'Kayseri mobilya sektörü risk altında!'

Mobilya sektörünün başkenti Kayseri'de hammadde krizi ve yaşanan fiyat artışları sektörü olumsuz etkiliyor. Mobilya sektöründeki son durumu sosyal medya hesabından paylaşan Gazeteci Osman Çiftci, dikkat çeken ifadeler kullandı. Detaylar Kayseri Olay'ın haberinde.

'Kayseri mobilya sektörü risk altında!'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Pandemi döneminde mobilya hammaddesi konumunda olan ürünlerin adeta karaborsaya düştüğü mobilyanın başkenti Kayseri’de bu kez de hammadde fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Birçok mobilyacı ile görüşerek konuyu geçtiğimiz günlerde gündeme getiren ve yetkilileri göreve davet eden Gazeteci Osman Çiftci bir açıklama daha yaptı. 

Mobilya sektörünün risk altında olduğunu söyleyen Gazeteci Çiftci, acil adımların şart olduğunu ifade etti. 

‘Büyük fırsatları kaçırılabilir’

Çiftci açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Kayseri mobilya sektörü risk altında! Türkiye’nin mobilya ihracatında %30 paya sahip olan Kayseri, 2024’te 1,4 milyar $ ihracat yaptı. Ancak hammadde, üretim ve fiyatlama sorunları, büyük fırsatları kaçırmamıza neden olabilir.

ABD pazarı altın fırsat, ama engeller var! ABD’nin 90 milyar $’lık mobilya pazarı Kayseri için dev bir potansiyel. ABD’nin Türkiye’ye sağladığı yüzde 10’luk düşük gümrük vergisi avantaj sağlıyor, fakat sektörün iç sorunları bu şansı gölgeliyor. Fırsatlar kaçabilir!

‘Acil adımlar şart’

Hammadde krizi sektörü vuruyor! Hammadde tekelindeki baronların afaki zamları ve hammaddenin tekelleşmesi, Kayseri’nin maliyet avantajını yok edebilir. Bu fırsatçılık, küresel rekabette sektörü geri bırakabilir!
Görüştüğüm mobilyacıların anlattıkları daha vahim; Üretim kapasite eksikliği ve hızlı Ar-Ge yapamama, Kayseri’nin yenilikçi mobilya trendlerini yakalamasını zorlaştırıyor. ABD’nin çevre dostu ürün talebine yanıt vermek için acil adım şart!

‘Kırmızı alarm’

Mobilyacıların anlattıkları bununla da sınırlı değil; Yanlış fiyatlama stratejileri, Kayseri mobilyalarının ABD pazarında rekabet gücünü düşürüyor. Ayrıca gerekli sertifikaların eksikliği, ihracatı baltalıyor. Bu sorunlar çözülmezse fırsatlar hayal olacak! 

Hedef büyük, ama riskler daha büyük! Kayseri, ABD pazarında 336 milyon $’dan 1 milyar $’a ulaşmayı hedefliyor. Ancak hammadde, üretim, Ar-Ge, fiyatlama, sertifika ve tekelleşme sorunları aşılmazsa, durum vahim. Bence kırmızı alarm.”