Tarihi Kayseri Lisesi için flaş karar…

Kayseri tarihinin en önemli eğitim yuvalarından birisi olan 2 Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok siyasetçi, bürokrat, iş adamı, ünlü, asker ve yazarın eğitim gördüğü ve 2016 yılından itibaren Milli Mücadele Müzesi olarak faaliyet gösteren Kayseri Lisesi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haberimizde Kayseri Lisesi'nin tarihsel sürecini de sizlere aktarıyoruz. İşte haberimiz

Tarihi Kayseri Lisesi için flaş karar…

1893 yılında eğitim öğretim hayatına başlayan, Sakarya Muharebesi'nde tüm son sınıf öğrencileri şehit düştüğü için mezun veremeyen, şehrin eğitim öğretim hayatına uzun yollar hizmet etmesinin ardından Milli Mücadele Müzesi olan tarihi Kayseri Lisesi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, dönüm noktası olacak bir karar aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın flaş kararını Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç duyurdu.

Başkan Büyükkılıç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer’e teşekkür etti.

Büyükkılıç, tarihi lise için dönüm noktası olan gelişmeyi duyurduğu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Taş Mektep olarak bilinen şehrimizin geçmişi başarılarla dolu okulu Kayseri Lisesi artık Kayseri Fen Lisesi oldu.

Kararın alınmasını sağlayan Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar ile Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer’e şehrim adına teşekkür ediyorum.”

1893 YILINDA HİZMETE GİREN KAYSERİ LİSESİ, 2016’DA MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ İLAN EDİLMİŞTİ 

Kayseri Valiliği internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre; 

1893 yılında Kurşunlu Camii civarındaki Seyfullah Efendi Konağı’nda "Derece-i Ula Mekteb-i Mülkiye İdadisi" adıyla hizmete girdi. Üç yıl rüştüye, 2 yıl idadi olmak üzere 5 yıl süreli bir okuldu. Öğrenci sayısının artması üzerine neo-klasik üsluptaki mevcut okul binasının temeli 1903’te atıldı; önce birinci kat tamamlandı. 1915 yılında "Sultani"’ye dönüştürüldü. İkinci katının inşası 1916’da tamamlandı. Kurulduğu günden itibaren, Ermeni ve Rumlara yönelik kurulmuş olan Talas Amerikan Okulu ile rekabet etti. Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı okulun öğrenci sayısının azalmasına neden oldu.1921 yılında okul Ankara Sultanisi ile birleştirilip 12 yıllık tam teşkilâtı yatılı sultanî durumuna getirildi.

İstiklal Savaşı devam ederken 24 Temmuz 1921’de TBMM’nin hükümet merkezini Kayseri’ye taşıma kararı vermesi üzerine lise binası TBMM toplantıları için hazır hale getirildi. Ancak Sakarya Savaşı’nın kazanılması üzerine hükümetin Kayseri’ye taşınması kararından vazgeçildi. Okulun son sınıf öğrencilerinin tamamı eğitimlerini yarıda bırakıp cepheye gittiği ve Sakarya Muharebesi'nde şehit düştükleri için 1921’de okul mezun vermedi. Bu kahramanlık hikayesini şair Cahit Külebi, müfettişlik yaptığı sırada okulun kayıtlarını incelerken ortaya çıkardı. Savaşta şehit düşen öğrenciler anısına okul bahçesinde bir anıt mevcuttur.

1922’de Kayseri Lisesi’ne edebiyat öğretmeni olarak atanan ve 2 yıl görev yapan şair Faruk Nafız Bey, savaşta şehit düşen öğrencilerin anısına "Kayseri Lisesi Marşı"nı yazdı. Okulda, ileride tanınmış bir şair olacak Behçet Kemal’in öğretmeni oldu.

1923 yılında okulun adı "Sultani"den "Lise"ye dönüştürüldü. 14 Ekim 1924'te Mustafa Kemal Paşa, eşi Latife Hanım ile birlikte çıktığı yurt gezisinde Kayseri’yi ziyareti sırasında Kayseri Lisesi’ni de ziyaret etti. Okulun öğrencisi Behçet Kemal’in yaptığı konuşma ile açılan törende Mustafa Kemal’i çok duygulandıran bir müsamere sergilendi. Mustafa Kemal Paşa, memnuniyetinin ifadesi olarak okula bir yağlıboya tablosunu hediye etti.

Okul, 1935-1936 ders yılında kız ortaokulu ile birleştirildi. 1959 yılında bünyesinde bir Akşam Lisesi açıldı; 1982’de Akşam Lisesi kapatıldı. 1994-1995 öğretim yılında bünyesinde “Yabancı Dil Ağırlıklı” bölüm açıldı. 2005-2006 yılında "Anadolu Lisesi" haline geldi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol neticesinde 02.05.2016 tarihinden itibaren Milli Mücadele Müzesi olarak halkımızın ziyaretine açıldı.

https://twitter.com/baskanmemduhbyk/status/1656366865243861000?s=46&t=mtqdayO2cecA2bYh01gSUQ