Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi

Kayseri Olay haber merkezi olarak Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte hafta sonunu doğada değerlendirmek isteyenler için muhteşem bir adres daha…

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulmuş muhteşem bir şehir Kayseri… Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve her dönem yerini korumuş kent, tarihi, mimarisi, kültürü ve doğa ile ön plana çıkıyor. Kışın Erciyes Kayak Merkezi, yazın ise doğası ile ziyaretçilerini büyülüyor. Kayseri Olay haber merkezi olarak hem kentte yaşayanlar hem de dışarıdan ziyarete gelenler için Kayseri’nin gezilip görülecek adreslerini derlemeye devam ediyoruz. İşte o adreslerden birisi daha: Koramaz Vadisi…

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi

Koramaz Vadisi, doğudan batıya doğru kıvrılarak uzayan ve yaklaşık 12 km uzunluğa sahip olan bir deprem kırığı oluşumudur. Bölgenin tümünü oluşturan yumuşak kayaçlar aşınarak vadilerin oluşmasını sağlamıştır. Binlerce yıldır yörede yaşayan insanlar tarafından kayalara oyularak mezar, mesken, depo, ibadethane olarak kullanılan mekanların kullanımı günümüzde de sürdürülmektedir.

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi

Vadi’nin taban rakımı en doğu ucunda 1.500 metre iken en batı ucunda 1.165 metredir. Bu kot farkı da Koramaz Çayının vadi tabanında rahatça akmasına sebep olmaktadır.

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi

Vadide yaşam

Koramaz Vadisinde binlerce yıldır kesintisiz devam eden yaşam beraberinde kendine has bir kültür gelişimini de getirmiştir. Yani bölgede birçok medeniyetin izine rastlamak mümkündür. Vadide eşsiz camiler, çeşmeler, konaklar, evler, hanlar, köprüler ve okullar yer almaktadır. Bezirhaneler, değirmenler, setenler, ve şırahaneler ise üretim amaçlı tarihi kültürel yapılardır. 

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi

Yine vadi içerisinde sayıları yüzlerce olan güvercinlikler, columbariumlar (Roma döneminde yakılmış bedenlerden kalan küllerin saklandığı toplu mezarlar), anıt mezarlar, tümülüsler, yer altı savunma yapıları, yaşam alanları, ibadet alanları (antik tapınaklar ve kiliseler), ağıllar, gözetleme noktaları gibi çok sayıda farklı kullanım amaçlı yapı bulunmaktadır.

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi

Kalabalıktan ve gürültüden uzakta bir gün geçirmek istiyorsanız ‘Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan muhteşem vadiye mutlaka uğrayın. 

Kayseri'nin bağrında muhteşem vadi