Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilenler (4)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor?  İşte merak edilenler (4)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı ve tarihi vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini ve önceki adlarını biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derlediğimiz mahalle isimlerinin işte 4. bölümü:

Akkışla Manavuz Mahallesi: Mahallenin eski adıyla ilgili kesin olmamakla birlikte anlatılan rivayet şu şekildedir: Manavuz adı, Oğuz Türkmen Yörüklerin aksine göçebe olmayıp yerleşik hayat süren Manav Türkmen adı ile Oğuz anlamındaki uz kelimesinin birleşmesinden oluşmaktadır. Tarıma ilk geçen göçmenler de bunlardır. Ancak mahallenin adı yabancı zannedilerek Uzunçayır olarak değiştirilmiştir. Günümüzde de tarımla uğraşmaktadırlar.

Kocasinan Zırva Mahallesi : Önceki adı Zırva’dır. Zirve tepe anlamına gelmektedir. Daha sonra mahallenin adı değiştirilerek Doruklu olmuştur. Her iki isim de aynı manaya gelmektedir. 

Develi Fraktin Mahallesi: Fıraktı sözcüğü tarla aralarına diken ve çalı çırpı ile yapılan parmaklık olup Türkçede küçüğüne çit, büyüğüne fırakdi ve en büyüğüne de avla denilmektedir. Fıraktı yakınındaki in anlamında Fıraktı ve in öğelerinden türetilmiş, Türkçe kökenli bir isim olabileceği düşünülebilir. İn kelimesinde kastedilen ise kayaya oyulmuş barınaklardır. Mahallenin yakınlarında Fıraktin Hitit kaya kabartması bulunmaktadır. Günümüzde kullanılan ismi ise Gümüşören’dir.

Bünyan Zek Mahallesi: Arazisi sulu tarıma çok elverişli olan bu mahalleye önce ekin fazla yetiştirildiği için Zek adı verilmiştir. Türkçe bir kelime olan Zek; tarlada ekin, fide, fidanlar arasında yetişen zararlı ot, nemli anlamındadır. Yerleşim yerinin adı daha sonra Ekinciler olarak değiştirilmiştir.