Kayseri halkı 500 yıllık mirasın içine girebilecek. İşte ilk görüntüler…

500 yıllık tarihi eserde restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. Başkan Kayseri halkının ilk kez göreceği tarihi mirastan ilk görüntüleri paylaştı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırlanan Kayseri haber bültenimizde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri halkı 500 yıllık mirasın içine girebilecek. İşte ilk görüntüler…
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin 500 yıllık kadim kültürü yeniden gün yüzüne çıkıyor. Gönhan tarihi kimliğine yeniden kavuşuyor. Kayseri'de kervanların konakladığı 504 yıllık tarihi Gön Han'da, yaklaşık 2 yıldır sürdürülen restorasyon ve yenileme çalışmalarının sonuna gelindi şimdi görücüye çıkmak için tarihseverleri bekliyor. 

Kayseri halkı 500 yıllık mirasın içine girebilecek. İşte ilk görüntüler…
Esnafın depo olarak kullanması sonucu zamanla tahrip olan Gön Han'ın Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu’nun önderliğinde yapılan restorasyon ve yenileme çalışmaları ile Gön Han'ı yeniden hayata kazandırılıyor. Özellikle esnafı mağdur etmemek için akşam çarşı kapandıktan sonra çalışmaları devam eden Han’da 340 kamyon hafriyat çıkarılarak, hanın iki üç metre aşağısında Han'ın izleri ortaya çıkarıldı. Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Han'ın asıl yapısının zamanla gün yüzüne çıktığını söyleyerek, Han'daki çalışmalar ile şu bilgileri verdi: "Bazı yerlerde 3 metre, bazı yerlerde 2 metre kadar aşağı inildi ve orijinal yapının izlerine rastlandı. 8 metrekarelik han odaları, bacalar, kemerli yapılar, at bağlama alanları ortaya çıkmaya başladı. Tahminimiz bu handan ya Vezirhan`a ya da Kapalı Çarşı`ya bir iki tane kapı olduğu yönünde. Tarihi izleri tahrip etmeden ortaya çıkarıyoruz. Bu yazın sonuna kadar buradaki temizlik işini bitirdikten sonra restorasyon projesini çizip 500 yıl sonra bu yapıyı yeniden ayağa kaldıracağız. Toplam 1414 metrekare büyüklüğünde üstü açık avlulu bir Han. Burası hem Kayseri`nin merkezine canlılık verecek hem de Kapalı Çarşı`yı hareketlendirecek." dedi.

Kayseri halkı 500 yıllık mirasın içine girebilecek. İşte ilk görüntüler…

7 farklı tasarımı olan bu projenin röleve restorasyon projesi yapılarak tüccarların alışveriş yapıp konakladığı alanlar ile develerin ve atların bağlandığı 8 metrekarelik odaların bulunduğu tarihi hanı Piri Mehmet Paşa Vakfı'ndan kiralayan Melikgazi Belediyesi, Anıtlar Kurulunun gözetiminde restorasyon çalışmalarını tamamladı. 
Yapılan çalışmaları sonrasında Kayseri’nin turizm ve ticaret hayatına canlılık kazandıracak olan Gön Han’ı Kapalı Çarşı'nın nefes alacağı, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı nezih bir mekan olacak. Özellikle Kapalı Çarşı'nın açık bir alana kavuşmasını ve insanların burada zaman geçirmesini hedeflediklerini aktaran Palancıoğlu, "Yazın söyleyişler, sazlı ve sözlü programlar, resim ve el ürünleri sergileri yapacağız. Kayseri şehir merkezi tarihi bir esere kavuşmuş olacak." dedi. Palancıoğlu, kadınların yaptığı doğal ürünlerin satılacağı pazarlar da kuracaklarını ifade etti.

Kayseri halkı 500 yıllık mirasın içine girebilecek. İşte ilk görüntüler…

Melikgazi ilçe sınırlarında, Cumhuriyet Mahallesinde yer alan Gön Hanı 1519 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde, Osmanlı vezirlerinden biri olan Sadrazam Piri Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. İçerisinde daha çok deri ile ilgili işlemler yapıldığından han, tabaklanmış deri anlamına gelen “Gön Hanı” olarak isimlendirilmiştir. Uzun yıllar tarihi İpek Yolu üzerinde kervanlara konaklama hizmeti veren toplam 1414 metrekare büyüklüğünde üstü açık avlulu bir handır. Han’da geçmiş dönemlerde tüccarların alışveriş yapıp konakladığı alanlar ile develerin ve atların bağlandığı 8 metrekarelik odaların bulunduğu bilinmektedir. 

Kayseri halkı 500 yıllık mirasın içine girebilecek. İşte ilk görüntüler…