Kayseri, Sivas ve Kocaeli'de sayı hızla artıyor! 'Kayseri maalesef skandallarla gündeme geliyor'

Kayseri'de geçtiğimiz hafta sonu kooperatif mağdurlarının AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş'a yönelik tepki eylemi Meclis gündemine taşındı. Kayseri'de gündeme gelen sorun diğer illere de sıçradı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri, Sivas ve Kocaeli'de sayı hızla artıyor! 'Kayseri maalesef skandallarla gündeme geliyor'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, kooperatif mağdurlarının Hacılar ilçesinde gerçekleştirdiği tepki eylemini Meclis'e taşıdı. Kooperatif mağdurları yaşadıklarına isyan ederek, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş'a seslerini duyurmay çalışmıştı. Mağdur vatandaşlar, AK Parti'nin İl Danışma Kurulu toplantısı öncesinde Elitaş'ın çevresini sararak, tepkilerini dile getirmişti. 

Kayseri, Sivas ve Kocaeli'de sayı hızla artıyor! 'Kayseri maalesef skandallarla gündeme geliyor'

Hazine boşalınca bir anda idareli kullanmak anlamı akıllara geldi

Bu yönde yaşanan gelişmelerin ardından Arıkan, Meclis'te mağdurların yaşadıkları sıkıntıları anlattı. İktidarın tasarruf söylemlerine değinen Elitaş, 'Tasarruf kelimesi hepimizin hoşuna giden bir kelime. Türk Dil Kurumuna göre tasarruf kelimesi kullanma yetkisi anlamına geliyor, Ahmet Vefik Paşaya göre idareli kullanma anlamına geliyor. AK Parti yıllardır bu tasarruf kelimesini kullanma yetkisi olarak idrak etti ve bunu da sonuna kadar kullandı. Hazine boşalınca bir anda idareli kullanmak anlamı akıllara geldi, itibardan tasarruf olmayacağı için kendilerine dokunmayacak her alanda tasarruf kararı alındı. Neyi neyden koruyor bilinmez ama şimdi tasarruf kelimesinin arkasına bir de “tedbir” kelimesi eklendi ve bir kanun teklifi olarak karşımıza geldi. Bunun için söylenecek tek bir şey var: Tasarruf sonda değil başta yapılır, tasarruf tedbir kararıyla değil icraatla yapılır ancak böylece iğneyle toplanan kepçeyle israf edilmez. 2021'de bunu görmüştük, yine umudumuz yok, yine başka mağduriyetlerin doğacağı yeni bir uygulama olarak bu da tarihe geçecek' dedi.

Kayseri, Sivas ve Kocaeli'de sayı hızla artıyor! 'Kayseri maalesef skandallarla gündeme geliyor'

Kayseri maalesef skandallarla gündeme gelmekte

'Ülkemiz öyle bir hâle geldi ki hemen hemen her gün hem iktidar milletvekilleri hem de muhalefet milletvekilleri mağdur gruplar tarafından ziyaret ediliyor' diyen Arıkan,  şunları söyledi: Güzel şehrimiz, memleketim Kayseri de maalesef skandallarla gündeme gelmekte. Öncelikle bu durumdan duyduğum üzüntüyü ifade etmek isterim. Geçen günlerde AK Parti Genel Başkan Vekilinin kendisine karşı Kayseri’de bir protesto eylemi gerçekleşti. Bu olay medyada epey yer buldu. Peki, bu olayın aslı nedir? Niçin hemşehrilerimiz bu eylemi yapmak zorunda kaldılar? Değerli arkadaşlar, bu eylemin arkasında hazin bir hikâye, hazin bir mağduriyet, yine bir yönetim krizi var. Konu, kooperatif mağdurları. Onların bugün tapuları var ama evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar. İlgili Bakanlığın 2004-2005 yıllarında ana sözleşmeyi değiştirme onayına ve değişikliğe binaen bu kooperatif mağdurları gitti, kesin maliyet bedellerini ödedi, tapularını aldılar. İki yıl önce Kooperatifler Kanunu’na geçici bir madde eklendi, ilgili geçici madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi ve madde yasadan tekrar çıkarıldı. Şimdi, bu uygulamalardan sonra mağduriyetin çözülmesi beklenir ama öyle olmadı. Hukuksuzca yapılan uygulamalar nedeniyle kooperatif mağdurları tekrar tekrar aidat ödemek zorunda, kira ödemek zorunda, ara ödeme yapmak zorunda kaldılar. Kesin maliyetleri ödeyen vatandaşlarımızın evlerine, araçlarına, arabalarına hacizler konuldu, hatta bir kısmının evleri satışa çıkarıldı, aileler dağıldı. Üyelerin içinde maalesef intihara kalkışanlar dahi oldu. Buradan sizlerle intihara kalkışan bir kooperatif mağdurunun yazdığı mektubun son cümlelerini paylaşmak istiyorum: “Kooperatif davasını kaybettim. Tüm birikimim bu kooperatife gitti. Külliyenin önünde kendimizi yakınca mı bizi duyacaksınız ve mağduriyetimizi anlayacaksınız? Kararlıyım, belki benim intiharım sesimizi duyuracak ve diğer mağdurlar kurtarılacak. Elveda.' dedi. Bu cümleler çaresiz bir babanın feryadıdır, bu mağduriyeti de ancak yaşayan bilir. Şimdi, bizim görevimiz sağlıklı bir çalışmayla kalıcı bir yasa çıkararak bu insanların problemlerini çözmek olmalıdır; bu çözümün adresi de burası, Meclistir, bunu yapacak olan iktidarın bürokratı değil Meclistir. 5 bine yakın aile kooperatif mağduru olarak bugün mücadelelerini vermekteler.

Kayseri, Sivas ve Kocaeli'de sayı hızla artıyor! 'Kayseri maalesef skandallarla gündeme geliyor'

Kayseri gibi şu anda Sivas’ta ve Kocaeli'de de bu mağdur mağdurların sayısı artıyor

Kayseri’de yaşanan bu krizin hızlı bir şekilde diğer şehirlerde de sıçradığını kaydeden Arıkan, 'Şu anda Sivas’ta ve Kocaeli'de de bu mağdur mağdurların sayısı hızlı bir şekilde artmakta. İktidar partisini Anayasa Mahkemesinden dönen bu uygulamayı kaldırmaya ve mağduriyetleri çözmeye davet ediyoruz' diye konuştu.