uygun ulaşım hizmetlerinden birini sunmaktadır.
Tarife artışları ve diğer şehirlerle kıyas
01 Ocak 2025 tarihi sonrasından günümüze 14 büyükşehirde toplu taşıma ücretleri artmıştır:
- Konya: %35
- Gaziantep: %30
- Adana: %35
- Kocaeli: %35
- Bursa: %30
- Antalya: % 35
- Şanlıurfa: %25
Kayseri’de zam oranı %25 seviyesinde tutulacak olup, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ulaşım giderlerinin büyük bir kısmını sübvanse etmeye devam edecektir. Türkiye genelinde ulaşım fiyat artışı ortalama %29 seviyesindedir.
Ulaşım hizmeti giderlerinin %50’si belediye tarafından karşılanıyor
2025 yılı için öngörülen 5 milyar ₺’lik ulaşım giderlerinin 2,5 milyar ₺’si, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse edilmektedir.
Komisyonsuz temassız kart kullanımı
Kayseri’de temassız kredi/banka kartı ile binişlerde komisyon alınmamaktadır. Diğer büyükşehirlerde kredi kartıyla binişlerde ortalama %5 komisyon alınırken, Kayseri bu uygulamayı komisyonsuz ve aktarma özelliği ile sunan Tek Şehirdir.
Örneğin: İstanbul da normal biniş bedeli 27₺ iken kredi kartı bir biniş hem 40 ₺ hem aktarma hizmeti bulunmamaktadır. Ayrıca aktarma imkanı tanıyan tek belediye olarak Kayseri ön plana çıkmaktadır.