Kayseri'nin hangi eski Milletvekili inşaat işine girdi, ders verip, işin sırrını paylaştı

Kayseri eski Milletvekili Prof Dr Pelin Gündeş Bakır, İnşaat Mühendisi. Bu konuda önemli bir akademik deneyime de sahip olan Bakır, sahaya indi ve temel dersi verdi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin hangi eski Milletvekili inşaat işine girdi, ders verip, işin sırrını paylaştı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri eski Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, parti yönetimine yönelik eleştirileri nedeniyle 9 Aralık 2019’da partiden ihraç edilmişti. Siyasete yönelik tespitleri ve eleştirileri ile zaman zaman gündeme gelen Bakır, bu kez de uzmanlık alanı konusunda gündeme geldi. Aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan Bakır, sahaya indi ve temel dersi verdi. Özellikle son depremlerle birlikte çokça konuşulan sağlam zemin ve sağlam temel konusunda bazı konulara dikkat çeken Bakır, işin sırrını da paylaştı. 

Oldukça zahmetli bir işlem

‘Türk mühendis, usta ve inşaat işçilerimizle iftihar ediyorum’ diyen Bakır, ‘Betonu vibratörle sıkıştırıyoruz. Sonra düzlüyoruz. Oldukça zahmetli bir işlem. Güneş altında çalışmak da cidden zor’ dedi. 

Kayseri'nin hangi eski Milletvekili inşaat işine girdi, ders verip, işin sırrını paylaştı

Detaylar paylaştı

Kayseri eski Milletvekili Prof Dr Pelin Gündeş Bakır, yaptığı bir katlı ev inşaatıyla ilgili, ‘Son inşaatımda (1 katlı ev) 30 MPa beton döküyoruz. Zemin hafriyatı yapıldı. Bir metre aşağıda çürük zemin alındı, 40 cm iri taş döşendi. Zemin güçlendirildi. Paspayları kontrol edildi. Etriyeler 135 derece kıvrıldı. Nervürlü demirler için kenetlenme boyu bırakıldı’ diye klonuştu. 

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan?

Bakır, 'Beton ısı, titreşim vb nedenlerle çok kolay çatlayabilen bir malzeme. En büyük düşmanı da su! Su betonarme binaya bir girdi mi en üst kata kadar kılcal çatlaklardan yürür. Demirleri paslandırır. Paslanan demirler de betonu çatlatır. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan? Bu nedenle beton dökerken, betondaki su geçirimliliğini azaltan ve sıvı olarak kullanılan kristalize kapiler geçirimsizlik katkısı kullanmak lazım. Bu aktif kimyasallar, taze betondaki su ve çimento hidratasyonu sonucu ortaya çıkan yan ürünler ile tepkimeye girerek betonun gözenek ve kapiler boşluklarında çözünmez kristal bir yapı meydana getirir. Bu kristal yapı sayesinde betonun su geçirimliliği azaltır. Böylece betonda oluşabilecek 0.4 mm’nin altındaki çatlaklar, kendiliğinden onarılmış olur.' ifadeleriyle de dikkat çekti. 

Kayseri'nin hangi eski Milletvekili inşaat işine girdi, ders verip, işin sırrını paylaştı

Pelin Gündeş Bakır kimdir?

13 Mart 1972'de İstanbul'da doğdu. Anne adı Maral, baba adı Erhan'dır. İngiltere'de inşaat mühendisliği alanında Imperial College'dan Diploma (DIC) ve yine Londra Üniversitesi Imperial College'da beton yapılar dalında master (MSc) dereceleri aldı. İstanbul Teknik Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı. Belçika'da Leuven Üniversitesinde post-doktora yaptı. ABD'de FEMA'dan afet yönetimi ve deprem konularında eğitim aldı. İTÜ'de Deprem ve Yapı Mühendisliği dallarında 2004'te doçent, yine İstanbul Teknik Üniversitesinde 2010 yılında profesör oldu. 70'in üstünde bilimsel eseri bulunmaktadır. Avrupa ve Amerika'da 4 bilim dergisinin Editörler Kurulu Üyesi ve 20 bilim dergisinin Hakem Kurulu Üyesidir. İTÜ'nün yanı sıra Almanya'da Berlin Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde ders verdi. 2009'da deprem hasarının azaltılması konusunda FABED Bilim İnsanlarına Üstün Başarı Ödülü aldı. 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) listesinden Kayseri Milletvekili seçildi. Çok iyi derecede İngilizce bilen Gündeş Bakır, evli ve 3 çocuk annesidir.