Kayseri'nin şifa dolu o lezzeti patentle tescillenecek
Kayseri Üniversitesi, Kayseri'nin geleneksel şifa deposu lezzeti olan, coğrafi işareti olan o meyveye patent başvurusunda bulundu. Detaylar haber bülteninde...
Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), uygulama ve proje odaklı misyonuyla araştırma ve geliştirme alanında önemli bir adım attı. Üniversite, Kayseri ve çevresinde yetişen, sağlığa faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış gilaburu meyvesinden geliştirdiği gilaburu şerbeti için patent başvurusunda bulundu.
Coğrafi işareti alınmış, sağlığa oldukça faydası olan, tedavi edici özellikleri ile de bilinen gilaburu meyvesinin faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış olmasına rağmen tüketimi tadınının acı olmasından kaynaklanan az olan gilaburu meyvesinin değerini artırmak isteyen araştırmacılar, bu meyveyi geleneksel şerbet yapım yöntemiyle birleştirerek eşsiz bir tat elde ettiler.
Kayseri Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Elif Demiral ve Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Tarık Ertürk, gilaburu meyvesinin tüketimini artırmak amacıyla yürüttükleri AR-GE çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Çalışmayla ilgili bilgi veren Demiral ve Ertürk, “Gilaburu meyvesinin faydaları bilimsel olarak ispatlanmış fakat tüketimi oldukça az olan gilaburu meyvesinin tüketimini artırmak için yeni bir ürün geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışması yürüttük. Bu çalışmalarda geleneksel şerbet üretim prosesi uygulanarak, gilaburu suyuna limon, şeker, tarçın ve karanfil gibi çeşitli aromatik bitkiler ilave ederek, sevilerek tüketilebilecek, hoş bir tada sahip lezzetli bir ürün olan gilaburu şerbeti ortaya çıkmış oldu. Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Satış Ofislerinde halkın beğenisine sunduğumuz gilaburu şerbeti için üniversitemiz adına patent başvurusunda bulunduk. Gıda çalışmalarında yeni ürün ve lezzetlere yönelik araştırmalarımız ve bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlere yönelik patent başvurularımız devam edecek.” dedi.