Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor? İşte merak edilenler (3)

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini biliyor musunuz? Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri'nin mahalle isimleri nereden geliyor?  İşte merak edilenler (3)
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ilimiz, 16 ilçeden ve toplam 714 mahalleden oluşmaktadır. Her mahallenin ayrı bir adı, ayrı bir hikayesi, ayrı bir anlamı ve tarihi vardır. Peki siz bu mahallelerin isimlerinin nereden geldiğini ve önceki adlarını biliyor musunuz? Tüm detaylarını sizler için derlediğimiz mahalle isimlerinin işte 3. bölümü:

Yeşilhisar Büget Mahallesi: Yontma taşlardan yapılmış olan bir göletten almıştır. “Bed, sed, baraj” anlamına gelen Büget kelimesiyle adlandırılmıştır.

Bünyan İnderesi Mahallesi: 1884 senesinde Kafkasya’dan gelen Çerkezlerin bir bölüğü, Adana’nın Mercimek mahallesine iskân edilir. Ancak aşırı sıcak ve sıtma hastalığı yüzünden başka bir yere nakledilme istekleri uygun görülür ve Kafkasya dağlarını andıran Toroslar’da yurt aramaya koyulurlar. Bugünkü dağlık bölgeyi seçerler. İnderesi denen bu mahalleye yerleşirler, adını da Burhaniye koyarlar.

Tomarza Köpekli Mahallesi: Buraya gelip yerleşen Köpekli adındaki Avşar cemaatinden adını almıştır. Köpek isminin Selçuklular ve Beylikliler Dönemi’nde kişilere konulduğu ve hakaret anlamı taşımadığı bilinmektedir. Mahallenin adı daha sonra değiştirilerek bu mahalleden olan Demokrat Parti Milletvekili Durdu Turan’a izafeten Turanlı denilmiştir.

Akkışla Kuzugüdenli Mahallesi: İsmini Kuzugüdenli aşiretinden almaktadır. Kuzugüdenli aşireti Türkmen topluluklarından olup bir kısmı Kayseri’ye gelip yerleşmiştir. Rivayete göre ilk ismi Canalı’dır. İkinci ismi Kuzu Güdenli’dir. Diğer ismi Kışlak’tır. Göçebe halinde yaşayan kabileler kış mevsiminde şimdiki mahallenin kurulduğu yerde kışladıkları için bu ismi almıştır. Dördüncü ismi olan Akkışla ise üçüncü ismi olan Kışlak kelimesiyle mahallenin kuzey cephesini kaplayan kaya yükseltilerinin ak taşlardan meydana gelmesinden dolayı ak kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur.