Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilenler (5)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor?  İşte merak edilenler (5)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı ve tarihi vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini ve önceki adlarını biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derlediğimiz mahalle isimlerinin işte 5. bölümü:

Bünyan Samagar Mahallesi: Kaynaklara göre 16. Yüzyılda Anadolu umumi valilerinden Samagar Noyan yazları Yabunlu’da (Pazarören) oturmaktadır. Pazarören’in 10 km batısında bulunan Samagar mahallesi (Samağır) muhtemelen onun adını taşıdığı gibi mahallenin güneyindeki dağ da aynı ad ile anılır. Dirayetli ve aynı zamanda adil olan emirin bu dağa gömülmüş olduğu söylenmektedir. Bugün burada orijinal mimari yapıya sahip türbe de bulunmaktadır. Halkı şimdi mahalleye Samağır demektedir. Ancak Tahrir defterlerinde ve umumi söyleniş şekli Samagar’dır. Eski haritalarda da böyle yazılmıştır.

Akkışla Avanoğlu Mahallesi: Adını yörenin manevi mimarlarından olan Ganişeyh adlı bir zattan mahalleye daha önceleri Avanoğlu deniliyordu ki buraya gelip yerleşen Türkmen obasının adıydı.

Felahiye Ziliftar Mahallesi: Halk arasında halen Ziliftar denilmektedir. Adının kaynağı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Mahallenin adı daha sonra değiştirilerek Silahtar olmuştur.

Kocasinan Uluköy Mahallesi: Mollahacı mahallesi tarih boyunca Uluköy, Mollahacı, Ulumollahacı olmak üzere üç isim kullanmıştır.

Pınarbaşı Beserek Mahallesi: Mahalleye Beserek, Beşerek, Başerek denilmektedir. Beserek; 1. Bir iki yaşında deve köşeği, 2. Tüylü, besili deve anlamındadır. Mahallede daha önceleri deve besiciliği yapıldığı için mi bu isim verilmiştir bilinmemektedir. Ancak aynı ilçeye bağlı Potuklu, Devederesi adlı mahallelerde bu hayvanın besiciliği yapıldığı için bu isimler verildiğine göre Beserek adının da bu hayvanla ilgili olarak verildiği söylenebilir. Beşerek adında bir yerleşim yerine Kırım’da da rastlıyoruz.