Kayseri'nin çehresini değiştiren o fabrika bugün açıldı!

Bugün 16 Eylül, bundan tam 89 yıl önce bugün açılan fabrika Kayseri'nin çehresini değiştirdi. Ayrıntılar Kayseri Olay haber bülteninde…

Kayseri'nin çehresini değiştiren o fabrika bugün açıldı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Savaş meydanlarında kazandığı başarıları ekonomik anlamda da taçlandırmak için harekete geçen Gazi Mustafa Kemal Önderliği’nde harekete geçen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucuları; karma ekonomik modeli hayata geçirirken; kurdukları fabrikalarla hem yatırımcılara örnek oluyor hem de genç cumhuriyetin gereksinimlerini karşılamayı amaçlıyorlardı. 
İşte bu fabrikalardan biri de ticaret kenti olan Kayseri’nin sanayide de söz sahibi olmasının temellerinin atıldığı Süberbank Bez Fabrikasıydı… 
Kayseri Bez Fabrikası, 1933 yılında hazırlanan Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı kapsamında, hammaddesi yurtiçinde üretilen pamukları işlemek üzere; Sovyetler Birliği’nin teknik desteğinin yanı sıra verdiği 8,5 milyon liralık kredi ile kuruldu. 

Kayseri'nin çehresini değiştiren o fabrika bugün açıldı!
Temeli dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 20 Mayıs 1934'te atılan fabrikanın açılışı bundan tam 89 yıl önce (16 Eylül 1935)  Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından yapıldı.
Kayseri’nin çehresini değiştiren, yıllarca binlerce kişiye ekmek kapısı olan Süberbank Bez Fabrikası, 1999 yılına kadar üretimine devam ettikten sonra özelleştirme politikalarının sonucu kapısına kilit vurdu. Kapısına kilit vurulan fabrika, 2012 yılında Abdullah Gül Üniversitesi’ne devredildi ve bugün üniversite olarak faaliyetlerini sürdürüyor.