Kayseri'nin çok bilinmeyen şahane lezzeti: Pırtımpırt

Kayseri'ye özgü lezzetlerden pek bilinmeyeni ama yine en lezzetlilerinden bir yemek olan Pırtımpırt nasıl yapılır? Kayseri yöresine ait olduğu bilinen bu yemeğin adını Türkiye bakın nerede duydu? Detaylar Kayseri Olay haber merkezimizce derlenen Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin çok bilinmeyen şahane lezzeti: Pırtımpırt
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Mantısı, pastırması, sucuğu, pöç kebabı, nevzinesi, aside tatlısı, pehlisi ve daha nicesi ile Kayseri damakları şenlendiriyor. Bunlar bilinen lezzetlerken birde Kayseri’nin pek bilinmeyen lezzetleri var. İşte onlardan birisi Pırtımpırt…

Kayseri’nin Develi yöresine ait olduğu bilinen Pırtımpırt yemeğinin adı geçtiğimiz yıllarda bir yarışma programında da soruldu. Çoğu vatandaş bu yemeğin adını ilk kez orada duydu. Yarışmacıya 'Hangi adda bir yemek vardır?' sorusu yöneltildi. Sorunun cevapları arasında Cırtımcırt, Pırtımpırt, Tırtımtırt ve Zırtımzırt şıkları yer aldı. Yarışmacı 60 bin TL'lik soruyu cevaplamadan yarışmadan çekilmişti. Yarışmaya damga vuran bu sorunun ardından vatandaşlar bu yemeği daha çok merak etti. 

 

Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı-pezik) yemeklerinden ayırır. Üzüm yaprağı, kemikli et, nohut ve fasulye ile yapılan yemek Anadolu sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. İşte detaylar…

Malzemeler
Yarım kg kemikli et
Yarım kg asma yaprağı
2 soğan
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı gendime (aşurelik buğday)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz 
Kırmızı toz biber 

Kayseri'nin çok bilinmeyen şahane lezzeti: Pırtımpırt
Peki bu enfes lezzet nasıl hazırlanıyor? Önce nohut ve gendime (iri buğday, yarma) akşamdan ıslatılır. Suları değiştirilip ayrı tencerelerde haşlanır ve süzülür. Asma yaprakları haşlanır. Kevgirle süzgece alınıp suyu süzülür ve ince ince doğranır.  Soğanların kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Tereyağı tencerede eritilip soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Et ilave edilip kavurmaya devam edilir. Salça bir kaşık suda ezilip tencereye eklenir. Asma yaprağı, nohut ve gendimeyi ilave edilip karıştırılır. Üzerine çıkacak kadar su eklenip kapağı kapalı olarak pişirilir. Sıcak servis yapılır. 
Tarifi bizden yapması sizden afiyet olsun.