Kayseri OSB'de işçi eylemi!

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan bir fabrikada bir işçi haksız yere işten çıkarıldı. Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Kayseri Şube Başkanlığı tarafından fabrikanın önünde basın açıklaması yapıldı. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri OSB'de işçi eylemi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan Almer Tekstil Fabrikasında, 8 yıldır çalışan işçi Ulaş Kılıçaslan, haksız yere işten çıkarıldığını iddia etti. Kılıçaslan, ücret politikalarında iyileştirme yapılmadığı bununla birlikte Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikasına (TEKSİF) üye olduktan sonra haksız ve hukuksuzca işten çıkarıldığını öne sürdü. 

Kılıçaslan için fabrika önünde TEKSİF Kayseri Şube Başkanı ve sendikalılar tarafından eylem yapıldı. Burada bir basın açıklaması yapan TEKSİF Kayseri Şube Başkanı Yavuz Canbaz, Almer Tekstil işvereninin hukuk tanımaz tavırları içinde olduğunu, işçilerin sendikaya üye olduktan sonra baskıların ve tehditlerin arttığını söyledi. 

 

Başkan Canbaz, “Almer Tekstil işverenine anayasayı hatırlatmak için buradayız. Almer Tekstilin değerli emekçileri haklarının zamanında verilmemesi, insanca yaşamak için defalarca işverenin sözde vekillerine sorunlarınızı iletmenize rağmen sonuç alamayınca kendileri anayasal hakları olan sendikaya üye olma kararı vermiştir. Sendikamıza başvurmuşlar gerekli bilgileri aldıktan sonra anayasal haklarını kullanarak üye olmuşlardır. Ancak ne olduysa ondan sonra baskılar ve tehditler artmıştır. Üye olan çalışanlar tespit edilmiş, her çeşit ikna baskıları, mobbing ve tehdit başlatılmış, sendikadan istifa etmeleri istenmiş sonunda da bir üyemiz farklı sebepler gösterilerek tazminatsız iş akdi sonlandırılarak çıkartılmıştır.” dedi. Kayseri OSB'de işçi eylemi!

Anayasanın maddelerini bir bir hatırlatan Canbaz açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Almer Tekstil yetkililerine buradan sesleniyoruz; anayasamızın 51. maddesi bütün işçilere ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek amacıyla kimseden izin almaksızın sendikalara üye olma hak ve özgürlüğü tanımaktadır. Anayasamıza göre hiç kimse sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlanamaz. 

‘İşçiler sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz’

Anayasamızın 53. maddesi bütün işçilere ekonomik ve sosyal durumlarını çalışma koşullarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkını tanımaktadır. Almer Tekstil yetkilileri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi yasasının 17. maddesine göre her işçi çalışmakta olduğu iş kolunda kurulu bulunan sendikalara kimseden izin almaksızın özgürce üye olabilir. 25. maddesine göre ise işçilerin sendikaya üye olmaları ya da olmamaları iş saatleri dışında işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz farklı bir işleme tabi tutulamaz. 

4857 sayılı iş yasasının 18.maddesi işverenlerin işten keyfi nedenlerle işçi çıkartmalarını yasaklamıştır. yürürlülükteki iş güvencesi yasasına göre işçiyi tekrar işe başlatmak yada işçiye tazminat ödemek zorundadır. Türk Ceza Kanunu 118-1 maddesine göre işçinin sendikaya üye olmasını engelleyen işveren 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca devletimizin altına imza atarak kabul ettiği Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO ) sözleşmeleri de işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerini iş güvencelerini teminat altına almıştır.

Kayseri OSB'de işçi eylemi!

‘Sizler her defasında işçiyi tehdit ettiniz’

Şimdi buradan Almer yetkililerine sesleniyorum; Sendikalaşma sürecinin başından beri saygı ve hukuk çerçevesinde sendikal mücadele vermeye ne işverene nede işçiye zarar vermemeye gayret gösterdik her defasında sizi müzakereye davet ettik bizim sendikal anlayışımız iş ve işçi barışıdır. TEKSİF Sendikası emeğin ve işçinin tek adresidir. Ama sizler her defasında işçiyi tehdit ettiniz. ‘üye olmayın’ dediniz üye olanları istifaya zorladınız sonunda da insanları ekmeğinden etmeye başladınız. Bakın biz Almer işçisine şunu söyledik her defasında kardeşlerim çalışma şartlarınız düzeltilsin, sosyal haklarınız ödensin, ücretleriniz artırılsın insanca yaşamak için ücretleriniz iyileştirilsin erzak ve ikramiyeleriniz ödensin bunlar yerine getirilsin ben bunu bizzat Almer işçisine anlattım yeter ki yaşam şartlarınız sosyal ve ücret iyileştirmeleri yapılsın bizim amaç ve gayemiz bu idi her defasında bunu anlattık.

‘İşçinin sesine kulak verin’

Amma siz bunu anlamadınız ikazımızı ve uyarımızı dikkate almadınız. Tam tersi baskı yapmaya üyelikten istifaya zorladınız fabrika yetkilileriniz yapmış olduğu baskıları biliyoruz. Şimdi buradan uyarıyorum; TEKSİF sendikasının bu iyi niyetine rağmen baskılara son verin anayasal hakka karşı gelmeyin. İşçinin sesine kulak verin artık sizi müzakereye davet ediyoruz. TEKSİF sendikası olarak işverenin baskıcı tutumundan vazgeçmesini istiyoruz. işten atılan arkadaşımızın işine tekrar dönmesini istiyoruz. TEKSİF sendikası olarak Almer tekstil işverenine sosyal diyalog çağrımızı yineliyoruz.

‘Hakkımız olan toplu sözleşmeyi talep ediyoruz’

Buradan Almer Tekstilin işverenine sesleniyorum, bu iş yerleri olmazsa bizler olmayız. Bizler olmazsak sizler olmazsınız. Biz işverene emeğe her zaman saygı gösterdik. Alın teri ile bu ülkeyi var eden bu işçiler.  Baskılara yılmadan, boyun eğmeden mücadele edeceğiz. Bizler sosyal müzakerelerden yanayız. Sizin fabrikalarınızda bulunan yöneticilerin yanlış zafiyetleri, yanlış kararları bu tür iş yerlerini zarara sürüklüyor. Sizlerden sosyal diyalog talep ediyoruz. Hakkımız olan toplu sözleşmeyi talep ediyoruz. İnsanların anayasal hakkı olan sendikal üyeliğini talep ediyoruz. Bunlar oldukça bizim de tavrımız değişecektir. “